Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θετικό κλείσιμο σε... πτωτική αγορά

Με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και διυλιστήρια το θετικό κλείσιμο για το Γ.Δ. Πλειοψήφισαν οι μετοχές που υποχώρησαν. Μικρό εύρος διακύμανσης με το χαμηλότερο τζίρο 39 συνεδριάσεων. Τι δείχνει τώρα η τεχνική ανάλυση.

Συνεδρίαση που επιβεβαίωσε απόλυτα όλα αυτά που συμβαίνουν εδώ και πολύ καιρό στο Χ.Α., η προτελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας και του μήνα, με τον Δείκτη να συνεχίζει να «καθοδηγείται» από τους εναλλασσόμενους ημερήσιους Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές και το υπόλοιπο και συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των εισηγμένων να βυθίζεται στην συναλλακτική ανυπαρξία και σε σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση.

Έτσι και σήμερα, σε μία συνεδρίαση που οι «κόκκινες» μετοχές είχαν την «πρωτοκαθεδρία» από την αρχή μέχρι το τέλος και η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, ενδοσυνεδριακά, βρέθηκε να ξεπερνά το 1 προς 2, λίγες πρωτοβουλίες σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και μετοχές των Διυλιστηρίων, ήταν αρκετές να εξασφαλίσουν το θετικό κλείσιμο για τον Δείκτη, επαναφέροντάς τον, έστω και οριακά, μέσα στην «καυτή» ζώνη 1180 - 1202.

Ο τελευταίος κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 17 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1182,36 μονάδες (+0,56%) και χαμηλό τις 1165,97 (-0,84%), μετά τις 16.30 "φόρεσε μόνιμα τα πράσινα", στις 17.00 βρέθηκε στις 1181,68 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1180,77 μονάδες με κέρδη 0,42%. Βελτιωμένη η τελική αναλογία ανοδικών (53) - καθοδικών (77) μετοχών, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τις αρνητικές εντυπώσεις που συνεχίζουν να δίνουν τα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ.

Η αργία στην Wall Street (thanks giving day) πιθανόν να επηρέασε τις συναλλαγές και στο Χ.Α. και ο τζίρος υποχώρησε σε χαμηλό 39 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο τζίρο να έχει σημειωθεί στις 3/10 (61,1 εκατ.), διαμορφούμενος στα 73,6 εκατ. από τα οποία τα 5,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΜΛΣ, ΑΛΦΑΤΠ).

Υποχώρησε σχετικά από τα πρόσφατα υψηλά, όμως παραμένει εντυπωσιακός ο συγκεντρωτισμός, από πλευράς συναλλαγών, καθώς και σήμερα μόλις 8 τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Εθνική, ΔΕΗ,Alpha Bank, Jumbo) διακίνησαν το 72% του συνολικού τζίρου.

Διαφορετικών ταχυτήτων συνέχεια, ακόμα και μέσα στο 25αρη. Έτσι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΟΛΠ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Frigoglass, ενώ δεν ήλθαν σε "επαφή με το κόκκινο" οι MIG, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η MIG και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Σε κάθε περίπτωση και για όσους συνεχίζουν να διατηρούν θέσεις "long", δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας όσο ο FTSE25 δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 380 - 373 μονάδων και ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα των 1145 - 1123 μονάδων.

Αντίθετα, όσοι παραμένουν εκτός Αγοράς και δεν "φημίζονται για τα αυξημένα αντανακλαστικά τους" καλό θα ήταν να περιμένουν επιβεβαιωμένα κλεισίματα, για τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1202 μονάδων και για τον FTSE25 υψηλότερα των 400 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι συνεδριάσεις, μετά την καταλυτική συνεδρίαση της Τρίτης, αρχίζουν να επιβεβαιώνουν τους φόβους όσων υποστήριζαν ότι ο πήχης των προσδοκιών για συνεχιζόμενες εισροές στο Χ.Α. πρέπει να κρατηθεί χαμηλά, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
 
Μπορεί να συνεχίζεται η "μόχλευση" του Δείκτη από το "rotation" στους γνωστούς Δεικτοβαρείς τίτλους, όμως το υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι της Αγοράς παραμένει στα αζήτητα με την συναλλακτική απαξίωση να εδραιώνεται επί "δικαίων και αδίκων" και σαν τελευταία ευκαιρία των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων δείχνει το πιθανό "widow dressing" του Δεκεμβρίου.
 
"Για να επιστρέψουν οι υψηλές προσδοκίες για συνεχιζόμενες τοποθετήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και για επενδύσεις στη Χώρα και να σταματήσουν οι απογοητεύσεις "τύπου Κατάρ", οφείλεται να δημιουργηθούν ρεαλιστικές προϋποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας, σταθερό φορολογικό περιβάλλον και ευνοϊκότεροι όροι ως προς το Επιχειρείν" αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων τηςTecGroup.  

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,8% του δείκτη Nikkei, θετικές διαθέσεις, αλλά και στάση αναμονής στην Ευρώπη, λόγω της αργίας στην Wall Street (αύριο είναι ημιαργία).
 
Μένοντας στην Ασία, αξίζει να σημειωθεί το κλείσιμο του Ιαπωνικού δείκτη σε νέο υψηλό έτους μετά την αποδυνάμωση του γεν σε χαμηλό έξι μηνών έναντι του δολαρίου.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η κίνηση πάνω από τις 16.000 μονάδες ανοίγει το δρόμο για τις 18.300. Οι σημαντικότερες στηρίξεις βρίσκονται στις 15.360 και τις 15.000 μονάδες.
 
"Bullish" εμφανίζεται η Goldman Sachs για τις Ευρωπαϊκές μετοχές το 2014, διατηρώντας "overweight" στάση. Η Τράπεζα θέτει στόχο για τον δείκτη Stoxx Europe 600 τις 360 μονάδες για τα τέλη του 2014. Στην Ευρώπη, η Goldman αναμένει ανάκαμψη των περιθωρίων κέρδους των Επιχειρήσεων, γεγονός που θα στηρίξει σημαντικά τις αποδόσεις των μετοχών. Σύμφωνα με τον οίκο, υπάρχουν ακόμη κρυφοί κίνδυνοι στην Ευρώπη, λόγω των μεγάλων χρεών σε πολλές Χώρες, αλλά οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν αρχίσει να μειώνονται και η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά".
 
Για την Wall Street η Goldman δηλώνει ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών και "underweight" στάση σε ορίζοντα 12 μηνών. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές των αποδόσεων στην Αμερικάνικη Αγορά, επηρεάζονται από τα στενά περιθώρια ανόδου των αποτιμήσεων και της μικρής πιθανότητας βελτίωσης των περιθωρίων κέρδους, δεδομένης της ισχυρής ανάκαμψης που έχει ήδη σημειωθεί, όπως τονίζει η GS. Ο στόχος της Τράπεζας για τον S&P 500 στα τέλη του 2014 είναι οι 1900 μονάδες.
 
Ψήφο εμπιστοσύνης στα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας δίδει η Goldman Sachs, η οποία προτρέπει τους επενδυτές να αγοράσουν Κρατικό χρέος της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες είναι περισσότερο επιρρεπείς σε θετικές εκπλήξεις, εν αντιθέσει με την Ιρλανδία και την Ισπανία, που αμφότερες ήδη βρίσκονται σε θετική τροχιά.
 
Οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές θα "αφήσουν" στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες μια κεφαλαιακή "τρύπα" ύψους 280 δισ. ευρώ, την οποία θα πρέπει να καλύψουν το 2014, σύμφωνα με έκθεση της PwC.
 
Οι ισολογισμοί των Τραπεζών θα μπουν στο "μικροσκόπιο" της ΕΚΤ τον επόμενο χρόνο, μια διαδικασία που θα μπορούσε να αποκαλύψει κεφαλαιακές ελλείψεις εάν οι Τράπεζες θεωρηθεί ότι δεν έχουν βάλει στην άκρη αρκετά χρήματα ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των επισφαλών δανείων.
 
Τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Barclays έχουν ήδη αυξήσει τα κεφάλαιά τους κατά δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο τα ευρήματα της PwC τονίζουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα.
 
Η PwC εκτιμά πως οι Τράπεζες θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος του κενού μέσω διαφόρων μέτρων όπως η πώληση περιουσιακών στοιχείων, όμως το μεγαλύτερο μέρος της "τρύπας" θα καλυφθεί με αυξήσεις κεφαλαίου ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το 2015 θα επιστρέψει στην ανάπτυξη η Ελληνική οικονομία, εκτιμά η Nomura. Οι αναλυτές της Ιαπωνικής Επενδυτικής Τράπεζας προβλέπουν  ύφεση -3,7% το 2013, ύφεση -0,7% το 2014 και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015, με ρυθμό +1,4%.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία και σύμφωνα με τον οίκο, τα πραγματικά μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν την οικονομία τα τελευταία χρόνια, έχουν λυθεί και οι ανησυχίες για το συστημικό ρίσκο, δεν απασχολούν πλέον στον ίδιο βαθμό τους επενδυτές. 

Οι οικονομολόγοι της Nomura, προβλέπουν ότι η Παγκόσμια οικονομία, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2013, 3,4% το 2014 και 3,75 το 2015.
 
Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, το σημαντικό volatility των τελευταίων ημερών έκανε αρκετά χαρτοφυλάκια να ρευστοποιήσουν θέσεις έτοιμα, αν συνεχίσει η ανοδική κίνηση, να επανατοποθετηθούν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να είναι πολύ κοντά στα υψηλά του για το τρέχον έτους, σενάριο αρκετά λογικοφανές αν δεν υπήρχε μπροστά η εξάσκηση των πρώτων warrants.
 
Από την άλλη δεν μπορεί να αποκλειστεί συνέχιση του volatility, αν οι ξένοι διαχειριστές συνεχίσουν να αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους ανάλογα με την βαρύτητα της κάθε μετοχής στην οποία έχουν τοποθετηθεί.
 
Μέσα στους καταλύτες που μπορεί να κινήσουν την Σοφοκλέους υψηλότερα είναι και οι ενδεχόμενες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από ξένους οίκους αξιολόγησης.
 
Ξεκινώντας από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τεχνικούς προβληματισμούς δημιούργησε η σημερινή συμπεριφορά του τίτλου της Frigoglass, που πιέστηκε σημαντικά από αρχής μέχρι τέλους, πιθανόν και λόγω μη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Σε ημερήσιο διάγραμμα η απώλεια της πρώτης στήριξης στα 5,63 ευρώ έδωσε σήμα εξόδου με την αμέσως απόμενη στήριξη να εντοπίζεται στην ζώνη 5,28 - 5,24. Αντίθετα τα 5,90 - 6,00 ευρώ δείχνουν να μετατρέπονται σε πρώτη σημαντική αντίσταση.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, μία μέρα φαίνεται να κράτησε ο "ενθουσιασμός" για τα αποτελέσματα εννεαμήνου του Δρομέας, ενώ αρνητικές εντυπώσεις συνεχίζουν να δίνουν οι περισσότερες θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο. Ασφαλώς και τα αποτελέσματα των περισσοτέρων θυγατρικών του ομίλου δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά, όμως η Αγορά έχει σταματήσει να "παίζει" και το σενάριο πιθανής υποβολής δημόσιας πρότασης, που θεωρητικά έχει καταλυτική ημερομηνία την 5η Δεκεμβρίου.
 
Από εκεί και πέρα θετική κινητικότητα επέδειξαν οι Dionic και Sato.
 
Στην περίπτωση της πρώτης από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 13.332.420 νέων μετοχών, σε αναλογία 1,70 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 0,30. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 4/12/2013 έως και 18/12/2013 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 4/12/2013 έως και 12/12/2013.
 
Στην περίπτωση της Sato, ασφαλώς και η σημερινή σημαντική άνοδος ήλθε στον απόηχο των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Σηµαντική µεταβολή επήλθε στην καθαρή θέση της εταιρείας η οποία από €-29,8 εκατ. την 30/06/2013 ανήλθε σε €-2,2 εκατ. την 30/09/2013 παρουσιάζοντας βελτίωση €27,5 εκατ.
 
Τα λειτουργικά έξοδα µειώθηκαν κατά 50,1% από €12,8 εκατ. το αντίστοιχο εννεάµηνο του 2012, σε € 6,3 εκατ. Η έναρξη της εφαρµογής του πλάνου εξυγίανσης απέδωσε θετικό αποτέλεσµα στο EBITDA του εννεαµήνου του 2013, που ανήλθε σε κέρδη €7,1 εκατ.έναντι ζηµιών €4,7 εκατ. το αντίστοιχο εννεάµηνο του 2012.
 
Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις, στις 30/9, ανέρχονται στα 13,3 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες στα 1,6 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα, στο τέλος εννεαμήνου στα 1,573 εκατ.
 
Επί των ακινήτων εγκαταστάσεων της εταιρείας έχει εγγραφεί προσημείωση υποθήκης ποσού ευρώ 10 εκατ. με λήψη ισόποσου δανείου.

----ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση, με κυριότερο χαρακτηριστικό την νέα σημαντικότερη βύθιση των συναλλαγών και στο συμβόλαιο του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.508 συμβόλαια).
 
Με διαθέσεις υπεραπόδοσης το συμβόλαιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε υπερτίμηση 0,30%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.626, 3.457 Δεκεμβρίου, 127 Ιανουαρίου, 0 Φεβρουαρίου και 42 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 392,5) κινήθηκαν μεταξύ 386 και 393 μονάδων.
 
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (773.700 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.140), ΔΕΗ (372),Alpha Bank (383), Εθνική (787), Πειραιώς (825), Μυτιληναίο (233), ΟΠΑΠ (674),MIG (238), Ελ. Πετρέλαια (828), Motor Oil (266), Jumbo (192), Eurobank (185), Frigoglass (170), Eurobank Properties (125), Ελλάκτωρα (113), Μέτκα (138), ΟΛΠ(134).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap έμεινε αμετάβλητη στο 39%, ενώ απογοητευτική ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα με μόλις 131 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης να αλλάζουν χέρια (129 δικαιώματα αγοράς και 2 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (21.680.653 τεμ.), Εθνική (2.970.968 τεμ.), MIG (2.104.908 τεμ.), Πειραιώς (1.058.069 τεμ.).
 
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v