Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάνει «ταμείο» για το τρίμηνο

Τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου και του τριμήνου, με την κυβέρνηση να κλείνει την εκκρεμότητα με το πολυνομοσχέδιο. Υπό προϋποθέσεις συνέχιση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής φοράς για επιλεγμένες μετοχές. Βραχυπρόθεσμα το ενδιαφέρον σε Eurobank και σε μετοχές με ανοδικό momentum.

Καλή εβδομάδα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών και τυπικά στην αρχή της... προεκλογικής περιόδου, με τον Φίλιππο Πανταζή να κάνει λόγο για «σκληρό ροκ». Πύρρειος η νίκη για την κυβέρνηση στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά για το χρηματιστήριο αυτό που μετράει στην πράξη είναι η έγκριση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στους όρους και στα κριτήρια της ιδιωτικοποίησης της Eurobank αναφέρεται ο Χρήστος Κίτσιος, ενώ η αγορά αποτιμά από σήμερα κιόλας τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως από το εσωτερικό μέτωπο.

Στις 1.327,87 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 428,65 ο FT 25, στις 199,40 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης και στις 1.285, 85 ο FT Mid.

Το πού θα παιχτεί η βραχυπρόθεσμη τάση αναλύθηκε, όσο καλύτερα γινόταν, στο σχόλιό μας του Σαββάτου 29/3, με την αγορά να κάνει σήμερα «ταμείο» για τον Μάρτιο. Θυμίζουμε πως χρηματιστηριακά ο μήνας ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της Τρίτης 4 Μαρτίου με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.323,36 και τον 25άρη στις 427,99 μονάδες.

Θυμίζουμε επίσης πως ο Ιανουάριος ξεκίνησε (στις 2/1) από τις 1.205 μονάδες και ο Φεβρουάριος (3/2) από τις 1.208. Αναφερόμαστε σε αυτά τα στοιχεία για να έχουμε καλύτερη εικόνα του κυματισμού της αγοράς στο πρώτο τρίμηνο του 2014, κίνησης που το διήμερο 18-19 Μαρτίου έδωσε υψηλές κορυφές στις 1.377-1.379 μονάδες. Περιοχή που για πολλούς είναι το σημείο αναφοράς (άνω όριο) και αντίσταση, που υπό προϋποθέσεις η αγορά μπορεί να υπερβεί.

Στα χέρια των βραχυπρόθεσμων παικτών η τάση, καθώς από σήμερα κιόλας θα πρέπει να γίνει άμεση αποτίμηση των πολιτικών εξελίξεων, των διεργασιών στις τράπεζες αλλά και των όποιων κινήσεων υπάρξουν σε διάφορα μέτωπα (επιχειρηματικά - οικονομικά). Πολιτικά η ισχνή -για μία ψήφο, ουσιαστικά- πλειοψηφία της κυβέρνησης μένει να φανεί πώς θα επηρεάσει την κατάσταση οδεύοντας προς τις εκλογές του Μαΐου. Πρόγευση του... θερμαινόμενου κλίματος δόθηκε εχθές στη Βουλή.

Για την αγορά όμως μετρά η συνέχεια των διεργασιών στις τράπεζες, όπου η Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν ουσιαστικά κλείσει τις αυξήσεις τους με τις μετοχές και τα warrants των δύο ομίλων σε ικανοποιητικά επίπεδα (πολλοί περίμεναν να... κατακρημνισθούν οι τιμές των μετοχών), με την Πειραιώς στο 1,90 ευρώ και την Alpha Bank στο 0,725. Στα 3,90 ευρώ η μετοχή της Εθνικής (ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου Αλ. Τουρκολιά στην Καθημερινή της Κυριακής στον Μπάμπη Παπαδημητρίου), αλλά το ταμπλό δεν έχει πειστεί ακόμη για το πώς θα ενισχυθεί κεφαλαιακά ο όμιλος.

Βραχυπρόθεσμα το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο... μέτωπο της Eurobank. Στο 0,486 ευρώ η μετοχή, ενώ στο σχετικό θέμα αναφέρεται πως ξεκινά σύντομα η παρουσίαση από τη διοίκηση του ομίλου.

Ένα-ένα κλείνουν τα διάφορα ανοιχτά μέτωπα (το πώς κλείνουν είναι ένα άλλο θέμα...) και για την αγορά αυτό που μετρά είναι ακριβώς αυτή η άρση των εκκρεμοτήτων. Άλλωστε λίγο έως πολύ οι παίκτες είχαν προεξοφλήσει (και έχουν αποτυπώσει στα χαρτοφυλάκιά τους) την με απώλειες υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Στα της αγοράς, βραχυπρόθεσμα, μετρούν και οι όποιες επιχειρηματικές κινήσεις, τα οικονομικά αποτελέσματα 2013 (ειδικότερα του τέταρτου τριμήνου). Με γνώμονα την ανακοίνωση των μεγεθών 2013, έχουν βγει αρκετές αναλύσεις, έχουν δοθεί τιμές-στόχοι, διαμορφώνεται τάση για επιμέρους μετοχές/εισηγμένες του FT 25 και του FT Mid.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής επιχειρήθηκε μία αρχική προεξόφληση (των εξελίξεων με αφορμή το πολυνομοσχέδιο) με εμφανές «τράβηγμα» βασικών δεικτών, μετοχών προς το κλείσιμο. Από τη στιγμή που δεν προέκυψαν... εκπλήξεις, πολύ πιθανόν να επιχειρηθεί σταδιακά η κίνηση της αγοράς προς τις 1.350 μονάδες.

Σε επιμέρους μετοχές όπου έγιναν συντονισμένες τοποθετήσεις ενδεχομένως μέσα στην εβδομάδα να δοκιμαστούν υψηλότερες τιμές. Σε Eurobank Properties, MIG, Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ αλλά και σε Intracom, Υγεία, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης κ.ά. έχει διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμη φορά που μπορεί να... οδηγήσει σε τοπικές κορυφές.

Βέβαια το ενδιαφέρον, βραχυπρόθεσμα, παραμένει στραμμένο στη μετοχή της Eurobank και σε Lamda Development, Eurobank Properties (εάν υποθέσουμε πως το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει σήμερα-αύριο την κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρία συμφερόντων Λάτση).

Άντε, να κλείσει καλά ο Μάρτιος...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v