Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Οι όροι και τα κριτήρια της ιδιωτικοποίησης

Με βιβλίο προσφορών, αλλά σε προκαθορισμένο εύρος τιμής, η επιλογή των anchor investors. Ακολουθεί δημόσια εγγραφή. Το κλειδί της εύλογης αξίας, τα κριτήρια για επενδυτές και η ενεργοποίηση ΤΧΣ και bail-in. Ξεκινούν άμεσα road shows από τη διοίκηση.

Eurobank: Οι όροι και τα κριτήρια της ιδιωτικοποίησης
Μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (book building), με προκαθορισμένο, όμως, εύρος τιμής, θα προκύψουν οι βασικοί επενδυτές (anchor investors), που θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank και θα προσδιορισθεί η τιμή στην οποία θα διενεργηθεί  η δημόσια εγγραφή.

Με βάση το πολυνομοσχέδιο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκτά έμμεση, πλην όμως ικανή, νομοθετική κάλυψη για να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, χωρίς νέες καθυστερήσεις και ως εκ τούτου οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν από σήμερα.

Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ότι το ΤΧΣ μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με τιμή χαμηλότερη της τιμής κτήσης (1,26 ευρώ στην περίπτωση της Eurobank) ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής. Ταυτόχρονα, προβλέπει ότι την τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα την αποφασίζει το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, βασιζόμενο, μεταξύ άλλων, σε δύο εκθέσεις αποτίμησης που διενεργούνται από ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

Οι δύο αυτές πρόνοιες του νομοσχεδίου παρέχουν έμμεση νομοθετική κάλυψη στο ΤΧΣ, το οποίο ενδέχεται να ζητήσει και νομικές γνωματεύσεις, που να τεκμηριώνουν ότι με βάση την προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο διαδικασία τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου δεν βαρύνονται από τυχόν νομικές ευθύνες. Για να καλυφθεί ακόμη περισσότερο το ΤΧΣ ενδέχεται να δοκιμάσει στην πράξη σε ποια επίπεδα τιμών διατίθενται κεφάλαια από επενδυτές. 

Το Ταμείο προτίθεται να αναθέσει σύντομα τις δύο εκθέσεις αποτίμησης στη Lazard που είναι ήδη σύμβουλός του και σε έναν ακόμη ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό οίκο. Οι δύο οίκοι θα προσδιορίσουν ένα εύρος εύλογης αξίας για τη Eurobank. Αν υπάρξει απόκλιση υψηλότερη του 15% στο εκτιμώμενο εύρος θα ανατεθεί η αποτίμηση σε τρίτο ανεξάρτητο οίκο.

Το εύρος της εύλογης αξίας (fair value) θα αποτελέσει κλειδί της διαδικασίας.

Με βάση όσα ορίζει το πολυνομοσχέδιο, το Ταμείο θα αναζητήσει τους βασικούς επενδυτές (anchor investors) της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών.

Book building με προκαθορισμένο εύρος τιμής

Οι ενδιαφερόμενες ομάδες επενδυτών με επικεφαλής το Fairfax, το York Capital και το Apollo θα κληθούν να δώσουν τις προσφορές τους στο εύρος εύλογης αξίας που έχουν υπολογίσει οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι και να δεσμευτούν για τον χρόνο διακράτησης των μετοχών τους.

Με βάση τις προσφορές που θα κατατεθούν, θα προκύψει η τιμή διάθεσης που θα ισχύσει και για τη δημόσια προσφορά, η οποία θα ακολουθήσει και θα απευθύνεται στους υπόλοιπους επενδυτές.

Εφόσον από την ιδιωτική και τη δημόσια τοποθέτηση η Eurobank συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια, η αύξηση κεφαλαίου καλύπτεται εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές. Το νομοσχέδιο ορίζει ρητά, με βάση και τις επιταγές Αλμούνια, ότι η ΑΜΚ πρέπει να απευθύνεται πρωτίστως στους ιδιώτες επενδυτές.

Το ενδιαφέρον επομένως της αγοράς ως προς τη Eurobank μετατίθεται στο εύρος της εύλογης αξίας των ιδίων κεφαλαίων, όπως θα την υπολογίσουν οι οίκοι και στο αν θα συμπίπτει με το εύρος τιμών που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι βασικοί επενδυτές.

Πότε και πώς ενεργοποιούνται ΤΧΣ και bail-in 

Στην περίπτωση που από την ιδιωτική και τη δημόσια τοποθέτηση δεν καλυφθεί το σύνολο της έκδοσης,  το ΤΧΣ ως εγγυητής κάλυψης παίρνει τις αδιάθετες μετοχές  και ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου για το bail–in με τη συμμετοχή ομολογιούχων.

Παρότι το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις (συστημική ευστάθεια) να μην ενεργοποιηθεί η υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης σε μετοχές, παράγοντες της αγοράς το θεωρούν βέβαιο στην περίπτωση της Eurobank, λόγω και της αυστηρότητας με την οποία προσεγγίζει παρόμοια θέματα η DG Comp.

«Θα πρέπει να συντρέχουν ιδιαίτερα ασυνήθεις συνθήκες για να υπάρξει εξαίρεση στην ενεργοποίηση του bail-in» αναφέρουν πηγές, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου η Ευρώπη δεν δίστασε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη συστημική ευστάθεια, κουρεύοντας τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Η τιμή στην οποία θα μετατραπούν τα υβριδικά και τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της Eurobank, ονομαστικής αξίας 348 εκατ. ευρώ, σε μετοχές θα καθορισθεί από την αποτίμηση της εύλογης αξίας τους, η οποία θα ανατεθεί σε ανεξάρτητο εκτιμητή.

Τα κριτήρια για τους anchor investors

Για την επιλογή του επενδυτή ή της ομάδας επενδυτών λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται κριτήρια αξιολόγησης, όπως η πείρα του επενδυτή στον τραπεζικό τομέα και στις αναδιαρθρώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, η φερεγγυότητά του, η δυνατότητα ολοκλήρωσης της συναλλαγής και το προσφερόμενο τίμημα.

Τα κριτήρια αξιολόγησης που εφαρμόζονται σε κάθε διαδικασία κοινοποιούνται στους υποψήφιους επενδυτές πριν από την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς εκ μέρους τους.

Επιπρόσθετα το Ταμείο μπορεί σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας κρίνει ότι είναι σκόπιμο να ζητήσει αποδεικτικά ύπαρξης κεφαλαίων και εγγυητικές επιστολές.

Άμεσα γενική συνέλευση, ξεκινούν και road shows

Το Δ.Σ. της Eurobank προβλέπεται να συνεδριάσει σήμερα 31 Μαρτίου για τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης και τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων. Με βάση το νέο νόμο, ο χρόνος που απαιτείται για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης μειώνεται στις 7 ημέρες. Το ίδιο χρονικό περιθώριο ισχύει και για την υποβολή εγγράφων στις εποπτικές αρχές.

Σχεδόν αμέσως θα ξεκινήσουν παρουσιάσεις στο εξωτερικό από τη διοίκηση της τράπεζας και θα ανατεθούν από το ΤΧΣ οι δύο μελέτες αποτίμησης, ώστε η αύξηση κεφαλαίου να ξεκινήσει πριν από το Πάσχα.

Εφόσον οι ιδιώτες επενδυτές καλύψουν το 50% συν μία μετοχή της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank αποκτούν τον έλεγχο της τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι τα δικαιώματα ψήφου των υφιστάμενων μετοχών του ΤΧΣ περιορίζονται σε στρατηγικής σημασίας θέματα, όπως ισχύει και για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Σε περίπτωση που μείνουν αδιάθετες μετοχές ,τις οποίες θα πάρει το Ταμείο, αυτές έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Επιπλέον το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνία μετόχων με τους επιλεγέντες βασικούς επενδυτές εφόσον το κρίνει σκόπιμο

Ποιοι είναι, τι προσφέρουν οι υποψήφιοι επενδυτές

Όπως είναι γνωστό, τρία ισχυρά σχήματα ενδιαφέρονται για τη θέση των βασικών επενδυτών, και εμφανίζονται πρόθυμα να βάλουν ως 1,5 δισ. ευρώ έκαστο σε εύρος τιμών, όμως, αισθητά χαμηλότερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

Η ομάδα του Fairfax, στην οποία συμμετέχουν η WL Ross & Co, η Fidelity, η Capital και η McKenzie, δεσμεύεται να διακρατήσει τις μετοχές της Eurobank για 18 μήνες, ενώ συνδυαστικά η προσφορά της είναι αρκετά δυνατή, όπως σχολιάζουν στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία.

Στην ομάδα του York Capital συμμετέχουν η Anchorage, η Marathon, η Perry Capital και η Monarch.

O τρίτος ενδιαφερόμενος είναι το private equity Apollo  το οποίο ειδικεύεται σε αναδιαρθρώσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα. 

Ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ της Eurobank έχουν εκφράσει μεμονωμένα και funds όπως η BlackRock, η Paulson & Co, μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές όπως ο George Soros καθώς και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (Abu Dhabi Investments Authority, Qatar Holding, επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v