Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά το rebalancing

Πως «φιλτράρει» το χρηματιστήριο την άνοδο της Παρασκευής με το τζίρο «μαμούθ». Τι «παίζει» με τις τράπεζες. Η παράμετρος των διεθνών αγορών και τα hedge funds. Οι νέες στηρίξεις για ΓΔ και FTSE 25. Ποιες μετοχές μπορούν να πρωταγωνιστήσουν.

Με τζίρο ρεκόρ 813,6 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του Μαίου.

Με την αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων (rebalancing) λόγω των αλλαγών στους δείκτες FTSE Large Cap και τους διεθνείς MSCI Global Standard & Large Cap, με εκτίναξη συναλλαγών στα 324,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής και στα 265,8 εκατ. ευρώ για την Eurobank.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η περίοδος ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου με την αγορά να έχει ένα επιπλέον μέτρο σύγκρισης/αποτίμησης κλάδων και εισηγμένων. Ακόμη ολοκληρώθηκε η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα (σε Ελλάδα και ευρωαγορές), ένας γύρος υπερθέρμανσης της αγοράς ομολόγων των χωρών της ευρωπεριφέρειας και ένας κύκλος στον τραπεζικό κλάδο (με την αποχώρηση του Γ. Κωστόπουλου).

Από τεχνική πλευρά ο Μάιος έκλεισε με τον Γενικό Δείκτη στις 1.223,48 μονάδες- ξεκινώντας από τις 1.240,16 (στις 2/5) και σημειώνοντας "διπλό πυθμένα" 1.062-1.069 μον. στο διήμερο 19-20/5.

Ανάλογα για τον FTSE Large Cap ο Μάιος έκλεισε στις 395,98 μονάδες- ξεκινώντας από τις 398,59 (στις 2/5) και σημειώνοντας "διπλό πυθμένα" 341,34-342,94 μον. στο ίδιο διήμερο με τον ΓΔ.

Συνεπώς οι προαναφερθέντες σχηματισμοί "διπλού χαμηλού" θεωρούνται μέχρι νεοτέρας στηρίξεις και σημεία αναφοράς για τη συνέχεια.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες συνεκτιμούν για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες- με ορίζοντα προς την τρίτη Παρασκευή του Ιουνίου στις 20/6 οπότε "κλείνει" το δεύτερο triple witching για το 2014- το διεθνές κλίμα και τις εξελίξεις στο εσωτερικό (πολιτικό, τραπεζικό και λοιπό επιχειρηματικό/οικονομικό επίπεδο).

Η εικόνα των διεθνών αγορών, τα αλλεπάλληλα νέα υψηλά από Νέα Υόρκη μέχρι Φραγκφούρτη έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον υπερθέρμανσης στις αγορές μετοχών, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να εστιάζουν και στην κρίσιμη συνάντηση της EΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε η κεντρική τράπεζα θα ανοίξει τα χαρτιά της σε ότι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου αποπληθωρισμού.

Προσώρας, δύο κύριες προσεγγίσεις θέλουν την Κεντρική Τράπεζα να προχωρά σε συντηρητική κίνηση (λ.χ. μείωση του επιτοκίου παρέμβασης στο 0,15% από το 0,25%) ή σε επιθετικότερη με εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις που δέχεται από τις τράπεζες ή κάποιας μορφής πιστωτική χαλάρωση. 

Στο πρώτο ενδεχόμενο- που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες- τα περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης των ευρωχρηματιστηρίων δεν θα είναι σημαντικά. Στο δεύτερο τα ιστορικά υψηλά των 9.957 μον. για τον DΑΧ ίσως αποδειχτούν... ελάχιστα μπροστά στο πάρτυ, που θα ακολουθήσει.

Ακολουθώντας το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες (δηλαδή το συντηρητικό) και "μετρώντας" τον DAX φαίνεται, πως η ώρα της "κορύφωσης" της ανοδικής κίνησης είναι κοντά, τη στιγμή που αρκετοί στις διεθνείς αγορές αναφέρονται στην ανάγκη μίας μεγάλης διόρθωσης.

Ερχόμενοι στο ΧΑ, μπορεί η αγορά να διατηρεί το ανοδικό momentum της (από τα τελευταία χαμηλά των 19-20/5) ωστόσο οι 1.220 μονάδες του ΓΔ απέχουν σχεδόν 75% από τα ιστορικά υψηλά του Γ.Δ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως το ΧΑ είναι ακόμη σε διαδικασία απεγκλωβισμού από τα ιστορικά χαμηλά των 471,35 μον. (στις 5/6/2012) όταν ο DAX σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά. Αρα το ΧΑ υπολείπεται σημαντικά των αναπτυγμένων αγορών.

Είθισται σε διαδικασίες απεγκλωβισμού ο κύκλος επαναπροσέγγισης των "κορυφών" να διαρκεί τουλάχιστον μία 5ετία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Τα βαριά χαρτιά

Τα παραπάνω αφορούν στην μακροπρόθεσμη προσέγγιση του ΧΑ. Γιατί η βραχυπρόθεσμη γίνεται με γνώμονα τον Μάιο, με οδηγό το ανοδικό δεύτερο μισό του μήνα και με βάση τις συναλλαγές ρεκόρ της Παρασκευής. Δηλαδή σε ανοδική συνεδρίαση με πληθώρα μετοχών να αποδίδει περισσότερο από 2% υπερκαλύπτοντας το σύνολο των απωλειών από τα τελευταία υψηλά.

Είναι ενδεικτικό, πως για 10 από τις 25 μετοχές του δείκτη το ποσοστό ανόδου ήταν μεγαλύτερο του 2% (Folli Follie Group, ΟΛΠ, MIG, ΕΥΔΑΠ, Frigoglass, Πειραιώς, Εθνική, ΜΕΤΚΑ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή) στις 8 από αυτές οι συναλλαγές ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ (εκτός ΤΕΝΕΡΓ και ΟΛΠ) ενώ σε άλλες 4 με ποσοστό ανόδου μικρότερο του 2% ο ελάχιστος τζίρος ήταν ένα εκατομμύριο ευρώ.

Πρακτικά αυτή η εισροή ρευστότητας, αφ΄ ενός ξεπερνά κατά πολύ τις μετοχές που επηρεάζονται (ανοδικά ή καθοδικά) από την αναδιάρθρωση των δεικτών αφ΄ ετέρου ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως τα hedge funds "εκβιάζουν" άνοδο σε αυτή την φάση και όχι αργότερα.

Η εισροή ρευστότητας, έστω με αφορμή το rebalancing, αλλά σε επίπεδα πολύ κοντά στα υψηλά του Μαίου αποτελεί... κανόνα ανοδικής συνέχειας μέχρις ότου δοθεί αφορμή διόρθωσης.

Για την στήλη η επαναφορά του ΓΔ πάνω από τις 1.200 μονάδες έχει ενεργοποιήσει το σενάριο περαιτέρω ανόδου προς τις 1.280-1.320 μονάδες (χοντρικά).

Η υπεραπόδοση της μετοχής της Εθνικής η επανάκτηση της δεύτερης θέσης από την ΕΤΕ με αποτίμηση 9,26 δισ. ευρώ έναντι της τρίτης Alpha Bank με 8,86 δισ. ευρώ έχει σηματοδοτήσει την επιστροφή του Ομίλου (και) χρηματιστηριακά στην πρώτη γραμμή.

Εάν στις 3 συστημικές του 25άρη προστεθεί και η (τυπικά από την Δευτέρα) Eurobank συμπληρώνεται το...τραπεζοβαρές καρέ του δείκτη και του χρηματιστηρίου συνολικότερα.

Ομως η δυναμική επαναφοράς δεν περιορίζεται στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και σε πλειάδα τίτλων του FTSE Large Cap αλλά και των FTMid, FT140. Δεν είναι τυχαίο, πως στην συνεδρίαση της Παρασκευής σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή των Folli Follie στα 28,80 ευρώ με την αποτίμηση του ομίλου να προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Οπως επίσης η εκτέλεση σημαντικών εντολών αγοράς σε μετοχές των Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, MIG, METKA, Intralot, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή που προσβλέπουν σε επαναφορά αυτών των τίτλων προς τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Κάτι, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου από 4-18% μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες με ορίζοντα πάντα το triple witching της 20ης Ιουνίου.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο σχετίζεται και με την πρόθεση αρκετών "επιθετικών ξένων χαρτοφυλακίων" να "εκβιάσουν" υψηλά κέρδη σε αυτή την φάση του ΧΑ. Τώρα που είναι νωπό το εκλογικό αποτέλεσμα (έχοντας απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών), που τα ξένα χρηματιστήρια είναι στα "υψηλά" τους, τώρα που υπάρχει εμφανής εισροή ρευστότητας σε μετοχές και ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.223,48 μονάδες με άνοδο 4,47%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 5,01% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 1,18%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Εμπόριο (+16,73%), Ταξίδια- Αναψυχή (+9,28%) και Τράπεζες (+8,62%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση κατέγραψαν οι κλάδοι: Μέσα Ενημέρωσης (-6,25%), Προσωπικά- Οικιακά Προϊόντα (-2,85%) και Υγεία (-0,85%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Φιερατέξ (47,78%), Εριουργία Τρία Άλφα (43,48%), Spider (33,33%), Νηρεύς (20,69%), CPI (20,12%), Μάρακ Ηλεκτρονική (20%), Yalco (19,86%), Medicon (18,44%), FF Group (16,84%) και Καθημερινή (16,59%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Χαϊδεμένος (-26,39%), ΑΝΕΚ (-20%), Minerva (-17,31%), Ελινόιλ (-13,91%), Γενική Τράπεζα (-11,11%), Lavipharm (-10,16%), Ευρωσύμβουλοι (-10,07%), Μουζάκης (-9,76%), Πήγασος Εκδοτική (-9,68%) και Αιολική ΑΕΕΧ (-9,12%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v