Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επανεμφανίστηκε ο... τζίρος

Άνοδος στο χρηματιστήριο με τον ΓΔ να κινείται υψηλότερα των 1.180 μονάδων. Κέρδη άνω του 1% για Εθνική, Alpha Bank, Mυτιληναίο ,Τιτάνα, MIG. Απώλειες για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Eurobank Properties, Folli Follie. Αυξημένος ο τζίρος.

Παρά τη διστακτική κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών και το επιφυλακτικό ξεκίνημα στο Χ.Α., που έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 1.176,34 μονάδες (μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό χαμηλό), πολύ γρήγορα οι αγοραστές πήραν πρωτοβουλίες, με επιθετικές αγορές και αποκλειστικό εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο και ιδιαίτερα τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη αντίδραση του Δείκτη και τη διπλή πρόσκρουσή του στις παρυφές των 1.191 μονάδων.

Ιδιαίτερα υψηλός, έως και απαιτητικός, ο τζίρος, παραπέμπει ή σε εντυπωσιακή επαναδραστηριοποίηση των αγοραστών, ή σε... fake κίνηση με σκοπό το μοίρασμα της τράπουλας σε σχετικά καλύτερα επίπεδα τιμών.

Σε αυτό το δεύτερο δείχνει να συνηγορεί και η σχεδόν πλήρης αποστασιοποίηση των υπόλοιπων μετοχών του FTSE 25!

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στο πρώτο 15λεπτο της συνεδρίασης η μικτή αξία συναλλαγών ξεπερνούσε τα 11 εκατ. ευρώ, το πρώτο ημίωρο τα 17,3 εκατ., τα πρώτα 45 λεπτά της συνεδρίασης τα 22,3 εκατ., ενώ η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στα 24,7 εκατ. από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Εθνική και Eurobank.

Με αυτά τα δεδομένα, το υπόλοιπο της χρηματιστηριακής ημέρας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς καλείται να δείξει αν έχουμε ολική επαναφορά των αγοραστών στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αυτούς να στρέφουν την προσοχή τους αποκλειστικά και μόνο στους τίτλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ή αν η πρώτη ώρα συνεδρίασης θα αποδειχθεί εξαιρετική ευκαιρία μείωσης θέσεων, αλλά και εγκλωβισμών για όσους ακολούθησαν τους πρωινούς αγοραστές και δεν κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά!

Πλην των τραπεζικών τίτλων, αξιοσημείωτα κέρδη καταγράφουν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, όμως οι συναλλαγές όλων των υπόλοιπων μη τραπεζικών δεικτοβαρών μετοχών παραπέμπουν σε καλοκαιρινή σιέστα.

Τρανή απόδειξη ότι ο πλέον δραστήριος, συναλλακτικά, τίτλος του ΟΤΕ μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 75.000 τμχ., ενώ με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας, Folli Follie Group.

Ακόμα πιο εντυπωσιακές οι συναλλαγές, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, για Eurobank Properties (94 τμχ.) και ΟΛΠ (524 τμχ.)!

Τίποτα το άξιο αναφοράς για τη μεσαία και τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς δεν υφίσταται, μέχρι στιγμής, τίτλος που να συνδυάζει αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά αξιοπρεπείς συναλλαγές.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v