Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: «Στήριξη» από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ

Μικρά κέρδη καταγράφει το χρηματιστήριο με τον FTSE 25 στα επίπεδα των 406 μονάδων. Κέρδη για Alpha, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Απώλειες σημειώνουν ΔΕΗ, Πειραιώς. Κλειδί οι 178 μονάδες για τον τραπεζικό κλάδο.

Το βραχυπρόθεσμο κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια και ο προβληματισμός για τη ΔΕΗ περιορίζουν το Χ.Α. μέχρι τις 1.255 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 406 για τον FT 25.

Δεδομένου ότι η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street είναι... μισή λόγω ημιαργίας (επίσης δεν λειτουργεί αύριο) δικαιολογούνται οι χαμηλές συναλλαγές στα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού.

Πράγματι, μέτριος ο τζίρος, ξεπερνούσε τα 25 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 12.40, με το μεγαλύτερο μέρος στις τέσσερις τραπεζικές και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Τεχνικά ο FT 25 με το που προσέγγισε τις 406 μονάδες, πολύ σημαντική περιοχή σύμφωνα με τους αναλυτές, οπισθοχώρησε σχεδόν αντανακλαστικά μέχρι τις 401,73 μονάδες, και παρά την αντίδραση που ακολούθησε μετά τις 12.35, στήριξη που ενδέχεται να δοκιμαστεί θεωρούνται οι 397 μονάδες.

Ο Τραπεζικός Δείκτης υποχωρεί ελαφρώς προς τις 176 μονάδες, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως από αύριο έως και τη συνεδρίαση της 10ης/7 το περιθώριο ασφάλισης των ΣΜΕ της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank μειώνεται. Από τη συνεδρίαση δε της 11ης/7 και ύστερα το περιθώριο μειώνεται κι άλλο, σχεδόν στο μισό από το ύψος του margin που ισχύει σήμερα.

Όπως εξηγεί ο Ηλίας Ζαχαράκης, αυτό σημαίνει πρακτικά πως κάποιος μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη έκθεση σε ΣΜΕ μίας εκ των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών, δεσμεύοντας λιγότερη ρευστότητα.

Αυτό γίνεται γιατί έχει μειωθεί σημαντικά το επενδυτικό ρίσκο στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στις χρηματιστηριακές αρχές να μειώσουν το περιθώριο ασφάλισης. Συνήθως ένας παίκτης τοποθετούμενος στο συμβόλαιο μιας μετοχής μπορεί να επηρεάζεται ανάλογα και ως προς τη θέση του στην υποκείμενη αγορά.

Κατά γενική εκτίμηση χρηματιστηριακών κύκλων, η μείωση του margin για τα ΣΜΕ των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών θεωρείται πως ευνοεί τον κλάδο.

Σημειώνουμε πως νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής ενισχυόταν στα 2,82 ευρώ, της Πειραιώς επανερχόταν προς το 1,73 ευρώ, η Alpha Bank επανέκαμπτε προς το 0,707, ενώ υποχωρούσε μόνο η Eurobank προς το 0,379 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v