Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις διαθέσεις των ξένων η τάση στο Χρηματιστήριο

Ελλείψει άλλων ενεργών παικτών, κάτι που κατέδειξε και η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, τα ξένα χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α. Συνεχίζεται το μπαράζ των «εισαγόμενων» θετικών εκθέσεων, αλλά και οι ανησυχίες για πιθανές πολιτικές εξελίξεις.

Το σενάριο της πλάγιας κίνησης με στάση αναμονής και ολίγη αδιαφορία δείχνουν να προτείνουν ως επικρατέστερο οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου για την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, πιθανότατα επηρεασμένοι και από την προβληματική εικόνα της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Δείκτης αλλά και επτά τίτλοι του FT 25 έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, ενώ η καθαρή αξία των συναλλαγών μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τα 45 εκατ. ευρώ, πιθανότατα επηρεασμένη και από την αργία της Wall Street.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, και ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι περισσότερες από τις θεωρούμενες μεγάλες ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να δείχνουν σχετικά ανήσυχοι στον απόηχο των φημών σύμφωνα με τις οποίες η Fed ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα του αναμενόμενου.

Στο ίδιο περίπου κλίμα δείχνουν τα futures ότι θα ανοίξουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με σχετικά μεγαλύτερες πιέσεις για Μιλάνο και Μαδρίτη.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, και πλην της Fed, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα μετατοπιστεί στα εταιρικά αποτελέσματα, και αρχή κάνει αύριο ως συνήθως η Alcoa.

Ερχόμενοι στα δικά μας, ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ατζέντα της εβδομάδας: μετά το σημερινό Eurogroup αναμένεται η επιστροφή της τρόικας, επίσης έχουμε την πρώτη δημόσια εγγραφή μετά από πέντε χρόνια για την Ελληνική Τεχνοδομική - Άνεμος (9-11/7) και ακόμα την πιθανολογούμενη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές με τριετές ομόλογο.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, ο όμιλος της Eurobank διοργανώνει στην Αθήνα διήμερο διεθνές επενδυτικό forum (σήμερα και αύριο) με τη συμμετοχή 30 ξένων επενδυτικών οίκων και βασικό αντικείμενο τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην ελληνική αγορά, στο μέτωπο τόσο των αποκρατικοποιήσεων όσο και της αναδιάρθρωσης κλάδων και επιχειρήσεων.

Από εκεί και πέρα, και σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, η τάση θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται από τις ημερήσιες συναλλαγές, το μπαράζ των «εισαγόμενων» εκθέσεων για εγχώριες εισηγμένες (σήμερα, και με βάση το Reuters η Citigroup αναβάθμισε τη σύσταση για την Πειραιώς από neutral σε buy), ενώ από την άλλη σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων θα συνεχίζει να παίζει το πολιτικό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, και με βάση το ημερήσιο διάγραμμα, παραμένει ζητούμενο για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το κλείσιμο υψηλότερα των 406-408 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 414-415. Σημαντική στήριξη στις 398 μονάδες, ενώ το «stop loss» για τους «long» εντοπίζεται με την καθοδική διάσπαση των 397 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρίας Γενική Εμπορίου είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2013 ύψους 0,017 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό 0,0153 ευρώ ανά μετοχή).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v