Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία CDU-SPD για κυβέρνηση συνασπισμού

Τα δύο κόμματα φέρονται να κατέληξαν, μετά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις τους, σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Τι προβλέπει η προγραμματική συμφωνία.

Συμφωνία CDU-SPD για κυβέρνηση συνασπισμού

Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού φέρονται να κατέληξαν το CDU και το SPD. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στις 13.00 (ώρα Ελλάδος) η Α. Μέρκελ με τους αρχηγούς των κομματικών εταίρων της θα παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, δύο κορυφαίοι πολιτικοί του κόμματος της καγκελαρίου Merkel, οι Michael Grosse-Broemer και Annegret Kramp-Karrenbauer, ήταν αυτοί που γνωστοποίησαν την επίτευξη συμφωνίας κι ανέφεραν στους λογαριασμούς τους στο Twitter ότι οι δύο πλευρές υπερέβησαν τα εμπόδια στις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις.

"Το αποτέλεσμα είναι καλό για τη χώρα μας και έχει συντηρητικά αποτυπώματα", ανέφερε ο Hermann Groehe, γενικός γραμματέας του CDU. "Κανένας νέος φόρος και κανένα νέο χρέος". 

Ο Martin Schulz, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ανώτατο στέλεχος του SPD, χαρακτήρισε τη συμφωνία εξαιρετικό αποτέλεσμα για το κόμμα του.

Δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Merkel και έναν μήνα αφότου ξεκίνησαν οι συζητήσεις, η συμφωνία, εάν επιβεβαιωθεί, θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι τα Χριστούγεννα – εάν βεβαίως το SPD λάβει τη σχετική έγκριση σε ψηφοφορία που θα γίνει στη βάση των ψηφοφόρων του, που αριθμεί περισσότερα από 474.000 μέλη.

Οι ηγέτες του κόμματος αναμένεται να παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αργότερα σήμερα, ωστόσο μπορεί να περιμένουν δύο ακόμα εβδομάδες προτού ανακοινώσουν τις τοποθετήσεις στις υπουργικές θέσεις.

Πάντως η Καγκελάριος δέχτηκε την εισαγωγή κατώτατου μισθού και αυξήσεις των δαπανών σε συντάξεις και υποδομές, ενώ παράλληλα κέρδισε στην επιμονή της να μην επιβληθούν αυξήσεις νέων φόρων. Στην συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες εγκρίνονται πρόσθετες εγχώριες δαπάνες 20 δισ. ευρώ στην ερχόμενη 4ετία, εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό σύστημα και 5 δισ. ευρώ σε υποδομές. Το κατώτατο ωρομίσθιο καθορίζεται στα 8,5 ευρώ από το 2015.

 

Τι προβλέπει η προγραμματική συμφωνία

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σύμφωνα με το προσχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας, το SPD δέχεται τη γραμμή πλεύσης των Χριστιανοδημοκρατών στα ευρωπαϊκά, ενώ διατηρείται και βαθαίνει η ελληνογερμανική συνεργασία.

Ευθύνη των κρατών για τον προϋπολογισμό τους και ευθύνη των εταίρων στην ευρωζώνη για τα εθνικά χρέη είναι κάτι ασυμβίβαστο. Με αυτήν τη διατύπωση στο προσχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας απορρίπτεται στην ουσία η καθιέρωση ευρωομολόγων όπως είχαν προτείνει οι Σοσιαλδημοκράτες. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο σημείο το οποίο τεκμηριώνει ότι η πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα ευρωπαϊκά θέματα θα συνεχιστεί και με το SPD.

Στην τρίτη μορφή του προσχεδίου, που ολοκληρώθηκε τα χαράματα της Τρίτης και αποτελεί τη βάση των τελικών διαπραγματεύσεων, γίνεται εκτενής αναφορά στην Ευρώπη όπως θα την ήθελε η Γερμανία. Αυτή η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει -μέσω διαρθρωτικών αλλαγών- την ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει να προβεί σε μια αυστηρή και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση, να επενδύσει στην ανάπτυξη και απασχόληση και να φροντίσει ώστε αυτές οι πολιτικές να είναι κοινωνικά ισορροπημένες. Η Γερμανία θα επιδιώξει έναν καλύτερο και πιο δεσμευτικό συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης.

Σε αυτήν την Ευρώπη θα πρέπει να μειωθούν τα υψηλά χρέη των χωρών. Η δανειακή βοήθεια από ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης θα πρέπει όμως να αποτελεί τελευταία καταφυγή και να παρέχεται "όταν κινδυνεύει η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολοό της." Η δε βοήθεια θα δίνεται μόνον έναντι αυστηρών όρων, δηλαδή μεταρρυθμίσεων και μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης εκ μέρους των χωρών που προσφεύγουν στον μηχανισμό, και με βασική προϋπόθεση να παρουσιάζεται σχέδιο για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, το προσχέδιο αναφέρει ότι δεν θα πρέπει μελλοντικά στην ευρωζώνη τα χρέη των τραπεζών να έχουν επιπτώσεις στο κράτος, αλλά ούτε και στα κρατικά χρέη για τις τράπεζες. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι μελλοντικά οι ίδιες οι τράπεζες θα ευθύνονται για τα ρίσκα που αναλαμβάνουν και όχι οι φορολογούμενοι. Επιπλέον θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες για τα πιστωτικά ιδρύματα και τις οικονομικές αγορές κατά τέτοιον τρόπο ώστε μελλοντικά να μην αποτελούν πλέον κίνδυνο για τα κράτη και τις κοινωνίες.

Ελληνογερμανική συνεργασία

Στο προσχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας γίνονται και ειδικές αναφορές για την Ελλάδα. Έτσι υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει σε εταιρική βάση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε τη "συνέχιση και ανάπτυξη" της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός δικτύου των ελληνικών και των γερμανικών δήμων και περιφερειών.

Στην ίδια παράγραφο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην κινητικότητα της ευρωπαϊκής νεολαίας και αναφέρεται ότι στηρίζεται για παράδειγμα η δημιουργία ενός ελληνογερμανικού δικτύου νεολαίας. Πρότυπα γι' αυτό θα είναι ανάλογα δίκτυα με τη Γαλλία και την Πολωνία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν και τα σημεία που αναφέρονται στην ανεργία των νέων. Ενώ παρουσιάζεται σειρά μέτρων για την καταπολέμησή της από ευρωπαϊκά ταμεία, τονίζεται ότι η Γερμανία θα λάβει και άλλα μέτρα για την εκπαίδευση και την απασχόληση νέων από χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Πέραν αυτού, θα προωθηθεί η καθιέρωση του "πετυχημένου γερμανικού μοντέλου της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης" σε άλλα κράτη. Ας σημειωθεί ότι ένα πιλοτικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει αυτόν τον μήνα στην Αθήνα και στην Κρήτη.

Βαλκάνια και Τουρκία

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, η Γερμανία στηρίζει την προοπτική ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. υπό την "αυστηρή τήρηση των κριτηρίων ένταξης". Με τους άλλους εταίρους το Βερολίνο θα επιδιώξει ενεργητικά να "φέρει πιο κοντά" αυτές τις χώρες στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Όσον αφορά την ένταξή τους στην Ε.Ε. σημαντικά είναι η "εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων" και "σαφώς ελέγξιμες πρόοδοι". Αποφασιστικό κριτήριο θα είναι όμως τελικά αν το υποψήφιο μέλος επιδείξει την ικανότητα για ένταξη και εάν η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να το δεχθεί αυτό.

Το τελευταίο ισχύει και για την Τουρκία. Η έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θεωρείται ανοιχτή και δεν πρόκειται να οδηγήσει αυτόματα στην ένταξη στην Ε.Ε. Όπως σημειώνεται, και στην Τουρκία διεξάγεται μια συζήτηση για το αν θα πρέπει η χώρα να ενταχθεί στην Ε.Ε. "Σε περίπτωση", αναφέρεται στο κείμενο, "που η Ε.Ε. δεν θα είναι σε θέση να τη δεχθεί ή αν η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει ανεξαιρέτως όλες τις ενταξιακές υποχρεώσεις της, τότε θα πρέπει η Άγκυρα να συνδεθεί όσο το δυνατόν πιο στενά με τις ευρωπαϊκές δομές, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η προνομιακή σχέση της με την Ε.Ε. και τη Γερμανία".

Δεν θα ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης πριν από τις 14/12

Η Angela Merkel αποσαφήνισε ότι δεν θα ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας μέχρις ότου ψηφιστεί η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού από τα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών. Επισημαίνεται ότι το CDU και το SPD κατέληξαν σε συμφωνία τα ξημερώματα μετά από διαπραγματεύσεις 17 ωρών.

"Σεβόμαστε την επιθυμία του SPD ότι κανείς δεν θα ανακοινώσει την κατανομή αρμοδιοτήτων μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στο SPD" δήλωσε η Merkel κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του SPD.

Περίπου 474.000 μέλη του SPD καλούνται να ψηφίσουν για τη συμμετοχή του κόμματός τους στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v