Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κρατά» δυνάμεις το χρηματιστήριο

Συνεδρίαση ακόμη λιγότερων συναλλαγών -λόγω αργίας στη Wall Street- αναμένεται στο ΧΑ. Κλειδί η επιβεβαίωση των 178 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη και των 2,80 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Κινητικότητα σε επιλεγμένα χαρτιά της μεγάλης κατηγορίας.

Άνοδος χαμηλού κόστους στο Χ.Α., που επανήλθε στην περιοχή των 1.250 μονάδων, κέρδη για μετοχές και ομόλογα στην Ευρώπη μετά τον Ντράγκι, έσπασε και το φράγμα των 17.000(!) o Dow Jones.

Σε διάσταση υπερβολής οι αγορές διεθνώς, με τα "ισχυρά χέρια" να πυροδοτούν την εμπροσθοβαρή ανοδική κίνηση στα χρηματιστήρια. Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον το Χ.Α. συνεχίζει σε...ρηχά νερά, προφανώς εγκλωβισμένο στις παθογένειες και στα προβλήματα που κυριαρχούν στην πολιτική, στην επιχειρηματικότητα αλλά και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία.

Επαναφορά στην ευρύτερη περιοχή των 1.250 μονάδων μετά την ενθαρρυντική -τεχνικά- ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά των 1.199 μονάδων, με σύμμαχο τα ξένα χρηματιστήρια, και καθοριστική τη στήριξη (κυρίως) των 4 αμερικανικών επενδυτικών οίκων προς τις συστημικές τράπεζες. Στην περιοχή των 406 μονάδων ο FT25, στις 177,4 ο Τραπεζικός Δείκτης, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να υστερεί.

Συνεδρίαση και χρηματιστήριο για λίγους και εχθές με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναφέρει ως απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 16.00 και μετά από πεντέμισι ώρες συνεδρίασης, 100 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 50 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2.000 τμχ.

Η εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, που έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο εδώ και πολλούς μήνες, ασφαλώς και δεν δίνει στοιχεία υγιούς αγοράς, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την παρουσία της στο Χ.Α.

Ρηχή αγορά, λιγοστές οι μετοχές-εισηγμένες που καθημερινά παρουσιάζουν δραστηριότητα, χρόνιο πρόβλημα της αγοράς μας που ουδόλως έχει αντιμετωπισθεί από τους καθ΄ύλην αρμοδίους.

Στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο κυριαρχεί η σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τη "μικρή ΔΕΗ". Ο Μιχάλης Καϊταντζίδης αναλύει και σήμερα τις εξελίξεις. Σημειώνεται πως η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε μέχρι τα 10,94 για να κλείσει τελικά στα 11 ευρώ με συναλλαγές 299.254 τμχ. αξίας 3.301.003 ευρώ. Λογικές συναλλαγές, λογικός τζίρος, θα έλεγα, σε μία τόσο κρίσιμη φάση και για την Επιχείρηση, τον κλάδο, τις ισορροπίες στην πολιτική αρένα.

Στα 3,98 ευρώ με απώλειες η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, με σημαντικότερη διόρθωση στα 12,83 ευρώ ο τίτλος της ΜΕΤΚΑ. Στα 4,16 ευρώ επίσης με απώλειες η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής (παρουσιάζεται το πρωί η Ελληνική Τεχνοδομική - Ανεμος) με τα "ισχυρά χέρια", τους επιχειρηματίες και τα επενδυτικά σχήματα σε εύλογη αναμονή.

Στις τράπεζες, μετά την ενθαρρυντική κίνηση προς τις 178 μονάδες με Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank στο συν ο κλάδος επανέρχεται σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, καθώς απομακρύνεται από την επικίνδυνη περιοχή των 165 μονάδων. Στα 2,82, με υψηλό ημέρας τα 2,84 ευρώ, η μετοχή της ΕΤΕ, που πείθει τεχνικά πως έχει περιθώριο για ακόμη πιο ψηλά, τη στιγμή που η Goldman Sachs επανέρχεται χαρακτηρίζοντας κορυφαίες επιλογές την ΕΤΕ και την Alpha Bank.

Ενδιαφέρον έμμεσα και για τον κλάδο το εγχείρημα της νέας εξόδου της Αθήνας με 3ετές ομόλογο, την ερχόμενη εβδομάδα σε μία συγκυρία όπου στην Ευρώπη... σπάνε κοντέρ οι εκδόσεις νέων τίτλων.

Για τον τραπεζικό κλάδο, τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν σημαντική εξέλιξη την αλλαγή -προς το... ελαστικότερο/φθηνότερο- των όρων και του κόστους για το περιθώριο ασφάλισης των ΣΜΕ.

Περιορισμένο το ενδιαφέρον στα επιχειρηματικά με τον ΟΤΕ να έχει υποβάλει την προσφορά του για τη Nova, την ΑΝΕΜΟΣ να ετοιμάζεται για το Χ.Α. (σημαντική η προοπτική εισαγωγής μίας εταιρείας στο Χ.Α. και άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων μετά από χρόνια), τα Ελληνικά Πετρέλαια μέσω κ/ξ, σημειώνει ο Μιχάλης Καϊταντζίδης, εξετάζουν συμμετοχή στις έρευνες σε Ιόνιο και νότια Κρήτη. Ωστόσο αυτά τα επιμέρους δεν επαρκούν για μία θεαματικότερη ανατροπή και επαναφορά του Χ.Α. προς την ευρύτερη περιοχή των 1.280-1.320 μονάδων.

Ψάχνει τζίρο το Χ.Α., σημειώνει σχετικά ο Γιώργος Α. Σαββάκης και πράγματι αναγκαία συνθήκη για την ισχυροποίηση της αντίδρασης θεωρείται η ενίσχυση των συναλλαγών, η διασπορά των επενδυτικών θέσεων. Από την εμπεριστατωμένη τεχνικά προσέγγιση του Γιώργου θα επιμείνω στην τραπεζική πτυχή της καθώς η τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για την ευρύτερη αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να υποαποδίδει του Γενικό Δείκτη, αν και τα εβδομαδιαία κέρδη του είναι υπερδιπλάσια. Η πρώτη αντίσταση στην ανοδική προσπάθεια είναι οι 180-182 μονάδες που συμπίπτουν και με τον ΕΚΜΟ των 200 ημερών.

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ανεβάσει στον Εκηβόλο χρήσιμα, θέλω να πιστεύω, στοιχεία (με τη συνδρομή του Βασίλη Μαρκάκη).

Κλειδί για σήμερα -και λόγω της αργίας στη Wall Street- η διατήρηση της βραχυπρόθεσμης τάσης, με τζίρο όχι χαμηλότερο των 80 εκατ. ευρώ και διασπορά του παιχνιδιού σε τουλάχιστον μια 8άδα μετοχών. Θυμίζω πως στη χθεσινή συνεδρίαση συναλλαγές αξίας πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ έγιναν σε 10 τίτλους, δλδ. σε Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, TITAN και FF Group.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v