Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η «ταλαιπωρία» για τον Γενικό Δείκτη

Σε θετικό έδαφος πέρασε στο τέλος της συνεδρίασης το ΧΑ, με τους περισσότερους τίτλους του FT 25 να γυρνούν σε κέρδη. Περιορίστηκαν οι απώλειες για ΟΤΕ, ΔΕΗ, κέρδη για ΟΠΑΠ. Πιέσεις σε Frigoglass, Ελλάκτωρ. Σε μέτρια επίπεδα παρέμεινε ο τζίρος.

Διόρθωσης συνέχεια στο ΧΑ, με μάλλον μέτριο τζίρο.

Περισσότερο η απουσία ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος και λιγότερο η υπερβάλλουσα προσφορά έχει ως συνέπεια την περαιτέρω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.210 και του FT25 προς τις 390 μονάδες.

Ο τζίρος κυμαινόταν στα 64-64,5 εκατ. ευρώ (στις 15.50) από τα οποία 14,8 είχαν αλλάξει χέρια στην Πειραιώς, άλλα 10 στον ΟΠΑΠ και 9,9 εκατ. ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ.

Το γεγονός, πως οι πωλητές επιμένουν μέχρι και 3,2% χαμηλότερα στη μετοχή του Οργανισμού και έως 2,4% χαμηλότερα στον ΟΠΑΠ ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως εν όψει των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου της Eurobank και Εθνικής, μέρος της ρευστότητας θα «τραβηχτεί» από μετοχές που μεσο-πρόθεσμα εξακολουθούν να αποδίδουν κέρδη στους παίκτες. Παραδοσιακές θέσεις κυρίως ξένων επενδυτών οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ με μακροπρόθεσμη υπεραπόδoση και... πλεόνασμα από την αρχή του έτους θα είναι από τις «δεξαμενές» απ΄ όπου θα αντληθούν κεφάλαια.

Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, εάν από τα ζητούμενα 3,75 δισ. ευρώ έστω ένα 5% προέλθει από ρευστοποίηση θέσεων σε κερδοφόρα χαρτιά- παραδοσιακές επιλογές κυρίως των ξένων τότε η... αφαίμαξη πιθανότατα θα επηρεάσει την χρηματιστηριακή πορεία των συγκεκριμένων τίτλων. Θυμίζει δε, πως για τη μετοχή του ΟΤΕ σημειώνεται θετική απόδοση 13,2% (από την αρχή του έτους) και 16,4% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, πάντα την ίδια περίοδο.

Εάν όντως υπάρξει... αφαίμαξη ρευστότητας από μετοχές αυτής της κατηγορίας συνεκτιμώντας το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στο ρευστό πολιτικό σκηνικό σε συνδυασμό με την απουσία κινήτρου & αφορμής για μόχλευση, η διολίσθηση θα συνεχισθεί.

Προσώρας έχουμε μόνον ενδείξεις αυτής της προσέγγισης, ενώ ζητούμενη θεωρείται η επιβεβαίωση ή όχι των στηρίξεων για τις τρεις μετοχές. Ας μην ξεχνάμε, πως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ στηρίχθηκε η τελευταία ανοδική αντίδραση από τις 1.180 προς τις 1.260 μονάδες.

Με σταθερή τη ροή πωλήσεων στη μη τραπεζική 3άδα, εύλογα κλίνουν χαμηλότερα και τα υπόλοιπα χαρτιά του 25άρη. Με μετρημένες μεν συναλλαγές πλην όμως η απουσία ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος ρίχνει χαμηλότερα την τιμή της πλειονότητας των μετοχών. Από τον Μυτιληναίο που υποχωρεί προς τα 6,39 ευρώ μέχρι τον Ελλάκτορα προς τα 3,76 ευρώ.

Θυμίζουμε επίσης, πως πέρυσι- περίπου τέτοια εποχή- με αφορμή το...εθνικό προσκλητήριο της ΕΤΕ (προς έλληνες εφοπλιστές, επιχειρηματίες και επενδυτές ) είχε παρατηρηθεί ανάλογη...μεταφορά ρευστότητας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v