Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Βλέπει νέο πακέτο για την Ελλάδα

Μιλώντας στο περιοδικό Focus, ο Σόιμπλε σημείωσε πως το ελληνικό χρέος δεν θα φτάσει σε βιώσιμο επίπεδο πριν το 2022 και για τον λόγο αυτό μπορεί η Ελλάδα να χρειαστεί και πάλι να λάβει περιορισμένη βοήθεια.

Σόιμπλε: Βλέπει νέο πακέτο για την Ελλάδα

Τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα διαβλέπει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημειώνει όμως ότι θα είναι μικρότερο των 10 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο περιοδικό Focus, ο Σόιμπλε σημείωσε πως το ελληνικό χρέος δεν θα φτάσει σε βιώσιμο επίπεδο πριν το 2022 και για τον λόγο αυτό μπορεί η Ελλάδα να χρειαστεί και πάλι να λάβει περιορισμένη βοήθεια.

Ο ίδιος τόνισε πως η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της τρόικας. Οι Ελληνες θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για να παραμείνουν στο ευρώ, σημειώνει.

«Στα τέλη του 2012 ψηφίσαμε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε ήταν σαφές ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια και ότι η Ελλάδα και μετά από αυτό δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές. Το χρέος τής Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της τρόικας, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο. Γι' αυτό ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα μία φορά περιορισμένη βοήθεια. Προϋπόθεση θα ήταν βεβαίως να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε, στη συνέντευξή του στο Focus, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το ύψος του ποσού αυτής της βοήθειας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «αυτό θα το δούμε όταν θα πρόκειται να ληφθεί μια απόφαση» και διευκρινίζει ότι «μάλλον θα πρόκειται για ένα σαφώς χαμηλότερο ποσό σε σχέση με τα δύο πρώτα προγράμματα- άρα μάλλον για ένα μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων».

Σε ερώτηση πάντως κατά πόσο οι χώρες υπό κρίση μπορούν ακόμη να αντέξουν τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι «Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται. Γι αυτό θα πρέπει να έχουμε και πάρα πολλή κατανόηση. Αλλά αυτό δεν βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Οι Έλληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες».

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη, ερωτηθείς εάν η ευρωκρίση έχει ξεπεραστεί, ότι, εάν με την ευρωκρίση αναφερόμαστε σε μια νευρική κατάσταση στις αγορές, τότε αυτή έχει ξεπεραστεί. Αν όμως εννοούμε τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Ευρωζώνη, τότε, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχουμε σημειώσει, απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε και πάλι υπέρ της απευθείας εκλογής ενός προέδρου της ΕΕ, «κατά το αμερικανικό ή το γαλλικό πρότυπο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v