Χρηματιστήριο: Στο πράσινο το σύνολο του FT 25

Σταθερά πάνω από τις 400 μονάδες ο FT 25 και ενώ το σύνολο των blue chips κινείται σε θετικό έδαφος. Με 2,35% υψηλότερα οι τράπεζες που συγκεντρώνουν το 62% του συνολικού τζίρου. Δένει η βραχυπρόθεσμη αντίδραση των ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank.

Διατήρηση δυνάμεων στις... παρυφές των 1.250 μονάδων. Ο μετριασμός των συναλλαγών, τα τελευταία 40΄-45΄ της συνεδρίασης, παραπέμπει στη διάθεση κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών να επιβεβαιώσουν την επίτευξη του πρώτου στόχου τους που και με γνώμονα την τεχνική ανάλυση ήταν η επαναφορά του Γενικού Δείκτη από επίπεδα οριακά χαμηλότερα των 1.200 κατ' αρχάς προς τις 1.225 και άνω μονάδες.

Οι συναλλαγές διαμορφώνονταν στα 37,4 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 13.35 όταν στις 11.40 βρίσκονταν στα 19 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών παραμένει συγκεντρωμένο στις τράπεζες, φτάνοντας το 62%, αλλά με την Εθνική να έχει το 1/3 του συνολικού τζίρου.

Θυμίζουμε πως η μετοχή της Εθνικής είναι η προτιμότερη από τους 4 αμερικανικούς οίκους που συντονισμένα σε δύο 24ωρα έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην αγορά.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης αναλύει ακριβώς αυτά τα πέντε ηχηρά μηνύματα των ξένων, δηλαδή των Αμερικανών, ενώ τα σχόλια των αναγνωστών κι επισκεπτών του συγκεκριμένου άρθρου είναι όλα τα... λεφτά.

Από τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, ενδιαφέρον παρουσιάζει το... πέταγμα μετά τις 13.15 της Eurobank με 3,49% στο 0,385 ευρώ. Δένει τα επίπεδα πάνω από το σημαντικό 1,61 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, ενώ οι αγοραστές ωθούν μέχρι τα 2,81 ευρώ τη μετοχή της Εθνικής. Έως το 0,702 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή της Alpha Bank.

Περιμένουμε να διαπιστώσουμε την αντίδραση και άλλων ξένων, που συνηθίζεται να ενεργοποιούνται μετά τις 13.00-13.30. Εάν για τους βασικούς δείκτες σημειωθούν νέα υψηλά ημέρας, τότε η βραχυπρόθεσμη αντίδραση θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ήδη, για τον Γενικό Δείκτη δοκιμάζεται και πιθανόν να επιβεβαιωθεί ο εκθετικός ΚΜΟ 30, με τον Δείκτη να παραμένει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι όσο επιβεβαιώνεται η στήριξη πλέον των 1.228 μονάδων.

Τεχνικά η κίνηση του Γενικού Δείκτη και του FT 25 δικαιολογεί την εδώ και λίγα λεπτά κινητικότητα στα ΣΜΕ μηνός Ιουλίου, που έχουν λάβει και πάλι κλίση προς τα πάνω, με τα long συμβόλαια να αυξάνονται.

Κινητικότητα στις τηλεπικοινωνίες, στα 11,01 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στο 1,52 ευρώ, διορθώνοντας 6,75%, η μετοχή της Forthnet.

Πολιτικό βραχυκύκλωμα για τη «μικρή ΔΕΗ», έως τα 11,16 ευρώ έφτασαν νωρίτερα οι αγοραστές, προεξοφλώντας με οποιονδήποτε τρόπο την ψήφιση του σχετικού ν/σ από το θερινό τμήμα της Βουλής.

Περιορισμένο το ενδιαφέρον για τις μετοχές της δεύτερης ομάδας του 25άρη (ΕΥΔΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΛΠ), ενώ υποτονικά παραμένουν το ενδιαφέρον και οι συναλλαγές στη μεσαία και στη χαμηλότερη κατηγορία.

Είναι άξιο αναφοράς πως λίγο πριν από τις 13.50 στις 20 μετοχές του FT Mid η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε συνολικά τις 350.000 ευρώ.

Νωρίτερα, «ανεβάσαμε» στον Εκηβόλο και νέα επικαιροποιημένη μέτρηση για τον Τραπεζικό Δείκτη (του Βασίλη Μαρκάκη), καθώς ο δείκτης αντέδρασε πριν από λίγο μέχρι τις 176,20 μονάδες. Κυρίως τραπεζοβαρής και αυτή η κίνηση της αγοράς, ανοδική αυτήν τη φορά, εύλογα ελκύει το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος, των συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v