ΧΑ: Ήπιες κινήσεις με το βλέμμα στην κάλπη

Με τον Γ.Δ. λίγο πάνω από τις 1.150 και τον FTSE 25 άνω των 370 μονάδων διατηρείται η ανοδική τάση. Σε επιμέρους πονταρίσματα περιορίζονται οι παίκτες. Έως τα 2,29 ευρώ ενδοσυνεδριακά η μετοχή της ΕΤΕ. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς.

Στα της Κυριακής και της επόμενης ημέρας εστιάζει πλέον το Χ.Α. Τόσο η διακύμανση βασικών δεικτών και μετοχών, όσο και η αξία των συναλλαγών επιβεβαιώνουν τη μάλλον συντηρητική στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Στις 1.156 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με εύρος διακύμανσης σήμερα τις 1.146,87-1.161,39 μονάδες. Στις 373 ο FTSE 25, που κυμαίνεται μεταξύ των 369,64 και των 374,22 μονάδων.

Η αξία των συναλλαγών περίπου στα 60 εκατ. ευρώ νωρίτερα στις 13.45, από τα οποία τα 21 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Εθνικής. Με το 1/3 των συναλλαγών σε μόλις μία μετοχή και με την αποτίμηση του ομίλου της ΕΤΕ στα 8,06 δισ. ευρώ, η εικόνα της συνεδρίασης μόνο αντιπροσωπευτική δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ωστόσο, μέσω της Εθνικής κερδίζονται πόντοι για τους βασικούς δείκτες, ενώ σε ενδεχόμενη υπέρβαση και των 2,30 ευρώ θα άνοιγε ο δρόμος για τα 2,39 ευρώ της Τρίτης 14 Μαΐου.

Τα πονταρίσματα, ειδικά στη μετοχή της Εθνικής, ρισκάρουν σε κάποιον βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και τις άμεσες εξελίξεις από τη συνεδρίαση της Δευτέρας κιόλας. Κι αυτό γιατί μεταξύ των συνεδριάσεων της 14ης και της 15ης/5 διαμορφώθηκε ένα καθοδικό κενό στα 2,39 - 2,24 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, που μέχρι τώρα καλύπτεται εν μέρει.

Όπως σημείωνε έμπειρος παίκτης, ορισμένοι ρισκάρουν και προεξοφλούν ανοδική αντίδραση με αιχμή την Εθνική από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Κυριακή κοντή γιορτή... που λένε.

Συντηρητικό ρίσκο όμως αναλαμβάνεται και από όσους αγοράζουν ΟΠΑΠ μέχρι τα 11,22 ευρώ, ΟΤΕ μέχρι τα 10,35 ευρώ και ΔΕΗ μέχρι τα 10,64 ευρώ.

Ο μέτριος τζίρος παραπέμπει σε επιλεκτικά πονταρίσματα λίγων και όχι συνολικότερα της αγοράς. Παράλληλα δεν δίνεται η αίσθηση πως επιχειρείται μια ευρύτερη προεξόφληση του αποτελέσματος της Κυριακής και της ενδεχόμενης κίνησης από τη Δευτέρα και μετά.

Αυτοί που εκτιμούν πως οι εξελίξεις δεν θα είναι δραματικές σε βάρος της αγοράς φαίνεται να έχουν ελαφρό προβάδισμα. Σημειώνουμε πως εικόνα ανάλογη με αυτήν του ελληνικού επικρατεί σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Και στα ομόλογα η αίσθηση αναμονής είναι επίσης εύγλωττη.

Για τις τράπεζες το ενθαρρυντικό είναι πως η Εθνική δένει την τιμή της ΑΜΚ, ενώ θεαματική είναι η αντίδραση από τα τελευταία χαμηλά για το warrant της. Εβδομαδιαία απόδοση 38,97% μετρά στο 0,806 ευρώ το ΕΤΕΤΠ. Η απόδοση των άλλων δύο είναι αισθητά μικρότερη. Στο 10,93% για το ΠΕΙΡΤΠ και στο 8,11% για το ΑΛΦΑΤΠ.

Στοιχεία που θα βρει η αγορά μπροστά της από τη Δευτέρα κιόλας, είτε στο ένα είτε στο άλλο ενδεχόμενο, ενώ περισσότερα για το τι συμβαίνει με τη δημόσια πρόταση για τα τραπεζικά warrants δίνει ο Χρ. Κίτσιος.

Σχετική κινητικότητα στις μετοχές των ΕΛΠΕ και Motor Oil, καθώς ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 27 και στις 28 Μαΐου, με την IBG να βλέπει βελτίωση στην οικονομική επίδοση και των δύο για το α΄ τρίμηνο.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον FTSEM 10 μονάδες χαμηλότερα των 1.100, τη διαφορά κάνουν οι μετοχές των Attica Bank με 2,46%, Fourlis με 4,85%, J&P Άβαξ με 3,29%, ΣΙΔΕΝΟΡ με 3,27% και με 1,8% η μετοχή του Σαράντη.

Για τον όμιλο Σαράντη η Πέννυ Κούτρα αποκαλύπτει τις συζητήσεις που γίνονται για την εξαγορά εταιρίας, με πιθανό ενδεχόμενο την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη λήξη του εξαμήνου.

Στις 13.55 για 53 μετοχές σημειωνόταν άνοδος, ενώ 57 υποχωρούσαν. Ο τζίρος στις μετοχές των τραπεζών παρέμενε σταθερά πολύ ψηλά, στο 72% επί του συνολικού. Ενδεικτικό πως 23,5 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Εθνικής σε σύνολο 63,6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v