Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Aψιμαχίες» στις 1.250 μονάδες

Συνεδρίαση για τις τράπεζες και άλλες 4-6 μετοχές η σημερινή. Κρατά τις 400 μονάδες ο FTSE 25. Απώλειες καταγράφουν ΟΠΑΠ, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Motor Oil. Κέρδη σημειώνουν ΔΕΗ, Alpha, ΜΕΤΚΑ. Χαμηλός ο τζίρος. Αργία στη Wall.

Διαδικαστικού χαρακτήρα η μέχρι τώρα συνεδρίαση. Με βασικούς δείκτες και μετοχές να έχουν περάσει τα τελευταία 45΄ σε οριακά θετικό έδαφος, ενώ ο τζίρος παραμένει μέτριος και ο Τραπεζικός Δείκτης πατά μετά από καιρό τις 178 μονάδες.

Στις τράπεζες παραμένει επικεντρωμένο το όποιο ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων παικτών. Ενδεικτικά το 60% από τα 33,2 εκατ. ευρώ έχει αλλάξει χέρια σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Για μετοχές του κλάδου η Goldman Sachs χαρακτήρισε εχθές κορυφαίες επιλογές της τις ΕΤΕ και Alpha Bank, ενώ σήμερα η Deutsche Bank ξεκινά την κάλυψη για τη Eurobank με σύσταση «αγοράς» και τιμή-στόχο το 0,60 ευρώ.

Βγάζει μάτι η στήριξη των ξένων οίκων προς τις τράπεζες, με τις συνεχείς εκθέσεις, αναλύσεις και αναθεωρήσεις στόχων, σαν να προετοιμάζονται για κάτι.

Διαγραμματικά ο κλαδικός δείκτης επανακάμπτει προς τα επίπεδα της 24ης/6, με πρώτο στόχο τις 184,54 μονάδες. Εάν επιβεβαιωθεί τεχνικά αυτή η κίνηση τότε ο δείκτης μπορεί να δει προς υψηλότερες τιμές, καλύπτοντας σταδιακά τα κενά που δημιουργήθηκαν από τα επίπεδα των 197,72 μονάδων στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου.

Όμως, είναι εμφανής η υπερσυγκέντρωση στις τέσσερις τραπεζικές και το πολύ σε ακόμη άλλες 4-6 μετοχές. Αυτό δεν είναι αγορά, με 178 μετοχές χωρίς μεταβολή και από τις υπόλοιπες 84 στις περίπου 60 οι συναλλαγές να μην ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως η αγορά παραμένει χωρίς κίνητρο σε μια συγκυρία όπου στη Wall Street ο Dow Jones περνά και τις 17.000 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υπερβαίνει και πάλι τις 10.000.

Από τις μετοχές του FT 25, πέραν των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, κινητικότητα παρουσιάζεται σε MIG, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo. Σταθερός ο πωλητής στη Folli Follie Group, λιγοστές πράξεις σε ΕΥΔΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank Properties, δικαιολογημένο και το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Στη μετοχή οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι σταθερά μετά τις 12.30, ανεβαίνοντας όλο και ψηλότερα. Από την αρχική τιμή των 11,03 ευρώ, μέχρι τα 11,38 ευρώ πριν από λίγο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v