Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Άνοδος με τζίρο ...διακοπών

Συνεχίζεται η αντίδραση για Γενικό Δείκτη και FT 25, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει περιορισμένο, κάτι που αποτυπώνεται στον τζίρο συναλλαγών. Άνοδος πάνω από 2% για Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ. Σταθεροποιητικά κινείται η Alpha.

Διατηρούν τα αρχικά τους κέρδη οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς υπάρχει κάποιος σχετικός εφησυχασμός στις τάξεις των επενδυτών, όσον αφορά τις τραπεζικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και αυτό αποτυπώνεται και στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων και στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου.

Η ίδια εικόνα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, και το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι ότι ο Γενικός Δείκτης έχει απομακρυνθεί σχετικά από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.177,16 μονάδων, αλλά το γεγονός ότι ο τζίρος, αργά αλλά σταθερά, συνεχίζει να κατεβάζει στροφές.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης, η μικτή αξία συναλλαγών μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 21,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,7 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές στην ΕΧΑΕ και στο Ιατρικό.

Με δεδομένη την απόλυτη ακινησία σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, μοιραία το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται, ως συνήθως, στο ταμπλό του FTSE25, όπου αξίζει να αναφερθεί ότι οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι έχουν παραδώσει μέρος των αρχικών κερδών τους, ενώ ο τίτλος της Alpha Bank αναλώνεται, πλέον, σε εναλλαγές προσήμων!

Αντίθετα, με κέρδη πάνω από 2% κινούνται Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ και με μικρότερα, αλλά άνω της 1 ποσοστιαίας μονάδας, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ.λ Πετρέλαια, Eurobank, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας και Folli Follie Group.

Σαφέστατη ένδειξη του ότι η συναλλακτική απαξίωση έχει επεκταθεί και μέσα στις τάξεις των θεωρούμενων δεικτοβαρών μετοχών το γεγονός ότι μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης ο ΟΛΠ έχει διακινήσει 672 τμχ., ενώ με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται ΕΥΔΑΠ, ΕΕΕ, Μέτκα, Τιτάνας και Folli Follie Group.

Από τους θεωρητικά πιο ενεργητικούς τίτλους, ξεπέρασε τα 73.000 τμχ. ο ΟΠΑΠ, ενώ στα 113.000 τμχ. κινείται η μετοχή του ΟΤΕ!!!

Τεχνικά, και με βάση το ημερήσιο διάγραμμα, το "stop" μας στο "Intraday short" έχει κατέβει στο 378, όπου μία κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει σε πρώτη φάση στο 385. Κοντινή στήριξη το 370, που αν μη τι άλλο θα διατηρηθεί στην παρούσα φάση τουλάχιστον. Σε ημερήσιο διάγραμμα η αγορά παραμένει πτωτική, παρ' όλα αυτά δοκιμάζονται πολύ σημαντικά μεσοπρόθεσμα επίπεδα και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί ανοδική αντίδραση, έστω και απόλυτα τεχνικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έρχεται από μία αρκετά δύσκολη εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε κι έφερε απώλειες 7,15% για τον Γενικό Δείκτη και 10,32% για τον δείκτη των τραπεζών. Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει σε απώλειες 0,67%, ενώ ο Τραπεζικός αύξησε τις απώλειές του στο 12,47%.

Επίσης, ίσως έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός πως στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, και πιο συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή, στην αγορά παραγώγων, λήγουν τα συμβόλαια Ιουλίου, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v