Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδική πορεία με τζίρο «μαμούθ»

Εντείνονται οι διεργασίες σε τράπεζες, επενδυτικά funds και εισηγμένες. Σταθερά πάνω από τις 1.220 ο Γ.Δ. και προς υπέρβαση των 400 μονάδων ο FTSE 25. Τα 2/3 των συναλλαγών σε Εθνική, Eurobank λόγω του rebalancing. «Γύρισαν» ανοδικά τα ΕΛΠΕ.

Σταθερά πάνω από τις 1.220 μονάδες διατηρούν το Χ.Α. οι τελευταίες εξελίξεις. Με συναλλαγές... εβδομάδας στην Εθνική αλλά και στη Eurobank, οι τράπεζες με απόδοση 2,05% δίνουν το στίγμα στην αγορά, ωθώντας τον FTSE 25 μέχρι τις παρυφές των 400 μονάδων και τον Γενικό Δείκτη, λίγο νωρίτερα, μέχρι τις 1.231,30 μονάδες.

Κατά γενική εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στην Εθνική που υπεραποδίδοντας την τελευταία εβδομάδα επανακάμπτει πάνω από τα 2,60 ευρώ με συναλλαγές που ξεπερνούσαν τα 67 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 14.00.

Ωστόσο, η κινητικότητα στον όμιλο της Eurobank, όπως εύγλωττα αποτυπώνεται στον τζίρο των 56 εκατ. ευρώ και στην αντίδραση της τιμής της μετοχής μέχρι το 0,41 ευρώ, είναι αυτή που χρωματίζει τη συνεδρίαση.

Εκτός όμως από αυτές τις δύο περιπτώσεις, είναι έκδηλη η παρουσία των «ισχυρών χεριών» από ΟΤΕ, ΔΕΗ μέχρι μετοχές/εισηγμένες-σηματωρούς όπως είναι οι 3Ε, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, Folli Follie Group, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, MIG.

Πέραν όμως των εξελίξεων σε επιχειρηματικό επίπεδο, η αγορά έχει σήμερα σαφώς πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της οικονομικής κατάστασης των εισηγμένων. Μεγάλων, μεσαίων αλλά και μικρότερων, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να ακτινογραφεί τα τρίμηνα 81 εισηγμένων.

Σε αυτήν τη συγκυρία, όπου ο επικεφαλής του Fairfax θεωρεί την Ελλάδα μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία από την Ιρλανδία, ξένοι και εγχώριοι οίκοι αποτιμούν την οικονομική θέση των εισηγμένων.

Ο Χρ. Κίτσιος κάνει λόγο για δημιουργία private equity fund, στο οποίο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Δ. Δασκαλόπουλος και ο Ν. Νανόπουλος, ενώ η Alpha Finance αναβαθμίζει την εικόνα για τα Ελληνικά Πετρέλαια, δίνει για την ΕΧΑΕ τιμή-στόχο τα 10,5 ευρώ από 7,6 ευρώ, η Eurobank χαμηλώνει τον πήχη για τον Fourlis οριακά στα 5,60 ευρώ από τα 5,70 ευρώ, ενώ η BofA μειώνει την τιμή-στόχο για τη Motor Oil.

Θυμίζουμε πως νωρίτερα η Citi είχε αναβαθμίσει τη σύστασή της σε «αγορά» από «ουδέτερη» για τη μετοχή της ΔΕΗ, ανεβάζοντας παράλληλα την τιμή-στόχο από τα 11 ευρώ στα 13 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v