Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος χαμηλού κόστους στο Χρηματιστήριο

Τέταρτη συνεδρίαση κερδών στο ΧΑ. Κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ. Μειωμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο. Περιορισμένος και ο τζίρος. Άνοδος για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική, Alpha και Πειραιώς. Άλμα 81% για ΛΑΜΔΑΔ. Πτώση για ΔΕΗ.

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας. έχοντας και τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.

Από την άλλη, σημαντική συρρίκνωση παρουσίασε η μικτή αξία συναλλαγών, που για ορισμένους οφείλεται και στην σημερινή ημιαργία στην Wall Street.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι Αμερικάνικες Αγορές έχουν ημιαργία (κλείσιμο στις 20.00) και αύριο επίσημη αργία (4th of July).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στο Τραπεζικό ταμπλώ, ενώ διάχυτη ήταν η επιφυλακτικότητα στο υπόλοιπο ταμπλώ του FTSE25, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
"Σπάνιο είδος" παραμένουν οι διακρινόμενοι σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που κατορθώνουν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη, συνέπεια και συνέχεια στην κίνηση και το κυριότερο "πειστικές" συναλλαγές.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 16.00 και μετά από πεντέμισι ώρες συνεδρίασης, 100 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 50 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμ.

Η εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, που έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο εδώ και πολλούς μήνες, ασφαλώς και δεν δίνει στοιχεία "υγιούς" Αγοράς, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την παρουσία της στο Χ.Α.

Όμως ακόμα και στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η συναλλακτική δραστηριότητα ασφαλώς και δεν είναι η ίδια. Έτσι στις 16.00, ο τίτλος του ΟΛΠ μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τα 5000 τεμ., λίγο πάνω από 11000 κομμάτια ήταν οι συναλλαγές στην Eurobank Properties, ενώ δεν ξεπερνούσαν τα 14000 τεμ. οι συναλλαγές στην Μέτκα. Χαμηλότερα από 50000 τεμ. είχαν διακινήσει οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group.

Σε κάθε περίπτωση, με αυτούς τους τζίρους η Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε κίνηση που θα επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη σε νεότερα υψηλά, με επικρατέστερο σενάριο την κίνηση μεταξύ 1280 και 1180 μονάδων, ενώ το "μονόπαντο" αγοραστικό ενδιαφέρον θα συνεχίσει να αποθαρρύνει όσα χαρτοφυλάκια παραμένουν εκτός Χ.Α. περιμένοντας την συναλλακτική αφύπνιση εταιρειών, που βάση θεμελιωδών θα "απαιτούσαν" καλύτερη χρηματιστηριακή "μεταχείριση" (!)

Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι η Αγορά θα συνεχίσει να στερείται από "καινούργιες επενδυτικές ιδέες" και επειδή ο "μπαμπούλας" των Ευρωπαϊκών "stress tests" είναι μπροστά, το επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να τονωθεί μόνο από μεγάλα deals που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σε διαφόρους κλάδους.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Διαγραμματικό "δοκάρι", στις 1200 μονάδες, βρήκε η ομάδα των "Bears" στην "επιθετική" τους προσπάθεια να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη προς το κρίσιμο σημείο στήριξης των 1180 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η Αγορά περιήλθε στα "πόδια" των "Bulls" περνώντας με σχετική ευκολία από τη ζώνη των 1220 με 1245 μονάδων. Πιθανή διακράτηση της εν λόγω ζώνης με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη, μετά τις 1260 μονάδες, στο επόμενο σημαντικό επίπεδο αντιπαράθεσης των 1290 με 1305 μονάδων. Ως θετική για την περαιτέρω πορεία κρίνεται πρώτον, η μη καταγραφή ημερήσιων κλεισιμάτων χαμηλότερα από το εύρος, που ορίζει το Uni-channel του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών (1209 με 1234 μονάδες) και δεύτερον η χθεσινή και σημερινή διαμόρφωση των κυρίως σωμάτων στα Daily candlesticks πάνω από αυτόν.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στο εβδομαδιαίο chart τιμών καθώς φαίνεται ότι ο Δείκτης προσπαθεί να "ροκανίσει" ανοδικά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας. Πιθανό "άβρεχτο" πέρασμα της δικομματικής Κυβέρνησης από τη "στενωπό" της Βουλής θα δώσει ανοδικές ανάσες την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακριβώς πάνω στο σημείο των 390 μονάδων, όπου παραδόξως τέμνονται διαγραμματικά οι δύο καθοδικές γραμμές, που ενώνουν τις κορυφές του Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου με τις κορυφές του Μαρτίου – Απριλίου "ανέκρουσε πρύμναν" ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ανακτώντας ανοδικά τη ζώνη στήριξης των 394 με 400 μονάδων.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η επανάκτηση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών της περιοχής των 410 μονάδων για να μπορέσουμε να αναπροσαρμόσουμε το πεδίο αντίδρασης έως τις 425 μονάδες. Ανοδικό "stop" και "alert" θα "ηχήσει" με το "χάσιμο" της περιοχής των 390 μονάδων, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, θετικό κλίμα σε Ευρώπη και Wall Street, με τον Γερμανικό DAX να ξεπερνά, εκ νέου, το ψυχολογικό όριο των 10000 μονάδων, τον Dow Jones να διεκδικεί τιμές υψηλότερες των 17000 μονάδων και τον S&P 500 νέα ιστορικά υψηλά (!)

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, επιβράδυνση σημειώθηκε στον Ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης. Ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, αν και καταγράφεται ανάκαμψη στον υποδείκτη νέων παραγγελιών, εξέλιξη που ενδεχομένως να υποδεικνύει ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 52,8 από 53,5 τον προηγούμενο μήνα.

Άσχημα ήταν τα νέα από τις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης τον Μάιο. Ο δείκτης λιανικών πωλήσεων βρέθηκε στο 0,0% έναντι εκτίμησης για 0,3 ενώ οι λιανικές πωλήσεις Απριλίου αναθεωρήθηκαν στο -0,2% από 0,4%. Όμοια εικόνα και σε ετησιοποιημένη βάση, με το δείκτη να βρίσκεται στο 0,7% έναντι πρόβλεψης για 1,8%, ενώ η μέτρηση για τον Απρίλιο αναθεωρήθηκε στο 1,8% από 2,4%.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου μετά τη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Μάριο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, τόνισε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο. Παράλληλα, υπογράμμισε πως το Δ.Σ. διατηρεί την ομόφωνη δέσμευση του στην χρήση και μη συμβατικών εργαλείων για την αντιμετώπιση του κινδύνου μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι παραμένουν οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ο ίδιος επισήμανε πως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι εξελίξεις στις αναδυόμενες Αγορές και τις παγκόσμιες Χρηματοπιστωτικές Αγορές ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές εξελίξεις. Η ανεπαρκής εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μια πιο αδύναμη εγχώρια ζήτηση αποτελούν δύο ακόμα κινδύνους για την πορεία της οικονομία της Ευρωζώνης, πρόσθεσε.

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0,15% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,10%. Η απόφαση ήταν καθολικά αναμενόμενη στις Αγορές.

Μπαράζ ανακοινώσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000, την περασμένη εβδομάδα, στην Αμερικανική Αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, στα Ταμεία εμφανίστηκαν 315.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 314.000 αιτήσεις.

Η Αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε 288.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο και η ανεργία υποχώρησε στο 6,1% από 6,3% τον Μάιο, ανακοίνωσε η Αμερικάνικη Κυβέρνηση. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2008. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 215.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο ρυθμός επέκτασης του τομέα Υπηρεσιών επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. Το Ιnstitute for Supply Managemente ανέφερε πως ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 56 μονάδες από 56,3 τον Μάιο, το οποίο ήταν και υψηλό εννιά μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 56,3 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Ελλάδα ετοιμάζει νέα έξοδο στις Αγορές με ομόλογο ύψους 2-3 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δηλώσεις Έλληνα Κυβερνητικού αξιωματούχου που δεν θέλησε να κατονομαστεί καθότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες δηλώσεις. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η έκδοση αναμένεται να λάβει χώρα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Στο 4,25% διαμορφώνεται το κουπόνι για το πενταετές ομόλογο της Τιτάν, η οποία αντλεί από τις Αγορές 300 εκατ. ευρώ. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι HSBC, JP Morgan, Societe Generale, Alpha, Eurank και NBG Securities.

Οι Ελληνικές Τράπεζες δεν εμφανίζουν αξιόλογα discounts, πλέον, έναντι των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, αν και εξακολουθούν να εμφανίζουν θετικά περιθώρια ανόδου σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές του ταμπλώ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Goldman Sachs.

Στην έκθεση της προτείνει σύσταση "buy" για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής, με τιμές στόχους τα 0,80 ευρώ και στα 3,15 ευρώ αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, για την Τράπεζα Πειραιώς, παρέχει ουδέτερη σύσταση με τιμή στόχο τα 1,75 ευρώ, ενώ για τη Eurobank η τιμή στόχος τίθεται στα 0,40 ευρώ.

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 14 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1242,1 (-0,47%) και υψηλό τις 1256,77 μονάδες (+0,71%). Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 16.49 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Στις 17.00 βρέθηκε στις 1251,98 (+0,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1254,21 μονάδες με κέρδη 0,5%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 97,6 εκατ. από τα οποία τα 13,8 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΛΑΜΔΑ, ΛΑΜΔΑΔ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ. ΠΕΙΡΤΠ, ΚΥΡΜ). Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς "απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του 25αρη και πλην των Ελ. Πετρελαίων, Τιτάνα και Junbo, όλες οι άλλες "είδαν" και τα δύο πρόσημα. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή και στο υψηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ και Folli Follie Group.

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, οι Ελλάκτωρ (όσο δεν σημειώνει κλεισίματα χαμηλότερα των 3,94 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (8,69), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (3,68), ΟΠΑΠ (12,27), ΟΛΠ (17,17), MIG (0,45), Eurobank Properties (8,20).

Επίσης τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Folli Follie Group και Μυτιληναίος (φήμες ότι παίρνει σειρά η "Protergia" για είσοδο στο Χ.Α.). Επόμενες τεχνικές αντιστάσεις στα 34,40 και 6,80 ευρώ αντίστοιχα.

Ελάχιστα τα ενδιαφέροντα χαμηλότερα του 25αρη, όπου ενεργοποιήθηκε στο ταμπλώ η δημόσια πρόταση της HIG Luxembourg στα 0,115 ευρώ, ενώ ελπίδες για εξελίξεις τύπου Μαϊλλη, δίνουν κινητικότητα και στην Altec, ενώ τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Παπουτσάνης. Τέλος συνεχίζονται κινητικότητα και προσυμφωνημένες συναλλαγές σε ΛΑΜΔΑ και ΛΑΜΔΑΔ.

--ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.975 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 8.517, 8.058 για τον Ιούλιο, 150 για τον Αύγουστο και 309 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 406,75) κινήθηκε μεταξύ 403,25 και 408,75 μονάδων αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 0,4%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (826), ΔΕΗ (225), Alpha Bank(852), Εθνική (814), Πειραιώς (2.753), MIG (397),Eurobank (684), Μυτιληναίο (223), Motor Oil (162), ΟΠΑΠ (146).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, οριακή ενίσχυση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου σημειώθηκαν συνολικά 605 τεμάχια, ωστόσο οι tradersεπικεντρώθηκαν στα δικαιώματα αγοράς (603 τμχ) έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (μόλις 2 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 38%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(102.944.115 τεμ.), Εθνική (2.759.027 τεμ.), Πειραιώς (18.295.513 τεμ.), Eurobank (2.253.674 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v