Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «βούλιαξε» το Χρηματιστήριο

Καθοδική εκτόνωση στο ΧΑ με τις τράπεζες να καταγράφουν ισχυρές απώλειες. Στο «κόκκινο» τα blue chips του FT 25, εξαίρεση η Τέρνα Ενεργειακή. 31 τίτλοι με πτώση άνω του 5%. Απώλειες 7,7% για Alpha, 7% για Πειραιώς. Αλώνονται τα τεχνικά «προπύργια».

Η περίοδος σχετικής συσσώρευσης με χαμηλούς τζίρους, έδειξε να περατώνεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με σημαντικές πιέσεις στην συντριπτική πλειονότητα των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών και κατ΄ επέκταση και στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ενώ η ανυπαρξία αγοραστών δημιούργησε συνθήκες μίνι "sell off" (!)

Ο Τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε της "νότιας" κίνησης δημιουργώντας σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα και εντείνοντας τον προβληματισμό για τη σκοπιμότητα του μπαράζ των "εισαγόμενων" θετικών εκθέσεων, που "είδαν το φως της δημοσιότητας" κατά τις τελευταίες ημέρες και αφορούσαν τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με τους "υποψιασμένους" η "εμμονή" των ξένων οίκων για τις μετοχές των Ελληνικών τραπεζών, αποδείχθηκε "επενδυτική παγίδα", εκτός αν εξυπηρέτησε πιθανή διανομή που προηγήθηκε από ξένους θεσμικούς σε ξένους ιδιώτες και για την οποία είχε ειδοποιήσει εγκαίρως η στήλη.

Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα είναι απλό, αλλά μάλλον δεν βρίσκει πρόθυμους να απαντήσουν: Ποιοί πούλησαν σήμερα επιθετικά Τραπεζικές μετοχές, με ιδιαίτερα υψηλούς όγκους συναλλαγών (στην Alpha Bank σημειώθηκε ο μεγαλύτερος όγκος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων, στην Εθνική των τελευταίων 5 και στην Πειραιώς ο μεγαλύτερος όγκος των τελευταίων 7 συνεδριάσεων) και με δεδομένο ότι το εγχώριο retail αποτελεί σπάνιο, έως και δυσεύρετο, είδος στο Χ.Α.;

Και εν πάση περιπτώσει, γιατί οι ξένοι δεν βγήκαν αγοραστές, να υπερασπίσουν τις ιδιαίτερα θετικές εκθέσεις τους, όταν μάλιστα ακόμα δεν πρόλαβε να "στεγνώσει το μελάνι";

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την σημερινή μίνι εκποίηση, που ξεκίνησε από τον Τραπεζικό κλάδο και συμπεριέλαβε το σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Αξίζει να σημειωθεί η πολύ κακή τελική αναλογία ανοδικών (24) - καθοδικών (124) μετοχών, ενώ 31 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%, τρανή απόδειξη ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να ανεβαίνει με λιγότερους από 10 τίτλους, αλλά πέφτει με όλους (!!!)

Στα πιθανά σενάρια για την σημερινή σημαντική πίεση στους Τραπεζικούς τίτλους θα πρέπει να υπολογιστούν οι "υπέρβαρες" θέσεις των ξένων στον Τραπεζικό κλάδο και η δυσκολία εξόδου, όταν αυτοί αποφασίζουν να μειώσουν θέσεις, για τους δικούς τους λόγους, που μπορεί να σχετίζονται είτε με τις "απαιτητικές" αποτιμήσεις, είτε με κινήσεις "ντόμινο" όταν γίνει αντιληπτή η κίνηση σχετικά επιθετικών ρευστοποιήσεων από θεωρούμενα "διορατικά" και ιδιαίτερα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια.

Επίσης, ιδιαίτερη παρακολούθηση χρειάζονται οι Ευρωπαϊκές Τραπεζικές μετοχές, καθώς εδώ και λίγες συνεδριάσεις δείχνουν να παίρνουν αρνητική κλίση εμπλεκόμενες στη δίνη ανησυχιών εν όψει των επερχόμενων Ευρωπαϊκών "stress tests" και των φημών για μπαράζ επερχόμενων αυξήσεων κεφαλαίου και νέου πληθωρισμού τίτλων. Οι Πορτογαλικές BANCO BPI, BANCO COMERCIAL, BANCO ESPIRITO SANTO, η Ισπανική CAIXABANK, οι Ιταλικές BANCO POPOLARE, UNICREDIT, INTESA SANPAOLO και οι Γαλλικές CREDIT AGRICOLE και SOCIETE GENERALE, είναι μερικές από τις μετοχές που έχουν αρχίσει να δίνουν αρνητικά διαγραμματικά μηνύματα και να εμπλέκονται στις φήμες για πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Από την άλλη, υπόνοιες παράνομου χρήματος έχουν οδηγήσει την Αμερικανική Κυβέρνηση σε "κυνήγι" Ευρωπαϊκών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, με άσκηση ποινικών διώξεων. Έτσι, μετά την BNP, σειρά φαίνεται να παίρνει η Γερμανική Commerzbank, καθώς σε χθεσινό της άρθρο η "New York Times" αναφέρει ότι οι Αρχές στην Αμερική έχουν ξεκινήσει συνομιλίες διακανονισμού με την Τράπεζα, για συναλλαγές της Τράπεζας με το Ιράν και άλλες Χώρες που εντάσσονται στη "μαύρη λίστα" των ΗΠΑ. Ακολούθησε δημοσίευμα του Reuters, με δικό που "βάζει στο κάδρο" των συνομιλιών με τις ΗΠΑ και την Deutsche Bank. Οι συνομιλίες με τις Πολιτειακές και Ομοσπονδιακές Αρχές μόλις ξεκίνησαν, αναφέρει πηγή με άμεση γνώση των ερευνών.

Με τα δεδομένα να δείχνουν προβληματισμό για τις Τραπεζικές μετοχές, γενικώς και την πολιτική ένταση να διευρύνεται εντός και εκτός Βουλής στην Ελλάδα, ασφαλώς και σημαντικό ρόλο για τις κινήσεις των "γρήγορων" έπαιξε και η τεχνική ανάλυση.

Μετά και την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του σημαντικές στηρίξεις, όπως οι 1252 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), οι 1222 μονάδες (απλός ΚΜΟ 50 ημερών) και οι 1207 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Απομένουν οι 1184 μονάδες (εκθετικός 200 ημερών), προκειμένου να έχουν "αλωθεί" όλα τα τεχνικά "προπύργια".

Επίσης και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η καθοδική διάσπαση των 397 μονάδων έφερε κινήσεις "stop loss" αλλά και αυξημένη κινητικότητα στην Αγορά Παραγώγων. Η απώλεια και των 387 μονάδων (σημαντική στήριξη) ανοίγει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 375 μονάδες, αν διατηρηθεί το αρνητικό κλίμα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε "ρηχά νερά" κινήθηκε και σήμερα η Αγορά, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι λόγω της απουσίας ουσιαστικής ειδησεογραφίας οι επενδυτές απέχουν, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
 
Ο πολιτικός παράγοντας από τη μια και οι διαπραγματεύσεις για το χρέος από την άλλη, αποτελούν τους 2 βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα βασιστούν οι επενδυτές για να διαμορφώσουν την στρατηγική τους στο μέλλον. Οποιαδήποτε θετική ή αρνητική εξέλιξη στα παραπάνω μέτωπα θα ενεργοποιήσει τους επενδυτές και η Αγορά θα ξεκολλήσει από την παρούσα εικόνα συσσώρευσης που παρουσιάζει.
 
Από την άλλη, οι τελευταίες συνεδριάσεις απεκάλυψαν τις δομικές αδυναμίες της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς. Έτσι, η αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου, η φιλολογία για τα απαιτητικά "τεστ κοπώσεως" των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων το Φθινόπωρο, η διαπίστωση της μεταρρυθμιστικής κόπωσης δια στόματος Μάριο Ντράγκι, η συντήρηση θυλάκων γεωπολιτικής αναταραχής και η ελέω ρευστότητας των Κεντρικών Τραπεζών κατάρριψη των ρεκόρ για τους δείκτες στη Ν. Υόρκη και τη Φραγκφούρτη, ευλόγως οδηγούν κάποιους ξένους διαχειριστές που έχουν τοποθετήσεις στην Αθήνα να επιδιώξουν τη μείωση των θέσεών τους,  καθώς μάλιστα δεν συνιστούν θέσεις μακράς πνοής.
 
Και τότε συντελείται η αποκάλυψη της υφιστάμενης κατάστασης, σοβαρής ρηχότητας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου:
 
Δεν υπάρχουν "ισχυρά χέρια" για την απορρόφηση της προσφοράς τίτλων, αφού η εσωτερική Αγορά θεσμικών επενδυτών έχει καταρρεύσει και οι εν δυνάμει Έλληνες επενδυτές επενδύουν …αλλού.
 
Υπάρχουν μόνο άλλοι επενδυτές βραχυπρόθεσμων χαρακτηριστικών, ενώ τα ξένα κεφάλαια μακράς πνοής δεν εμφανίζονται ή θα εμφανιστούν στις τιμές που κρίνουν εύλογες και στον κατάλληλο χρόνο, όταν δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν θέσει τις στέρεες βάσεις για είσοδο στην ανάπτυξη.
 
Έτσι, οι εκθέσεις σύστασης των Ελληνικών Τραπεζών ως "ελκυστικές επενδυτικές επιλογές" από φορείς συστηματικά απαισιόδοξους για την Ελλάδα, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά καθώς συμπίπτουν με κινήσεις ταυτόχρονων ρευστοποιήσεων Τραπεζικών τίτλων (!!!)
 
"Είναι φανερό ότι τα παρόντα δεδομένα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για αποτροπή του πλαγιοκαθοδικού σεναρίου κίνησης του Γενικού Δείκτη, παρά μόνο αν υπάρξει επαναξιολόγηση της στάσης όσων έχουν τοποθετήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Οι αγοραστές – επενδυτές  μάλλον θα αργήσουν ακόμη, ενώ οι κερδοσκόποι καραδοκούν χαμηλότερα …" αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ οι πωλητές δείχνουν να έχουν τον πρώτο λόγο σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην WallStreet.
 
Έκδηλη είναι διεθνώς η επιφυλακτικότητα, καθώς οι περισσότεροι από τους διεθνείς δείκτες είναι σε δυσθεώρητα ύψη και σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά και παραμένει ζητούμενο αν τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου που ξεκινούν σήμερα με την Alcoa θα υποστηρίξουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις.  
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιαπωνικές μετοχές έκλεισαν σήμερα σε χαμηλό εβδομάδας, μετά την προειδοποίηση της Samsung για κέρδη χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.
 
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, κατά 21,7% αυξήθηκαν το Μάιο, σε ετήσια βάση, τα επισφαλή δάνεια στην Ιταλία, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν εκτιναχθεί κατά 22,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας. Έτσι, οι Ιταλικές Τράπεζες μειώνουν κι άλλο την χρηματοδότηση Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η παροχή δανείων μειώθηκε κατά 4,7% το Μάιο, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε μειωθεί κατά 4,4%.
 
Η παραγωγή των Βρετανικών εργοστασίων μεταποίησης βούλιαξε 1,3% σε σχέση με τον Απρίλιο. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο 2013 και η πρώτη πτώση σε έξι μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία ONS. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,4%. Η παραγωγή της βαριάς Βιομηχανίας μειώθηκε 0,7% με την μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο 2013.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προβληματισμό δημιούργησαν οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου και CEO της "Wal-Mart Stores", Bill Simon, σύμφωνα με τις οποίες "αν και βελτιώνεται η εικόνα της απασχόλησης, είναι πολύ δύσκολο αυτό να φανεί στη δραστηριότητα της εταιρείας".
 
Από την άλλη, οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην Αμερικανική απασχόληση αυξήθηκαν στα 4,64 εκατ. τον Μάιο από 4,46 εκατ. τον Απρίλιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέγεθος από τον Ιούνιο 2007. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι διαθέσιμες θέσεις του Μαΐου αυξήθηκαν 19%. Οι θέσεις στον Ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν 21% στα 4,21 εκατομμύρια και οι Κρατικές θέσεις αυξήθηκαν στις 423.000 από 384.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο υποχώρησε στο 2,05% έναντι του 2,15% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,66 φορές
 
Από την άλλη, πίεση ασκεί τις τελευταίες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την τρόικα στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με στόχο να συνεννοηθούν μεταξύ τους, να συνεργασθούν παραμερίζοντας το όποιο κόστος ανά Τράπεζα και να προχωρήσουν άμεσα, εντός του Καλοκαιριού, στις αναδιαρθρώσεις των υπερχρεωμένων Επιχειρήσεων, σε περίπτωση που αυτές αποτελούν κοινό πελάτη για τις Τράπεζες.
 
Στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης για άμεση συνεννόηση των τραπεζιτών, η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική αρχή, αλλά και η Κυβέρνηση, ξέκοψαν την οποιαδήποτε συζήτηση για τη δημιουργία Κρατικής "bad bank".
 
Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά, αλλά με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 1246,44 μονάδες (+0,29%).
 
Όμως μετά τις 10.50 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1198,3 μονάδες (-3,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε μία ανάσα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό και πιο συγκεκριμένα στις 1193,3 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 3,98%.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό -3,98% είναι οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες των τελευταίων 34 συνεδριάσεων, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 15/5 (-4,63%). Επίσης το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 31 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 23/5 (1171,15 μονάδες).
 
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Eurobank Properties, Intralot, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οιMIG, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Τιτάν.
 
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι "το πάλεψαν" οι ΕΥΔΑΠ, ΕΕΕ, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή (ο μοναδικός τίτλος του 25αρη που έκλεισε με θετικό πρόσημο) καιFolli Follie Group.
 
Αντίθετα προβλημάτισε έντονα ο τίτλος της AlphaBank, όχι μόνο γιατί έχασε με ιδιαίτερη ευκολία την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 0,67 ευρώ και διότι υποχώρησε μέχρι τα 0,6260 ευρώ (-8,61%), αλλά έδειξε ότι έχει σταθερό πωλητή, που δεν αποκλείεται να είναι μεγάλο ξένο χαρτοφυλάκιο.
 
Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 9 συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 146,9 εκατ. από τα οποία τα 19,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΤΕ). Οκτώ τίτλοι (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ) "απασχόλησαν" το 84% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, δεν υπάρχουν σχόλια να καταδείξουν την απαξίωση στην οποία έχει βαλτώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ. Απλά, ίσως αξίζει αναφοράς η πλαγιοκαθοδική κίνηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για την Αεροπορία Αιγαίου και η οποία έχει ξεκινήσει από τα 7,23 ευρώ (κλείσιμο 13/6), ενώ η ΕΒΖ, κατά την σημερινή συνεδρίαση, επέστρεψε "εντόκως" τα χθεσινά ημερήσια κέρδη (!) 

---ΧΠΑ

Έντονα πτωτική συνεδρίαση, η δεύτερη της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με σημαντική αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.053 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14.030, 13.162 για τον Ιούλιο, 773 για τον Αύγουστο και 95 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 386) κινήθηκε μεταξύ 383,5 και 405, μονάδων, διατηρώντας το premium στο 0,52%.
 
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.360), ΔΕΗ (698), Alpha Bank (5.931), Εθνική (5.334), Πειραιώς (2.923), MIG (399), Eurobank (5.046), ΟΠΑΠ (358), ΕΧΑΕ (136), Ελ. Πετρέλαια (339), Μυτιληναίο (273), ΕΥΔΑΠ (136), ΓΕΚ (250), Intralot (137).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένη ήταν η κινητικότητα και στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου σημειώθηκαν 1.001 δικαιώματα (812 calls και 189 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 37%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (99.890.146 τεμ.), Εθνική (3.160.227 τεμ.), Πειραιώς (19.079.500 τεμ.), Eurobank (2.042.130 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v