Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Συνεχίστηκε η άνοδος στο Χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή τα ΕΛΠΕ (+9,64%). Σε κρίσιμο τεχνικά σημείο ο Γενικός Δείκτης μετά το σημερινό κλείσιμο στις 1.245 μονάδες. Ποιες είναι οι μετοχές «κλειδιά». Που προσβλέπουν οι επενδυτές για να συνεχιστεί η άνοδος. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Παρά το γεγονός ότι οι ειδήσεις - εκθέσεις - εκτιμήσεις που "είδαν το φως της δημοσιότητας" μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και σήμερα το πρωί, συνηγορούσαν για μάλλον επιφυλακτικό κλίμα, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά ήλθε με "κεκτημένη ταχύτητα" αιφνιδιάζοντας και τους πλέον αισιόδοξους (!)

Χωρίς να παραβλέπεται ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. έκλεισαν αρκετά χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, η κινητικότητα ήταν αξιοπρόσεκτη και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έκλεισε σε υψηλά 28 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 22/4 (1260,72 μονάδες).

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα διαβλέπει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημειώνει όμως ότι θα είναι μικρότερο των 10 δισ. ευρώ. "Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Χώρας είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015" απάντησε το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζοντας ότι "αυτό το έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurorgoup". Όσον αφορά την περίοδο 2015-2016 το Υπουργείο απάντησε ότι "οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της 'Τραπεζικής δοκιμασίας' που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο".

Πιστωτικά αρνητικό για την Ελλάδα και τη Γαλλία χαρακτηρίζει ο οίκος Moody's το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, τονίζοντας ότι η άνοδος Ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων αυξάνει τα ρίσκα για μεγαλύτερα ελλείμματα, ενώ ειδικά για τη χώρα μας δημιουργεί ενδεχόμενο εκλογών. 

Με αυτά τα δεδομένα, φυσικό ήταν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου να είναι τουλάχιστον επιφυλακτικοί για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης, επιφυλακτικότητα που αυξήθηκε από τις υψηλές συναλλαγές της αρχής. Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι με την συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου ο τζίρος ξεπερνούσε τα 33 εκατ. ευρώ, για να κατεβάσει σημαντικά στροφές στην συνέχεια.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των παραγόντων, με τους επιφυλακτικούς να θεωρούν σαν πιθανό το σενάριο της πρόσκαιρης "κόπωσης" και οι οποίοι επισημαίνουν την αδυναμία του Δείκτη να δώσει την απαιτούμενη ανοδική διαφυγή από την ζώνη 1240 - 1260, αν και ενδοσυνεδριακά πλησίασε αρκετά προς το τεχνικά ζητούμενο.
Από την άλλη και σύμφωνα μα την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, ανοδική τμήση της ζώνης 1240 - 1260, θα ανεβάσει στροφές στην βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση και θα κρίνει σε ένα μεγάλο ποσοστό την μετέπειτα κίνηση, τουλάχιστον έως τις 1305 - 1330 μονάδες.

Στην περίπτωση του FTSE25, συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 400 μονάδων θα δώσουν ώθηση στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης προς 410 μονάδες, βάζοντας τα "εχέγγυα" για την επαναφορά του προς τις 425 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+9,64%) αποδείχθηκε το απόλυτο βραχυπρόθεσμο "bet", για όσους τοποθετήθηκαν στα χαμηλά των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, εκτιμώντας ότι ολοκληρώθηκαν οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις λόγω εξόδου του τίτλου από τους δείκτες MSCI, ενώ αξιοπρόσεκτη αντίδραση έδωσαν και οι ΔΕΗ (+4,43%) και Jumbo (+4,39%), που πιέστηκαν "άτσαλα" από τις τελικές δημοπρασίες της Παρασκευής και σήμερα ανακατέλαβαν το "απολεσθέν έδαφος" (!)

Αυτά όλα σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς την Πέμπτη αναμένεται ο Mario Draghi να αναλάβει τον ρόλο "μαέστρου" για τις Αγορές. Σε περίπτωση που ανακοινώσεις ικανοποιήσουν τους επενδυτές, δεν αποκλείεται να αυξηθεί η διάθεση ανάληψης ρίσκου, έστω και αν αρκετές από τις θεωρούμενες "μεγάλες" Αγορές βρίσκονται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά. Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξει σημαντική διόρθωση καθώς ήδη έχουν προεξοφληθεί αρκετές κινήσεις από την ΕΚΤ στις Αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Τραπεζικός κλάδος έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον στο μέλλον θα είναι πολύ σημαντικό, ενώ τα ξένα funds που ασχολούνται με την Ελληνική Αγορά πληθαίνουν μέρα με την μέρα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Υπενθυμίζεται πως στις 12 του μήνα έχουμε ένα μεγάλο Ελληνικό roadshow στην Νέα Υόρκη με πολλές Ελληνικές εταιρείες να κάνουν παρουσίαση.

Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα "θερμό" χρηματιστηριακό Καλοκαίρι με το volatility να έχει την τιμητική του, ειδικά μετά από την πτωτική ανάπαυλα του προηγούμενου διαστήματος.

Την τρέχουσα εβδομάδα περιμένουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με την δεύτερη στην σειρά εξάσκηση των warrants της Alpha Bank. Από την άλλη πιστεύουμε πως η Αγορά θα κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς το επόμενο διάστημα γεγονός που δεν θα μας αφήσει αδιάφορους.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την εκταμίευση και της επόμενης δόσης, με την έκθεσή του να είναι καλή για την κατάσταση της προσαρμογής, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους πως πλέον πρέπει να γίνει σημαντικό "κούρεμα" στο χρέος της Ελλάδας παράλληλα με διαρθρωτικές αλλαγές και στοχευμένα μέτρα που θα βοηθήσουν περαιτέρω την οικονομία.

Πιστεύουμε πως το ΔΝΤ έδωσε και την τελευταία οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και πλέον η Ευρώπη θα πάρει στα χέρια της τις αποφάσεις με τις οποίες θα βοηθήσει την Ελλάδα και παράλληλα την ισορροπία στους κόλπους της.

Η συζήτηση για το χρέος ουσιαστικά έχει ανοίξει και είναι το πιο σημαντικό γεγονός που έχουμε να περιμένουμε φέτος για την οικονομία. Η Αγορά περιμένοντας αυτό το πολύ σημαντικό δεδομένο, θα συνεχίσει να τραβάει τα βλέμματα των ξένων funds και φυσικά ο τρόπος και το μέγεθος της απομείωσης του χρέους μπορεί να κάνει την διαφορά.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση βλέποντας πως οι φόροι είναι δυσβάσταχτοι και το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν μήνα με την μήνα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δοκιμάζει να ανοίξει συζήτηση με την τρόικα για μείωση των φόρων τόσο σε φορολογικούς συντελεστές σε Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα, τον φόρο πολυτελείας των αυτοκινήτων, την μείωση του ΦΠΑ αλλά και την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει καταντήσει να έχει γίνει μόνιμη εδώ και αρκετά χρόνια.

Μία μείωση των φόρων που δεν φτάνει μόνο να είναι σε εξαγγελίες, θα δείξουν ότι βαδίζουμε σε σωστό δρόμο ενώ θα προσελκύσουν εκτός από χρηματιστηριακά κεφάλαια και κεφάλαια για πραγματική οικονομία, μιας και η Χώρα θα είναι ουσιαστικά ανταγωνιστική στην Ευρώπη για προσέλκυση νέων Επιχειρήσεων και Επενδύσεων.

"Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι, μεσοπρόθεσμα, για την Αγορά, ενώ μία κατοχύρωση του 1260 και 405 μπορεί να κάνει τον Δείκτη να κινηθεί ακόμα πιο επιθετικά. Ο μεγάλος στόχος για φέτος συνεχίζει να είναι το 1450 επίπεδο και πλέον μένει να δούμε και μία κατοχύρωση του 1260 που θα δώσει μεγαλύτερο ακόμα momentum. Από εκεί και πέρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μπει σε επίπεδα σημαντικών αντιστάσεων και παρά το γεγονός ότι έχει επιστρέψει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία ενδεχόμενη, βραχύβια, διόρθωση" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +2,07% για τον Ιαπωνικό Nikkei, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τον κλάδο μεταποίησης στην Κίνα (ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις 50,8 μονάδες από τις 50,4 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ οι εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 50,6 μονάδες), αλλά και τα την αύξηση των εταιρικών δαπανών στην Ιαπωνία (οι Ιαπωνικές εταιρείες αύξησαν κατά 7,4% τις δαπάνες τους σε εργοστασιακές υποδομές και εξοπλισμό για την περίοδο Ιανουάριο-Μάρτιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι).

Οι Κινεζικές Χρηματαγορές τόσο στην ενδοχώρα όσο και στο Χονγκ Κονγκ, παρέμειναν κλειστές για τον εορτασμό του "Dragon Boat".

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ δυσμενέστερα των αρχικών εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα στοιχεία για την Ευρωπαϊκή μεταποίηση. Συγκεκριμένα, ο ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης υποχώρησε το Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, αγγίζοντας το 52,2 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 52,5. Τον προηγούμενο μήνα, ο ΡΜΙ μεταποίησης βρισκόταν στο 53,4.

Με κινήσεις ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE.
Στις 56,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης μεταποίησης PMI της Markit σύμφωνα με την τελική μέτρηση. Η αρχική μέτρηση ήταν στις 56,2 μονάδες.

Ο ρυθμός επέκτασης του τομέα μεταποίησης επιβραδύνθηκε τον Μάιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του "Institute of Supply Management". Ειδικότερα ο δείκτης ISM μεταποίησης υποχώρησε το Μάιο στις 53,2 μονάδες από 54,9 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στις 55,5 μονάδες.

Το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων από την Fed θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει κάτω από το στόχο, δήλωσε ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας Charles Evans, σε ομιλία του σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το Marketwatch, ο κ. Evans επισήμανε πως ο στόχος 2% για τον πληθωρισμό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως "ταβάνι" και μπορεί τεθεί υψηλότερα. Ο ίδιος προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ μπορεί να κινηθεί στο 3% για το υπόλοιπο του 2014.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αναβάθμιση της σύστασης για τα Ελ. Πετρέλαια σε "outperform" από "neutral" με ταυτόχρονη μείωση της τιμής-στόχου στα 8,25 ευρώ ανά μετοχή από 8,50 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Alpha Finance. 

Με τιμή στόχο 10,98 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση "outperform" ξεκινά κάλυψη της μετοχής του Πλαισίου η Beta Sec. Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει το Πλαίσιο έναν "πλήρως Ελληνικό story ανάκαμψης", σημειώνοντας πως περίπου το 98% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα. 

Τη σύσταση "buy" για τις μετοχές των Alpha και Πειραιώς διατηρεί η Bank of America - Merrill Lynch μετά τα αποτελέσματα των δυο Τραπεζών, σε έκθεσή της στην οποία δίνει νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους, στα 0,81 και 1,99 ευρώ αντίστοιχα. H Bank of America - Merrill Lynch εκτιμά ότι οι δυο Τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης, καθώς η δυναμική της αύξησης καταθέσεων δεν αρκεί για να αντικαταστήσει τα κεφάλαια αυτά.

Ελαφρά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της ήταν τα αποτελέσματα τριμήνου της Πειραιώς, σύμφωνα με την Nomura. Η έκθεση του οίκου τοποθετεί την τιμή στόχο στο 1,5 ευρώ, όπως και προηγουμένως, ενώ σταθερή κρατά και την σύσταση ("Neutral"). Από την δική της πλευρά, η JP Morgan υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα της Πειραιώς ήταν σε γενικές γραμμές αντίστοιχα των προβλέψεων. Τονίζει ότι επιβεβαιώνονται οι θετικές τάσεις και θέτει την τιμή στόχο στο 1,75 ευρώ.

Οι θετικές τάσεις σε ότι αφορά τα προ προβλέψεων κέρδη, ο βραδύτερος σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα υψηλότερα περιθώρια και τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα της Τράπεζας αναμένεται να τύχουν θετικής υποδοχής από την Αγορά, σχολιάζει η Citi χωρίς να θέτει τιμή στόχο.

Η Αμερικανική ανεξάρτητη εταιρεία Stansberry Investment Research προτείνει "αγορά" για την Μυτιληναίος την οποία ξεχωρίζει λόγω της δημιουργίας ισχυρών ταμειακών ροών – μείωση του καθαρού δανεισμού. Παράλληλα, τονίζει ότι η αποτίμηση της μετοχής είναι ελκυστική σε όρους EV/EBITDA, EV/Free Cash Flow και P/BV. Όπως αναφέρει, οι ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) είναι ιδιαίτερα ελκυστικό μέγεθος, διότι δεν επιτρέπει να "πειράξει" κανείς τους αριθμούς. Πρόκειται για αυτό που απομένει αφού θα έχουν ληφθεί υπ' όψιν όλες οι λειτουργικές και κεφαλαιακές δαπάνες. Αν θεωρήσουμε ότι η διαπραγμάτευση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας αυτή τη στιγμή είναι μόνον 5,5 φορές το FCF, πιστεύουμε ότι δεν είναι εύκολο να βρει κανείς καλύτερη αξία στον συγκεκριμένο τομέα.

Επίσης, ελκυστικός είναι και ο δείκτης της αξίας των μετοχών της εταιρείας σε σχέση με τη λογιστική της αξία (P/BV), που φτάνει στο 0,8, που είναι σαν να αγοράζεις ένα δολάριο προς $0,80. Και η μετοχική αξία προς τα έσοδα της εταιρείας (price-to-sales) είναι μόνον 0,4. "Εμείς πιστεύουμε ότι η Μυτιληναίος είναι μια σπουδαία επένδυση σε ένα Βιομηχανικό όμιλο που αναμένεται συνεχώς να κερδίζει καθώς η οικονομία θα στέκεται ξανά στα πόδια της" αναφέρει η " Stansberry Investment Research".

Στα 21,5 ευρώ από 17,5 πριν, αυξάνει την τιμή –στόχο για την μετοχή του Τιτάνα η IBG σε έκθεση στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε "hold" από "reduce". Σύμφωνα με την IBG τα προβλήματα στην Αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ αλλά και τα θέματα ενεργειακής επάρκειας στην Αίγυπτο αποτελούν τις βασικές προκλήσεις. Η χρηματιστηριακή εκτιμά για την εισηγμένη κέρδη 45 εκατ. το 2014 και τζίρο ύψους 1,186 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, η ΕΧΑΕ αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ" και "ΜΑΡΑΚ" από σήμερα 02 Ιουνίου 2014, έως ότου οι εν λόγω εταιρείες δημοσιοποιήσουν ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή τις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις για την περίοδο που έληξε την 31.3.2014.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1258,85 μονάδες (+2,89%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1246,5 (+1,88%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1245,15 με ημερήσια κέρδη 1,77%.

Ο τζίρος, κατώτερος των αρχικών ενδείξεων, αλλά ιδιαίτερα ικανοποιητικός, ξεπέρασε τα 234 εκατ. από τα οποία τα 12,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΜΠΕΛΑ). Το 45,5% του συνολικού τζίρου σε Εθνική και Eurobank, ενώ αν προστεθούν και οι Πειραιώς, ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑΤΠ, Alpha Bank, Jumbo, οι δέκα παραπάνω μετοχές απέσπασαν το 89% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η μετοχή της ΕΥΔΑΠ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "κοκκίνισαν" οι Alpha Bank, Motor Oil, Jumbo, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Λίγες οι εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τον ΟΠΑΠ και στο υψηλό ημέρας τους Alpha Bank, Folli Follie Group, ΕΧΑΕ και Τιτάνα.

Χαμηλότερα του 25αρη κινητικότητα σημειώθηκε σε Ιασώ, Κυριακίδη, Σιδενόρ, Υγεία, Χαλκόρ, Σωλ. Κορίνθου, Frigoglass, Κρι Κρι, Q&R (συνεχίζονται οι εντυπωσιακές αυξομειώσεις των συναλλαγών) και Τρ. Αττικής (από τις 25/4 είχε να "δει" κλείσιμο υψηλότερα των 0,1400 ευρώ, ενώ ΑΜΚ υπό το άρτιο δεν γίνονται και αυτό έχει την σημασία του).

Τέλος, μπορεί μετά από 10 χρόνια η Γενική Τρ. να επέστρεψε σε κερδοφορία, στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, αλλά σήμερα με όγκο συναλλαγών τριών τεμαχίων σημείωσε ημερήσιες απώλειες 13,25% (!!!)

Τέλος, ο επικεφαλής του "Institute of Supply Management" δήλωσε στο CNBC πως το Ινστιτούτο διόρθωσε τον δείκτη για την μεταποίηση τον Μάιο, μετά από λάθη που ανακάλυψε στην μέτρηση. Το σωστό νούμερο για τον Μάιο είναι 56 και όχι 53,2 ανέφερε ο Brad Holcomb. O ίδιος υποστήριξε πως έγινε ένα υπολογιστικό λάθος και οι παράγοντες προσαρμογής για τον Απρίλιο προσμετρήθηκαν στα αποτελέσματα για τον Μάιο. Νωρίτερα το ινστιτούτο είχε ανακοίνωσε ότι ο δείκτης υποχώρησε το Μάιο στις 53,2 μονάδες από 54,9 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στις 55,5 μονάδες.

--ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική μείωση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.107 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 9.125, 8.079 για τον Ιούνιο, 1.013 για τον Ιούλιο, 7 για τον Αύγουστο και 26 για τον Σεπτέμβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 402,5) κινήθηκε μεταξύ 398,5 και 407,5 μονάδων, με μικρό premium, αλλά τελικά έκλεισε στην θεωρητική του τιμή.
 
Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (46.300 ΟΠΑΠ, 115.600 Eurobank, 72.200 Εθνική, 10.900 Μέτκα, 9.300 ΔΕΗ, 63.400 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.299), ΔΕΗ (1.515), Alpha Bank (3.583), Εθνική (3.789), Πειραιώς (2.524), ΟΠΑΠ (522), MIG (1.214),Eurobank (3.901), Μυτιληναίο (704), Ελ. Πετρέλαια (2.251), ΓΕΚ (317), Τιτάνα (143), ΕΧΑΕ (233), Intralot(238), ΟΛΠ (100).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE-25 διαμορφώθηκε στο 38%, με χαμηλό όγκο, στα συνολικά 694 δικαιώματα, (409 δικαιώματα αγοράς και 285 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(138.412.218 τεμ.), Εθνική (1.421.424 τεμ.), Πειραιώς (19.837.602 τεμ.), Eurobank (1.995.332 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v