Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ευκαιρία να διακόψει το πτωτικό σερί

Οι εξελίξεις από το εσωτερικό μέτωπο αλλά και η πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για κέρδη στη Σοφοκλέους. Στο επίκεντρο η έκδοση του ελληνικού ομολόγου όπως και ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα στους μικρομεσαίους.

Ευκαιρία να διακόψει το σερί 5 πτωτικών συνεδριάσεων έχει σήμερα το Χ.Α. βοηθούμενο από το διεθνές κλίμα και την τρέχουσα ειδησεογραφία.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό, και μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, με τους αξιωματούχους να συζητούν πιθανές επιλογές για το guidance των επιτοκίων, χθες το βράδυ η Wall σημείωσε την καλύτερη επίδοση του τελευταίου μήνα και πλέον.

Ακολούθησαν σήμερα το πρωί οι μεγάλες ασιατικές αγορές όπου η Σαγκάη και ο Hang Seng είχαν κέρδη άνω του 1%, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο Nikkei, ενώ θετικά ξεκίνησαν και οι μεγάλες ευρωαγορές.

Ερχόμενοι στα δικά μας, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η τρέχουσα ειδησεογραφία δίνει μια καλή ευκαιρία στο Χ.Α. να σημειώσει ανοδική αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα, ώστε να διακοπεί το σερί των προηγούμενων πτωτικών συνεδριάσεων.

Σήμερα ξεκίνησε επισήμως το book building για το ελληνικό ομόλογο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές ξεπερνούν τα 16 δισ., ενώ δεν αποκλείεται το τελικό επιτόκιο να αποτελέσει μίνι έκπληξη και το ΥΠΟΙΚ να σηκώσει από την αγορά ποσό μεγαλύτερο από τα αρχικά προγραμματισμένα 2,5 δισ.

Στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθεί και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, ενώ κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες συνεδριάσεις και σε συγκεκριμένα χαρτιά της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη τα 300 εκατ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές των Ελλήνων επενδυτών για τη συμμετοχή τους στη δημόσια πρόταση της Πειραιώς, η οποία αφορούσε το 10% της συνολικής ΑΜΚ του ομίλου, δηλαδή 175 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή θέλει σήμερα ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου, καθώς είναι σε εξέλιξη placement 6,5 εκατ. μετοχών, με τον τίτλο να βρίσκεται σε υψηλά 80 μηνών.

Επίσης, από σήμερα 10/4 και κατόπιν απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών οι μετοχές των εταιριών Μάρακ και PC Systems μεταφέρονται στην κατηγορία Προς Διαγραφή, ενώ οι μετοχές των εταιριών Dionic και Προοδευτική μεταφέρονται στην κατηγορία Επιτήρησης.

Τεχνικά η αγορά έχει αρχίσει να γέρνει και μέχρι ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 427-430 μονάδων δεν έχουν λόγους ανησυχίας όσοι διατηρούν θέσεις short. Πρώτη στήριξη οι 416-414 μονάδες και πρώτη αντίσταση στη ζώνη των 420-422.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25άρη, με την Καθημερινή να έχει συμπληρώσει τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (είχαν προηγηθεί επτά συνεχόμενες πτωτικές) και την Intracom κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα να κινείται σε υψηλά 48 μηνών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v