Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγές προσήμων στο χρηματιστήριο

Νευρικότητα στη Σοφοκλέους, μετά την αρχική ανεπιτυχή προσπάθεια αντίδρασης. Ο μισός και πλέον τζίρος σε Alpha και Πειραιώς. Πτώση καταγράφουν Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Mυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κέρδη σημειώνουν Coca Cola, Motor Oil.

Προς τα χαμηλά των 1.208 μονάδων επιστρέφει η αγορά μετά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης που έφτασε μέχρι τις 1.225,74 μονάδες.

Αντίδραση καθαρά τεχνητή που περισσότερο διευκόλυνε όσους έσπευσαν να κατοχυρώσουν θέσεις τους, να κλείσουν άλλες, εκτιμώντας πως η ταλαιπωρία στην αγορά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Είναι ενδεικτικό πως στα πρώτα 15΄-20΄, που για βασικούς δείκτες και μετοχές σημειώθηκαν οι μέχρι τώρα υψηλές τιμές ημέρας, άλλαξαν χέρια περί τα 5,5 εκατ. ευρώ. Τα μισά από αυτά είχαν γίνει στη μετοχή της Πειραιώς, που μέχρι τώρα εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες συναλλαγές σε κομμάτια και σε αξία.

Σχεδόν 12 εκατ. από τα 36,5 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στην Πειραιώς και περί τα 8,5 εκατ. στη μετοχή της Alpha Bank. Περί τα 2,5 εκατ. ευρώ έχουν γίνει στην Εθνική και από 3,1-3,2 εκατ. ευρώ σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής και της Alpha, ενώ άνοδο σημειώνει η μετοχή της Πειραιώς.

Η υποχώρηση της μετοχή του ΟΤΕ προς τα 10,14 ευρώ μετά τις 11.30 πίεσε σε αρνητικό έδαφος τον Γενικό Δείκτη αλλά και τον FT 25 στις 388 μονάδες.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν τη συνεχιζόμενη αδυναμία στην αλλαγή του κλίματος που συντελέστηκε σταδιακά από τις 2-3 Απριλίου, στη ρευστότητα στο πολιτικό μέτωπο, στις προειδοποιήσεις ξένων οίκων αλλά και στις διαδοχικές ΑΜΚ των τραπεζών.

Σε αυτό το κλίμα, οι νέες ρυθμίσεις Μαυραγάνη που αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα και δημιουργούν ασάφειες ως προς το ποιος νοείται επιτηδευματίας επιβαρύνουν περισσότερο την αγορά.

Αναμφίβολα η κατά 180 μοίρες αλλαγή στάσης της ΕΤΕ στο θέμα της ΑΜΚ και τουλάχιστον έτσι όπως αποτυπώνεται από επίσημες ανακοινώσεις, διαρροές και δημοσιεύματα επενεργεί πιεστικά σε βάρος της μετοχής και των βασικών δεικτών.

Όμως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι πρώτες ρευστοποιήσεις ξένων και μάλιστα σε μετοχές-κλειδιά του 25άρη ξεκίνησαν από τις 2-3 Απριλίου. Ενδεικτικά στις 2/4 η μετοχή του ΟΤΕ ήταν στα 12,58 ευρώ, για να ακολουθήσει συνεχιζόμενη διόρθωση μέχρι τα 10,14 ευρώ νωρίτερα.

Στην ίδια συνεδρίαση (2/4) η μετοχή του ΟΠΑΠ ήταν στα 11,90 ευρώ, νωρίτερα σήμερα υποχωρούσε στα 10,13 ευρώ. Από τα 12,30 ευρώ ξεκίνησε η τελευταία διόρθωση για τη μετοχή της ΔΕΗ, που νωρίτερα πιεζόταν στα 10,47 ευρώ.

Ωστόσο, τεχνικά η μετοχή της ΔΕΗ χθες και σήμερα σημειώνει διπλό χαμηλό που παραπέμπει σε ανάλογο σχηματισμό διπλού χαμηλού στις 24-25/2. Ανάλογος σχηματισμός διαμορφώνεται και για τη μετοχή του ΟΠΑΠ που παραπέμπει επίσης στις 24-25/2. Ενώ του ΟΤΕ υποχωρεί προς τα χαμηλά της 27ης-28ης/1.

Είναι σαφές πως για αυτές τις τρεις μετοχές γύρω από τις σημερινές χαμηλές τιμές ολοκληρώνεται ένας βραχυπρόθεσμος κύκλος. Πρακτικά εάν δεν αντιδράσουν από αυτά τα επίπεδα, σήμερα-αύριο, τότε η διόρθωση θα συνεχιστεί προς τις χαμηλότερες τιμές του διαστήματος 20-27/12/2013.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο μεν Γενικός Δείκτης απειλείται με διόρθωση προς τα χαμηλά της 30ής/1 (1.155 μονάδες), ο δε FT 25 προς τη γνώριμή μας από εκείνη την περίοδο χαμηλή περιοχή των 370-360 μονάδων. Πιο κάτω από αυτές τις τιμές η αγορά επιστρέφει στις τιμές των αρχών Οκτωβρίου 2013 που θα αποτυπώνουν την επιδείνωση της κατάστασης σε πολλά επίπεδα.

Γι' αυτό ζητούμενη θεωρείται η επιβεβαίωση όλων των περιοχών στήριξης, που για τον FT 25 ξεκινούν από τις 395 και φτάνουν μέχρι τις 365 μονάδες της Πέμπτης 30/1/2014.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v