Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρά ο Γενικός Δείκτης με σηματωρό τις τράπεζες

Ισχυρά κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο μετά από ένα σερί πτωτικών συνεδριάσεων. Άνοδος για Εθνική, Πειραιώς, Alpha, ΔΕΗ, MIG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola. Απώλειες για ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ. Ικανοποιητικός ο τζίρος.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης προκειμένου να διασκεδαστούν έστω και στο παρά πέντε οι άσχημες εντυπώσεις των τελευταίων ημερών δείχνει να επιχειρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά τις πρώτες ώρες της δεύτερης και τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας.

Από το ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχοντας σημαντικές βοήθειες από τις περισσότερες μετοχές του FT 25, ενώ λίγο μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας βρίσκεται στο μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας των 1.135,95 μονάδων, με κέρδη 2,15%.

Ιδιαίτερα ικανοποιητικός για τα δεδομένα της εποχής ο τζίρος, ξεπερνά τα 31 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Ευρωπαϊκή Πίστη, Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Θεωρείται βέβαιο ότι και η σημερινή ημέρα θα δώσει τζίρο σημαντικά υψηλότερο των 100 εκατ. ευρώ, αφού συνεχίζονται στο γνωστό τέμπο τα γυρίσματα και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ από την άλλη δεν λείπουν και τα χαρτοφυλάκια τα οποία θεωρούν ευκαιρία τη σημερινή προσπάθεια αντίδρασης και προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας θα σηματοδοτήσει την ένταση και την έκταση της προσπάθειας αντίδρασης, έστω και αν η μέχρι στιγμής εικόνα του κρίνεται μάλλον απογοητευτική, καθώς μετά το σχετικά έντονο ανοδικό ξεκίνημα, που έφερε τη μετοχή μέχρι τα 4,06 ευρώ, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο τίτλος έχει υποχωρήσει αισθητά και κινείται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4 ευρώ.

Σαφώς χαμηλότερα από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό του 1,15 ευρώ κινείται και ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής.

Μένοντας στις μετοχές του FT 25, που και σήμερα μονοπωλούν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι ενδιαφέροντος και συναλλαγών, μόλις τρεις κινούνται με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Από τους υπόλοιπους «πράσινους» δεικτοβαρείς τίτλους, και μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η MIG με κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 4% σημειώνουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Frigoglass και ο ΟΛΠ, οι δύο τελευταίοι με πολύ χαμηλές συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα 9.000 τεμάχια για τη Frigoglass και τα 5.500 τεμάχια για τον ΟΛΠ.

Επίσης, με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται η ΕΥΔΑΠ και η Eurobank Properties, ενώ λίγο πάνω από 10.000 τεμάχια έχει διακινήσει ο τίτλος της ΕΕΕ, που έστω και με σχετική καθυστέρηση δείχνει να συνεισφέρει στην προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης.

Το απόλυτο... τίποτα χαμηλότερα του 25άρη, καθώς σχετική κινητικότητα σημειώνεται μόνο σε Attica Bank, J&P Άβαξ, Υγεία, ΧΑΛΚΟΡ και Intrakat.

Επειδή το τεχνικά ζητούμενο κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης απέχει σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα, ζητούμενο για τη σημερινή συνεδρίαση είναι το κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α. κοντά στα υψηλά ημέρας, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σχετικές θετικές παρακαταθήκες για τη μιάμιση συνεδρίαση που απομένει την επόμενη εβδομάδα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v