Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε κίνδυνο οι 1.220 μονάδες

Πιέσεις στο χρηματιστήριο με τον FTSE 25 στα επίπεδα των 395 μονάδων. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, ΟΤΕ, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intralot. Kέρδη σημειώνει ο τίτλος της Folli Follie Group. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Το ζητούμενο που ήθελαν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, δηλαδή η αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών, φαίνεται να προδιαγράφεται στη σημερινή συνεδρίαση, όμως μέχρι στιγμής αυτό συνοδεύεται από πιέσεις που έχουν κύριο χώρο τον τραπεζικό κλάδο.

Έτσι, την ώρα που οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, σε ήπιο κλίμα, τηρούν στάση αναμονής κι οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, στο ελληνικό χρηματιστήριο οι εν δυνάμει πωλητές, πιθανότατα κουρασμένοι από την απραξία των τελευταίων συνεδριάσεων, αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο ταμπλό του FT 25, με κύριο εκφραστή τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, και όχι μόνο.

Η όλη κίνηση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πιθανή υποχώρηση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα των 397 μονάδων (αυτό γίνεται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) θα επιφέρει κινήσεις «stop loss» από τους θεωρούμενους «γρήγορους παίκτες».

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης ο τζίρος ξεπερνά τα 19 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές για Alpha Bank και Folli Follie Group.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να διασπά καθοδικά το ψυχολογικό όριο των 1.230 μονάδων, πιεζόμενος από το σύνολο των δεικτοβαρών μετοχών.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι μόνο η μετοχή της Folli Follie Group διασώζεται με θετικό πρόσημο, ενώ αμετάβλητοι κινούνται οι τίτλοι των Viochalco, Ελληνικών Πετρελαίων, ΜΕΤΚΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Πιέσεις που προσεγγίζουν το 3% για την Πειραιώς, ο τίτλος της οποίας υποχωρεί εκ νέου χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του 2% (με σχετικά χαμηλές συναλλαγές) σημειώνουν ΕΥΔΑΠ, Eurobank Properties και Jumbo και μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει και ο τίτλος της Εθνικής. Επίσης, με απώλειες μεγαλύτερες του 1% κινούνται Alpha Bank, MIG, ΔΕΗ, Eurobank, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνας.

Η όλη κίνηση, όπως εξελίσσεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν απέχει πολύ η σημαντική συσσώρευση που έχει προηγηθεί να εξελιχθεί σε αποφασιστική καθοδική εκτόνωση.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v