Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις κάτω από τις 1.250 μονάδες

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στην αγορά μετά και την επισημοποίηση του πλεονάσματος από τη Eurostat. Δοκιμάζονται και οι 402 μονάδες για τον FT 25. Απώλειες με λίγα κομμάτια για την πλειονότητα των «βαριών χαρτιών». Άνοδος με τζίρο για Alpha Bank.

Με μικρές διακυμάνσεις και προσεκτικές κινήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση και συνεχίζεται με τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.250 μονάδες, μετά και την ανακοίνωση της Eurostat για το ελληνικό χρέος.Οι συναλλαγές των 30 εκατ. ευρώ στις 12.10 θεωρούνται μάλλον μέτριες, σε σύγκριση με τον χθεσινό τζίρο την ίδια ώρα.

Η τελευταία ανοδική αντίδραση έκρυβε μικρή διόρθωση άμεσα για βασικούς δείκτες και μετοχές. Γι' αυτό η οπισθοχώρηση της αγοράς θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένη, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Ανάλογη εικόνα μικρής διολίσθησης παρατηρείται σε αρκετά ευρωχρηματιστήρια, με ενδεικτικό τον DAX στις 9.592 μονάδες (-0,12%) και τον CAC 40 κατά 0,25% χαμηλότερα, στις 4.473 μονάδες.

Νωρίτερα, στις 11.05 ο FT 25 υποχώρησε μέχρι τις 404,90 μονάδες, με τις 398 να θεωρούνται επαρκής στήριξη.

Οι τρεις μετοχές σηματωροί ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ διορθώνουν έως 1,37%, με τον υψηλότερο τζίρο, πάνω από 2 εκατ. ευρώ, να έχει αλλάξει χέρια στον ΟΠΑΠ. Στον Εκηβόλο έχουν ανέβει ωριαία διαγράμματα και των τριών, με μέτρηση του αναλυτή Ηλία Ζαχαράκη. Για τον ΟΤΕ κλειδί θεωρούνται τα 11,40 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ τα 11,50 και επίσης τα 11,40 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Η τελευταία βραχυπρόθεσμη αντίδραση ήταν σε μεγάλο βαθμό συγχρονισμένη με αυτήν των ευρωχρηματιστηρίων, στη διάρκεια της οποίας αφομοιώθηκε και η προοπτική της σημερινής ανακοίνωσης από τη Eurostat.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τον Γ.Δ. και τον 25άρη θα δοκιμαστούν οπωσδήποτε σήμερα-αύριο, και στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν το ξανασυζητάμε.

Όμως, οι παίκτες συνηθίζουν να πωλούν στην είδηση και μόνο στην περίπτωση που η Eurostat ανακοίνωνε ένα... εντυπωσιακό πλεόνασμα θα μπορούσε να αναστραφεί σήμερα η διόρθωση της αγοράς.

Απεναντίας, οι πωλητές έγιναν περισσότεροι μετά τις 11.15, με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί προς τα 11,53 ευρώ και με 14 από τις μετοχές του δείκτη να σημειώνουν πτώση με συναλλαγές λιγότερες των 10.000 τεμαχίων. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει διάθεση για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, πως μετοχές αφήνονται με λίγα κομμάτια να υποχωρήσουν 1,5%-2%, σημείο όπου μένει να δούμε αν θα ξαναμαζευτούν.

Με απώλειες στο 1,74 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, σταθερή της Εθνικής που νωρίτερα έπιασε τα 3,21 ευρώ, έως το 0,699 ευρώ ενισχύεται της Alpha Bank. Με λίγες συναλλαγές υποχωρούν Μυτιληναίος προς τα 6,67 ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προς τα 3,81 ευρώ, ΕΧΑΕ προς τα 8,60, ΕΛΛΑΚΤΩΡ προς τα 3,87 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, στις 11.20 είχαν ανοίξει οι μισές από τις 20 μετοχές του FT Mid, ενώ σε καμία από αυτές δεν είχε γίνει τζίρος πάνω από 22.000 ευρώ. Προφανώς εξαιρείται η Eurobank, όπου έχει αλλάξει χέρια 1,2 εκατ. ευρώ.

Μετοχές χαμηλότερων κατηγοριών (Trastor, ΕΚΤΕΡ, Καθημερινή, Intertech) συγκαταλέγονται μεταξύ των λίγων που αντιδρούν ανοδικά.

Σημειωτέον πως είχαν αλλάξει χέρια τρία πακέτα, δύο στην Alpha Bank συνολικά 2,5 εκατ. τεμαχίων και ένα των 123.800 τεμαχίων στα 11,75 ευρώ για τον ΟΠΑΠ.

Περίπου εκείνη την ώρα ξαναγύριζε οριακά ανοδικά προς τις 1.239 μονάδες ο FT Mid.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v