Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα «κλειδιά» της σημερινής συνεδρίασης

Στον απόηχο της αποχώρησης Γ. Κωστόπουλου από την Alpha και της ολοκλήρωσης της ανακοίνωσης των Q1 αλλά και των αναδιαρθρώσεων. «Μάχη» μόλις €10 εκατ. για ΕΤΕ - Alpha Bank για τη δεύτερη θέση των αποτιμήσεων.

Πτώση στο Χ.Α. μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Με ενδοσυνεδριακή βουτιά για τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.194,48, αλλά κλείσιμο πάνω από τις 1.200 στις 1.206,21 μονάδες. Με υποχώρηση του FT25 μέχρι τις 385,36, αλλά κλείσιμο στις 389,56 μονάδες. Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 172,02, πάντα εντός του εύρους των 170-175 μονάδων -περιοχή που διατηρεί τη βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση του-, και οι συναλλαγές στα 232,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 93,1 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής.

Σημαδιακή η χθεσινή συνεδρίαση, χρωματίστηκε βεβαίως και από την ανακοίνωση της απόφασης του πατριάρχη της Alpha Bank να αποχωρήσει. Επίσης, αναμένεται η ολοκλήρωση (σήμερα) της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, και ενώ είμαστε λίγο πριν από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI και FTSE.

Θα επιμείνω λίγο περισσότερο στις τράπεζες καθώς η κρησάρα των Q1 διατηρεί το ενδιαφέρον για τον κλάδο, επειδή η βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση για τη μετοχή της Εθνικής ξεπερνά πλέον το 10% (σε εβδομαδιαία βάση), γιατί το... ποντάρισμα για τη δεύτερη θέση στη σχετική κατάταξη με βάση την αποτίμηση βρίσκει την ΕΤΕ στα 8,90 δισ. έναντι 8,91 δισ. ευρώ της... άσπονδης Alpha Bank και επιπλέον η αποχώρηση Γ. Κωστόπουλου δεν μπορεί να ειδωθεί ως μεμονωμένη, αποσπασματική κίνηση στον εκ βάθρων αναδιαρθρούμενο τραπεζικό, επιχειρηματικό και οικονομικό χώρο.

Ερχεται η ώρα για νέους πρωταγωνιστές σημειώνει ο Γιώργος Παπανικολάου βλέποντας μακρύτερα και ανοίγοντας μία ευρύτερη συζήτηση που συμπεριλαμβάνει από τη νέα διοίκηση του ΣΕΒ μέχρι τις αναπόφευκτες πολιτικές εξελίξεις-αλλαγές.

Ας έχουμε στα υπόψη μας αυτήν την παράμετρο, καθώς η βραχυμεσοπρόθεσμη προσέγγισή μας του χρηματιστηρίου θα πρέπει να συνεκτιμά όλους αυτούς τους παράγοντες, τις μεταβολές, τη σύγκρουση συμφερόντων, την αναδιάταξη δυνάμεων και ισχύος. Το σίγουρο είναι πως το Χ.Α., ίσως και πρώτος απ΄ όλους τους «αισθητήρες» αυτών των ιστορικών μεταβολών, θα αποτυπώσει, θα προεξοφλήσει και θα... γράψει στο ταμπλό τα επερχόμενα.

Θα έλεγα δε πως ήδη το ταμπλό από τα ιστορικά ελάχιστα του Ιουνίου του 2012 μετρά σταθερά, μεθοδικά σημαντικό μέρος αυτών των μεταβολών, αφομοιώνει αυτήν τη διαδρομή κι οι αποτιμήσεις των εισηγμένων δικαιολογούν την προτίμηση ή την αποτροπή των πανίσχυρων κύκλων που έχουν γνώση όσων συντελούνται (και) στη χώρα μας.

Μακρηγόρησα αλλά ήταν πρώτης τάξεως αφορμή η σημερινή παρέμβαση του Γ. Παπανικολάου και καλό θα είναι να βλέπουμε πότε-πότε το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας.

Στο καθημερινό μέτρημά μας, τώρα, ο Γιώργος Α. Σαββάκης μας έχει έναν αναλυτικό και κατατοπιστικότατο «οδηγό επιβίωσης» εν όψει των σημαντικών αλλαγών στους διεθνείς δείκτες.

Ευκαιρίες και ρίσκα από την ταχεία επιστροφή στις 1.200 μονάδες, σημειώνει ο Γιώργος, και να προσθέσω πως τον τελευταίο κυματισμό της αγοράς τον παρακολουθούμε από τα τελευταία χαμηλά των 1.066 μονάδων στις 19 Μαΐου (και 341,34 μον. για τον FT25).

Θυμίζω πως σε εκείνη τη συνεδρίαση της Δευτέρας η μετοχή της Εθνικής ήταν στα 2,07 ευρώ, της Alpha Bank στο 0,584, της Πειραιώς στο 1,36 ευρώ. Αλλά και του ΟΤΕ στα 9,46, του ΟΠΑΠ στα 10,30 και της ΔΕΗ στα 9,27 ευρώ.

Πρακτικά παράθυρο για περαιτέρω διόρθωση σήμερα (και τη Δευτέρα-Τρίτη) υπάρχει στο πλαίσιο του 33% της τελευταίας ανοδικής κίνησης. Ζητούμενη ωστόσο είναι κυρίως η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και σε αυτή θα αρκεστούμε τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v