Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικές κινήσεις στο ταμπλό

Οριακές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη, με τη συναλλακτική απαξίωση να επεκτείνεται ακόμα και στο ταμπλό του FT 25. Άνοδος για Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Ήπιες απώλειες για Τιτάνα, ΓΕΚΤέρνα και Coca Cola. Περίπου απόλυτη ακινησία σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Ελεγχόμενη υποχώρηση και ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών είναι η μέχρι στιγμής εικόνα που παρουσιάζουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ την ίδια ώρα στο Χ.Α. επικρατεί η απόλυτη επιφυλακτικότητα όσον αφορά τόσο τις ποσοστιαίες μεταβολές όσο (και πολύ περισσότερο) και τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι με τη συμπλήρωση των πρώτων 40΄ της συνεδρίασης ο τζίρος μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα 9 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,4 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές καθώς έχουν αλλάξει χέρια 1 εκατ. τεμάχια της Alpha Bank στο 0,7070 ευρώ και 50.000 τεμάχια για τον ΟΠΑΠ στα 13,09 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά τις σχετικά ανοδικές διαθέσεις που έδειξε στα πρώτα λεπτά με τη βοήθεια του θετικού ξεκινήματος για τις τραπεζικές μετοχές, σύντομα απώλεσε τα αρχικά κέρδη, επέστρεψε μέχρι τις 1.237,58 μονάδες και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κινείται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, δείχνοντας μάλλον χαρακτήρα στάσης.

Απόλυτα αποκαρδιωτική η συναλλακτική δραστηριότητα ακόμα και στο ταμπλό του FT 25, καθώς μόλις 112 τεμάχια έχει διακινήσει ο ΟΛΠ, 413 ο Τιτάνας, 868 η ΜΕΤΚΑ, 1.102 η Folli Follie Group, 1.060 η Eurobank Properties, 2.039 η ΕΥΔΑΠ, 1.830 η ΕΕΕ και 1.592 τεμάχια η Motor Oil. Με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Intralot, η Jumbo και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Καμία ουσιαστική κίνηση χαμηλότερα του 25άρη, πλην ίσως του «βιαστικού αγοραστή» που εμφανίστηκε στην αρχή της συνεδρίασης για τη μετοχή της ΕΒΖ.

Με αυτά τα δεδομένα, καθίσταται περισσότερο από πασιφανές ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη ακόμα και για το τελικό πρόσημο του Δείκτη μπορεί να αποδειχθεί πολύ επισφαλής, αφού ελάχιστες συναλλαγές σχετικού «ειδικού βάρους» σε δεικτοβαρείς τίτλους μπορούν να διαμορφώσουν την κίνηση στους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η μέχρι στιγμής εικόνα κρίνεται τουλάχιστον αποκαρδιωτική, επιβεβαιώνοντας όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι με αυτούς τους τζίρους το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε εντυπωσιακά καλύτερα πράγματα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v