Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα βλέμματα στις τράπεζες

Η χθεσινή "βουτιά" του Γ.Δ. καταδεικνύει την αλλαγή των όρων του χρηματιστηριακού παιχνιδιού με αφορμή (και) τις πολιτικές εξελίξεις. Ντεμπούτο αύριο για τις νέες μετοχές της Πειραιώς, με αλλαγές και στη στάθμιση των FTSE, ΜSCI. Για ΑΜΚ αποφασίζει η ΕΤΕ.

Οκτώ στα οκτώ, με τον Γενικό Δείκτη στα όρια των 1.200 μονάδων και τη μετοχή της Εθνικής με -12%, το Χ.Α. σημειώνει ένα από τα χειρότερα αρνητικά σερί του, που όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος είχε να συμβεί από τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου του 2012.

Σημειολογικά το Χ.Α. διορθώνει σχεδόν ταυτόχρονα με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ενώ έχει ενδιαφέρον πως μετά το... σκάσιμο της υπόθεσης Μπαλτάκου δεν έχει υπάρξει ούτε μία ανοδική συνεδρίαση, κι ούτε έχει καταγραφεί -έστω και τεχνικής μορφής- αντίδραση των βασικών δεικτών.

Είναι προφανές πως τα «ξένα ισχυρά χέρια», που πρωτορευστοποίησαν θέσεις τους σε μετοχές-σηματωρούς όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, γνώριζαν κάτι περισσότερο από τους υπόλοιπους ή το χρονικό περιθώριο για την αποκόμιση υπεραξιών ολοκληρωνόταν με την έκδοση του ομολόγου.

Άλλωστε οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι είχαν στείλει τα προειδοποιητικά μηνύματά τους (αρχικά με τη... μη αναβάθμιση της Moody's και τη μετάθεσή της για τον... Αύγουστο, εν συνεχεία με τη Fitch) εστιάζοντας σημαντικά στη λεγόμενη πολιτική παράμετρο. Ήταν συνακόλουθο (και καταγράφηκε ρητά και σαφώς από το Euro2day.gr) πως μετά τη 2α Απριλίου αρκετά δεν ήταν όπως πριν, και συσχετισμοί (πολιτικοί, οικονομικοί κ.ά.) αποκτούσαν μεγαλύτερο ρίσκο.

Στην περιοχή των 389 μονάδων ο FT 25, μετά και το χθεσινό -3,35%, καθώς η Εθνική (-12,13%) αλλά και οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ όπως δευτερευόντως και άλλες δυνάμεις «ξεπουλήθηκαν» και από ισχυρά εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Όπως σημειώνεται σχετικά στο Euro2day.gr την εικόνα επιδείνωσαν κινήσεις stop loss όχι μόνο από αυτούς που κινούνται με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και από αυτούς που έσπευσαν να τοποθετηθούν κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, όταν ο Δείκτης έδωσε μία πρώτη ενδοσυνεδριακή αντίδραση, πλησιάζοντας οριακά το προηγούμενο κλείσιμο, οι οποίοι πόνταραν σε αντίδραση της αγοράς, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Προς το τέλος της ημέρας, εκτός από τους πρωινούς αγοραστές που «πέταγαν τις πρωινές αγορές από τα παράθυρα», σημειώθηκε και σημαντικός αριθμός margin calls από αρκετές ΑΧΕ, οπότε το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας ήλθε μάλλον φυσιολογικά.

Στα 3,26 ευρώ η μετοχή της Εθνικής που θεωρείται η κύρια... υπαίτια της χθεσινής εικόνας με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Όπως αναφέρεται σχετικά, το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης το οποίο θα καταθέσει σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, που συνέρχεται αργά σήμερα το μεσημέρι.

Η έκτακτη γενική συνέλευσης της Εθνικής προβλέπεται να λάβει χώρα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου, με πιθανές ημερομηνίες την 9η ή τη 10η Μαΐου. Στόχος της Εθνικής είναι να συντμηθεί όσο είναι δυνατόν ο χρόνος και η διαδικασία, ώστε η ΑΜΚ να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 15 Μαΐου.

Συν τω χρόνω, όπως αναφέρει ο Χρ. Κίτσιος, τον βασικό επενδυτή της Eurobank αλλά και την κατώτερη τιμή του εύρους της συνδυασμένης προσφοράς μετοχών, που θα ακολουθήσει στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, θα μάθει το αργότερο ως τη Μεγάλη Πέμπτη η αγορά.

Χθες συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προσδιόρισε, βάσει των εκθέσεων αποτίμησης της Lazard και της Morgan Stanley, την ελάχιστη τιμή και το minimum ποσό συμμετοχής του βασικού επενδυτή (anchor investor) στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, η ελάχιστη τιμή ανέρχεται σε 0,33 ευρώ και το ελάχιστο ποσό διαμορφώνεται στα 750 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 26% των κεφαλαίων τα οποία επιδιώκει να αντλήσει η Eurobank (2,86 δισ. ευρώ) εξ ολοκλήρου από ιδιώτες.

Στο επίκεντρο και η μετοχή της Πειραιώς, καθώς αύριο κάνουν ντεμπούτο στο Χ.Α. οι νέες μετοχές, ενώ αλλάζουν και οι σταθμίσεις.

Επιπλέον, όπως σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη, το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίστηκε με βάση τους κανόνες του προγράμματος.

Με την αγορά ήδη στην περιοχή των 1.200 μονάδων έχει τη σημασία της η προσέγγιση της Saxo Bank. Όπως αναφέρει ο Γιώργος Α. Σαββάκης οι μετοχές στην Ελλάδα έχουν ενισχυθεί κατά 180% από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 και οι περισσότεροι προπορευόμενοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η οικονομία επιτέλους βλέπει το φως στο τέλος του τούνελ. Παρ' όλα αυτά, το πάρτι για τις μετοχές φτάνει στο τέλος του, καθώς οι τρέχουσες αποτιμήσεις αντανακλούν προσδοκίες που ξεπερνούν την πραγματικότητα, υποστηρίζει η Saxo Bank.

«Οι αναμενόμενες αποδόσεις στην πλειονότητα των μετοχών του Χ.Α. είναι πολύ χαμηλές και δεν καλύπτουν τον μετοχικό κίνδυνο. Παράλληλα, δεν είναι λογικό η αποτίμηση των ελληνικών τίτλων να ξεπερνά τις αποτιμήσεις των μετοχών της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ», σημειώνει και προσθέτει: «Η άποψή μας για το δεύτερο τρίμηνο για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. είναι ότι θα πρέπει να διαπραγματεύεται γύρω στις 1.000 μονάδες, δηλαδή διόρθωση 25% από τα σημερινά του επίπεδα».

Προσωπικά θα σταθώ στην εκτίμηση του Steen Jakobsen (επικεφαλής οικονομολόγου και επικεφαλής επενδύσεων της Saxo Bank), ο οποίος επισημαίνει: «Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκπλήξει θετικά με την πολιτική αλληλεγγύη τους τα τελευταία χρόνια στη διάρκεια της κρίσης. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι είναι ανήσυχοι και οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν συνεχώς έδαφος».

Το τελευταίο, κατά την εκτίμησή μας εδώ και καιρό, είναι το... απορρυθμιστικό κλειδί στις ευρωαγορές, περιλαμβάνοντας βεβαίως και την ελληνική όπου, όπως έχουμε χιλιοπεί, η πολιτική παράμετρος έχει φορτιστεί σοβαρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v