Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το ομόλογο δεν ανέκοψε τους πωλητές

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από την ελληνική έκδοση δεν αντικατοπτρίστηκαν στο ταμπλό. Σε χαμηλό 30 συνεδριάσεων υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης. Προβληματίζει η τεχνική εικόνα της αγοράς. Κέρδη για τράπεζες, στα €4 επέστρεψε η Εθνική. Πιέσεις σε ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και καθοριστική, για την εξαγωγή συμπερασμάτων, όχι γιατί ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά γιατί η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά επιβεβαίωσε όλους όσους υποστήριζαν ότι οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις έχουν προεξοφλήσει όλα τα θετικά σενάρια, ενώ συνεχίζονται οι διακριτικές ρευστοποιήσεις θέσεων από ξένα χαρτοφυλάκια.

Αργή αλλά συνεχόμενη η επιδείνωση της τεχνικής εικόνας, με τον Δείκτη να χάνει και τον εκθετικό απλό ΚΜΟ των 50 ημερών, στις 1288 μονάδες και δείχνει ιδιαίτερα αμφίβολο αν θα αντέξει η στήριξη των 1280 μονάδων, ή ο Δείκτης θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη των 1250 μονάδων.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και ξεκινώντας από την επιστροφή της Χώρας στις Αγορές, έκλεισε το βιβλίο προσφορών με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι προσφορές έφτασαν τα 20,8 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν πάνω από 550 εντολές από επενδυτικούς οίκους. Το επιτόκιο διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 4,95% (το κουπόνι είναι 4,75%), ενώ το ποσό που θα αντληθεί θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο αρχικός στόχος ήταν 2,5 δισ. ευρώ.

Η είδηση αυτή δεν φάνηκε να "συγκινεί" το Ελληνικό Χρηματιστήριο και παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με σχετικά ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρις τις 1302,68 μονάδες, μετά τις 12.49 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Μετά τις 16.28 οι εν δυνάμει πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, πιέζοντας τον Δείκτη μέχρι τις 1280,75 μονάδες (-0,99%). Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1281,21 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1283,96 μονάδες με απώλειες 0,74%.

Το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 30 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 25/2 (1261,92 μονάδες).

Οι έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αθροίζουν απώλειες 5,1% για τον Γενικό Δείκτη, ενώ απόλυτη προσοχή χρειάζεται από αύριο και μετά, καθώς καθοδική διάσπαση των 1280 μονάδων, θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση (!)

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 201,5 εκατ. από τα οποία τα 59,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ΦΡΛΚ, ΠΕΙΡΤΠ).

Εντυπωσιακή η επίδειξη του συγκεντρωτισμού, καθώς μόλις οκτώ τίτλοι (ΑΡΑΙΓ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ) απέσπασαν το 82% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!)

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προσυμφωνημένων συναλλαγών είναι και το placement 6 εκατ. μετοχών της Αεροπορίας Αιγαίου στα 7,36 ευρώ, με την μετοχή να κλείνει με ημερήσιες απώλειες 6,25%, υποχωρώντας από τα υψηλά 80 μηνών και προσπαθώντας να προσεγγίσει την τιμή του placement.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Σε μία ιδιαίτερη μέρα για τις Ελληνικές Κεφαλαιαγορές και μετά την επιτυχημένη έκδοση του Ελληνικού ομολόγου, το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ επιβεβαίωσε την προεξοφλητική διεργασία που προηγήθηκε, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Η πλαγιολισθητική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων, έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου, καθώς απέτυχε η καταγραφή νεότερης υψηλότερης κορυφής.

Ο υψηλός όγκος των τελευταίων συνεδριάσεων, ήταν αποτέλεσμα αφ΄ ενός αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων λόγω rebalancing Δεικτοβαρών μετοχών σε διεθνείς δείκτες και αφ΄ ετέρου επιβεβαίωσε την αυξημένη διάθεση καταγραφής κερδών από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια.

Τις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις, η Αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ικανότητά της να διατηρήσει το βραχυμεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι που λειτουργεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Τεχνικά, μία τέτοια εξέλιξη δείχνει πιθανή, όμως η επιβεβαίωση της επιτυχούς προεξόφλησης όλων των νέων, επισημαίνει την ανάγκη για καινούργια θετικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management, την Αγορά (βραχυπρόθεσμα) θα την καθοδηγήσουν οι εγχώριοι και διεθνείς τίτλοι ειδήσεων, σε συνδυασμό με τις όποιες ευκαιρίες έχουν προκύψει από την πιθανή, περαιτέρω, διόρθωση των τιμών.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, πλην του Nikkei που έκλεισε αμετάβλητος, ενώ ξεχώρισαν Hang Seng (+1,5%) και Shanghai (+1,38%).

Μικτά πρόσημα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όπου ξεχωρίζουν οι πιέσεις για το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης (μεγαλύτερες του 1%), ενώ με ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, μετά τα χθεσινά σημαντικά κέρδη.

Ξεκινώντας από την Ασία, με βάση πιλοτικό σχέδιο που ανακοίνωσαν από κοινού οι Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, οι διεθνείς επενδυτές θα αποκτήσουν σύντομα μια νέα δίοδο προς τα Χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας. Σε αντάλλαγμα, οι εγχώριοι επενδυτές της Κίνας θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ. Η ανταλλαγή εντάσσεται στο Σχέδιο σύνδεσης Σαγκάης – Χονγκ Κονγκ. Όταν το πιλοτικό πρόγραμμα τεθεί σε πλήρη ισχύ, οι Κινέζοι επενδυτές θα έχουν δικαίωμα συναλλαγών ύψους έως 10,5 δισ. γουάν ή 1,7 δισ. δολ. ημερησίως, ένα μέγεθος αντίστοιχο με το ένα πέμπτο του ημερήσιου όγκου συναλλαγών στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να τηρήσει και πάλι στάση αναμονής. Άφησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%, ενώ δεν έκανε καμία μεταβολή στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται στα 375 δισ. στερλίνες. Οι αποφάσεις της ΒοΕ ήταν σύμφωνες με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στους επόμενους δύο μήνες προβλέπουν οι αναλυτές σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Σχεδόν τα δύο τρίτα από τους αναλυτές που συμμετείχαν στη μηνιαία έκθεση του Bloomberg, προβλέπουν ότι θα υπάρξει κάποια σχετική κίνηση από το Μάριο Ντράγκι μέχρι τον Ιούνιο. Εξ αυτών, σχεδόν οι μισοί θεωρούν ότι ο διοικητής της ΕΚΤ ενδέχεται να εφαρμόσει πολλαπλά μέτρα από τη μείωση των επιτοκίων μέχρι την ποσοτική χαλάρωση, προκειμένου να πατάξει τον κίνδυνο αποπληθωριστικών πιέσεων.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι συζητήσεις για αύξηση των επιτοκίων καλά κρατούν, μετά και την χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών της Fed, που αφήνουν να εννοηθεί ότι οι Αγορές δεν θα πρέπει να περιμένουν εντυπωσιακές κινήσεις στο άμεσο μέλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ομιλία Evans, με τον αξιωματούχο της FED να εκτιμά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του 2015 με αρχές του 2016. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "είναι μάλλον απίθανο να δούμε μία αύξηση των επιτοκίων με τον πληθωρισμό στο 1,0%. Η FED θα πρέπει να έχει επιτύχει τους στόχους της σε όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη προκειμένου να πάρει μία απόφαση για αύξηση των επιτοκίων".

Μένοντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, στα Ταμεία εμφανίστηκαν 300.000 νέοι άνεργοι. Η τελευταία φορά που βρέθηκε ο αριθμός των νέων ανέργων στο όριο των 300.000 ήταν τον Μάιο του 2007. Οι αναλυτές περίμεναν 320.000 αιτήσεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στο 26,7% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο, έναντι του αναθεωρημένου 27,2% τον Δεκέμβριο, και έναντι του 26,5% τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, την σκυτάλη από το Δημόσιο ετοιμάζεται να λάβει η ΔΕΗ, εκδίδοντας δύο εταιρικά ομόλογα 3ετούς και 4ετούς διάρκειας, με σκοπό να αντλήσει ποσό της τάξης των 350 με 500 εκατ. ευρώ.

"Οι ανάγκες των εταιρειών σε ρευστό είναι προφανές ότι θα δημιουργήσουν πρόσκαιρα πιέσεις, καθώς τα κεφαλαία αναζητούν αποδόσεις με το χαμηλότερο ρίσκο. Οι εκδόσεις ομολόγων προσελκύουν κεφάλαια και από την Αγορά των μετοχών η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει δώσει σημαντικά κέρδη" σύμφωνα με την άποψη αρκετών επαγγελματιών του χώρου.

Βλέποντας την τεχνική εικόνα του FTSE25, οι 408 μονάδες "μπαίνουν στο κάδρο" εκτός και αν υπάρξει άμεση αντίδραση με κλείσιμο υψηλότερα των 421 μονάδων. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης εγκαταλείπει το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, μόνο με κλεισίματα υψηλότερα των 427 μονάδων.

Από εκεί και πέρα και μετά από απόφαση του Χ.Α., από σήμερα 10/4 οι μετοχές των εταιρειών Marac και PC Systems μεταφέρθηκαν στην κατηγορία "προς διαγραφή". Και οι δύο τίτλοι τερμάτισαν στην συνεδρίαση με μηδενικές συναλλαγές, όμως στην περίπτωση της PC Systems και στο ανώτατο όριο πτώσης έμειναν ανεκτέλεστα προς πώληση πολλές δεκάδες χιλιάδες κομμάτια.

Επίσης, από σήμερα 10/4 οι μετοχές των εταιρειών Προοδευτική (-19,57%) και Dionic (-20%) μεταφέρθηκαν στην κατηγορία "επιτήρησης", με την μετοχή της δεύτερης να κλείνει σε νέα ιστορικά χαμηλά (!)

Μένοντας χαμηλότερα του 25αρη, ίσως αξίζει αναφοράς η σχετική κινητικότητα στην Q&R, η επιμονή των αγοραστών στην Ιντρακόμ και η εν εξελίξει πλαγιοανοδική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τα 0,8300 ευρώ (κλείσιμο 1/4) στην FG Europe.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, όλοι οι τίτλοι του FTSE25 άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, πλην των Εθνικής και Μυτιληναίου που κινήθηκαν μόνιμα στο "πράσινο".

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Frigoglass.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, συνεχίστηκε η κινητικότητα σε Alpha Bank και Πειραιώς.

Στην περίπτωση της δεύτερης και σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια που συμμετείχαν στην πρόσφατη ΑΜΚ παίρνουν στο συμβόλαιο (ΧΠΑ) θέσεις "short" με αποτέλεσμα το συμβόλαιο να διαπραγματεύεται με αξιοπρόσεκτο discount. Από την άλλη, αναμένεται να συνεχιστεί η κινητικότητα στην μετοχή της Τράπεζας, λόγω της επικείμενης αύξησης της στάθμισης του τίτλου και της Πειραιώς σε διεθνείς δείκτες.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να αναφερθεί ότι το warrant της Alpha Bank, ισοφάρισε το ιστορικό υψηλό του σε κλείσιμο.

Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, αξίζει αναφοράς η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΛΠ, με τον τίτλο να έχει διακριτικό πωλητή και να επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι. Αν συνεχιστούν οι διακριτικές ρευστοποιήσεις (η εμπορευσιμότητα του τίτλου δεν επιτρέπει επιθετικότερες κινήσεις), η επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στα 18,00 ευρώ. Σημειώνεται ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση η μετοχή υποχώρησε μέχρι τα 17,59 ευρώ.

--ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με την σημερινή να συνδυάζεται με αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.878 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.224, 6.147 για τον Απρίλιο, 1.029 για τον Μάιο, 48 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 415,5) κινήθηκε μεταξύ 414,75 και 423,25 μονάδων, κλείνοντας με μικρό premium 0,17%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (7.000 ΔΕΗ, 10.000 ΑΔΑΚ20), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.083), ΔΕΗ (1.341),Alpha Bank (2.075), Εθνική (950), Πειραιώς (9.226), Μυτιληναίο (534), ΟΠΑΠ (541),MIG (916), Ελ. Πετρέλαια (114), ΓΕΚ (145), Ελλάκτωρα (162), ΕΥΔΑΠ (116).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η παρουσία των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης υπήρξε απογοητευτική καθώς σημειώθηκαν μόλις 374 δικαιώματα, μοιρασμένα εξίσου σε calls (187 τμχ) και puts(187 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα σκαρφάλωσε στο 37%. 
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (99.575.181 τεμ.), Εθνική (3.502.066 τεμ.), Πειραιώς (50.906.741 τεμ.).
 
 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v