Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Βάφτηκε στα κόκκινα παρά το πλεόνασμα

Διευρύνονται οι πωλήσεις παρά την ανακοίνωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα. Απώλειες στο σύνολο των τίτλων του FΤ 25, ενώ πτωτικά γύρισε και η Alpha Bank. Πτώση της τάξης του 2% για ΟΤΕ και 1,2% για ΟΠΑΠ. Σε μέτρια επίπεδα κινούνται οι συναλλαγές.

Η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτέλεσε αφορμή κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κεκτημένων.

Επιβεβαιώνοντας τον χρηματιστηριακό κανόνα, η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών προχώρησε σε συντονισμένες πωλήσεις, την ώρα που η Eurostat επιβεβαίωνε τη διαμόρφωση πλεονάσματος 3,4 δισ. ευρώ για το 2013 με βάση τους δικούς της κανόνες.

Όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφέρονται στο σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη, ενώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Χρ. Σταϊκούρα το πλεόνασμα με βάση τους κανόνες του προγράμματος διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το Χ.Α. είχε προεξοφλήσει κι είχε αφομοιώσει τα του... πλεονάσματος, κι η πλειονότητα των παικτών δεν συγκινήθηκε ιδιαίτερα από την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει πολιτικά το θέμα.

Από τα πρώτα 10΄-15΄ της συνεδρίασης βασικοί δείκτες και μετοχές διορθώνουν, ενώ μετά τις 11.40 σταδιακά γύρισαν στο «κόκκινο» οι 24 από τις μετοχές του FT 25. Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Alpha Bank που αρχικά αντέδρασε μέχρι το 0,699 ευρώ.

Ωστόσο μετά τις 3.50 και η Alpha γύρισε πτωτικά. Στις 4.30 κατέγραφε μικρή πτώση 0,15% στα 0,684 ευρώ.

Ήδη, στην αγορά συζητιούνται άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το Επενδυτικό Ταμείο, περισσότερα για το οποίο αναφέρει η Αλεξάνδρα Γκίτση, η υποχώρηση του ελληνικού 10ετούς (μετά την επιτυχή δημοπρασία 10ετών πορτογαλικών τίτλων) και οι εξελίξεις στις τράπεζες.

Ειδικότερα, η Bank of America, χωρίς να παραγνωρίζει τον πολιτικό κίνδυνο, εμφανίζεται αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία, ενώ θέτει τον πήχη για μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Η BofA θέτει τιμή-στόχο για την Πειραιώς στο 1,87 ευρώ, για την Alpha Bank στο 0,76 και στα 3,42 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως, μετά και την ΑΜΚ της Εθνικής, ο τραπεζικός κλάδος θα είναι ανακεφαλαιοποιημένος αρκετά ώστε να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Παρ' όλα αυτά οι πωλητές επιμένουν, εντονότερα στην Εθνική που διορθώνει έως 3,14% στα 3,08 ευρώ. Οι απώλειες της τάξης του 2% για τον ΟΤΕ και του 1,2% για τον ΟΠΑΠ, πιέζουν τον 25άρη, στα επίπεδα των 397 μονάδων.

Υποχωρούν και οι 25 από τις μετοχές του FT 25: κατά 3,22% η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, 3,60% η Τιτάν, 2,68% ο Μυτιληναίος κι η Jumbo, κατά 1,57% η Motor Oil.

Από τις μετοχές του FT Mid ξεχωρίζει ο ΟΛΘ, ενώ παραμένουν σταθερές Σαράντης, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΥΑΘ, Ιατρικό.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 82 εκατ. ευρώ από τα οποία 23 εκατ. στη μετοχή της Alpha Bank, 17 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς, ενώ συναλλαγές 1,4 εκατ. ευρώ έχουν γίνει στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Στις 4.30 οι απώλειες για τον Γ.Δ. έφταναν το 1,82% στις 1.237 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v