Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στάση αναμονής ο Γενικός Δείκτης

Οριακά χαμηλότερα των 1.300 μονάδων «αποθερμαίνεται» το Χ.Α. μέχρις ότου οριστικοποιηθούν τα της εξόδου στις αγορές. Πάνω από τα 4 ευρώ η ΕΤΕ, με ελεγχόμενες απώλειες ΟΤΕ, Alpha, Πειραιώς. Με κέρδη Intralot, ΕΧΑΕ, MIG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ.

Με απώλειες κινούνται βασικοί δείκτες και μετοχές μετά το γύρισμα του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1.300 μονάδων. Ο FT 25 υποχωρεί πως τις 418 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 21 εκατ. ευρώ.

Η συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε ανοδικά, με ορισμένους βραχυπρόθεσμους παίκτες να... επείγονται να προεξοφλήσουν τα της εξόδου στις αγορές για να ενεργοποιηθούν μετά τις 10.40-10.45 εντολές πώλησης σε δεικτοβαρή χαρτιά.

Έτσι, ο αυξημένου βάρους - στάθμισης ΟΤΕ από τα 11,80 ευρώ στις 10.34 πιέστηκε γρήγορα μέχρι τα 10,54 ευρώ στις 10.45. Χαμηλότερα προς το 1,83 ευρώ πιέστηκε η Πειραιώς, προς το 0,718 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank.

Μετά τα πρώτα 10΄-15΄ οι μισές μετοχές του FT 25 έφτασαν να χάνουν μέχρι και 2,36% (Motor Oil). Με μάλλον λίγες (μέτριες) συναλλαγές, με τρία πακέτα σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Folli Follie Group και με διάχυτη την αίσθηση πως η αγορά αποθερμαίνεται από την αρχή της.

Ενδεχομένως καλύτερα έτσι, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, καθώς ο πήχης παραμένει χαμηλά, στο Χρηματιστήριο δεν δημιουργείται... πανηγυρικό κλίμα όπως περίπου την ίδια ώρα φτιάχνουν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και στα κανάλια εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες φρονούν πως η αγορά πρέπει να μείνει ψύχραιμη, το κυριότερο να βεβαιωθεί για το ύψος του επιτοκίου της έκδοσης, αφού είναι κοινή εκτίμηση πως από αυτό θα εξαρτηθούν αρκετά στη συνέχεια. Όσον αφορά τόσο τα της μακροοικονομίας, όσο και την προοπτική δανειοδότησης-χρηματοδότησης επιχειρήσεων, όπως εύστοχα σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου για ΔΕΗ, Μυτιληναίο αλλά και για Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα.

Η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται στα 3,97-4,03 ευρώ (στον Εκηβόλο ανεβαίνει διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη και εκτίμηση του Ηλία Ζαχαράκη για τον κλάδο).

Με οριακές απώλειες η μετοχή της ΔΕΗ στα 12,03 ευρώ, χαμηλότερα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 3,88 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στο 1,32 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ στα 8,89 και προς τα 4,38 ευρώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σημειωτέον πως ο FT Mid κινείται σταθερά σε θετικό έδαφος, πάνω από τις 1.270 μονάδες, λόγω ΣΙΔΕΝΟΡ, Eurobank, Σαράντη, Υγεία, ΧΑΛΚΟΡ, Attica Bank.

Από το προσυνεδριακό σχόλιό μας είχαμε χαρακτηρίσει τη σημερινή συνεδρίαση πονηρή, εφιστώντας την προσοχή στις λεπτομέρειες. Θα συμφωνήσουμε με όσους είναι υπέρ της αποθέρμανσης της αγοράς μέχρις ότου γίνουν γνωστοί οι όροι της έκδοσης του ομολόγου.

Ήπια ανοδικές τάσεις επικρατούσαν νωρίτερα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το +0,39% του DAX στις 9.529 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v