Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα βλέμματα στις διεθνείς αγορές

Ο χαμηλός τζίρος που καταγράφηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου δεν αφήνει εντυπωσιακά περιθώρια αισιοδοξίας. Ωστόσο θετικός καταλύτης μπορεί να αποδειχθεί μια άνοδος των διεθνών αγορών. Η τεχνική εικόνα για ΓΔ και FTSE 25.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε χθες ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., κλείνοντας μάλιστα στα υψηλά ημέρας, σε αντίθεση με την Παρασκευή.

Όμως ο τζίρος που σημειώθηκε, ο τέταρτος χαμηλότερος για το τρέχον έτος, δεν αφήνει εντυπωσιακά περιθώρια αισιοδοξίας, εκτός και αν οι διεθνείς αγορές επιβεβαιώσουν ότι άφησαν στην άκρη τις ανησυχίες για τις τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου και κινηθούν αποφασιστικά προς νέα πολυετή, ή ιστορικά, υψηλά.

Αυτό το τελευταίο συνέβη χθες το βράδυ στη Wall Street με την επιστροφή των αγοραστών, που έστειλε τον Dow Jones σε κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 17.000 μονάδων, ενώ μίνι «ξεπούλημα» σημειώθηκε στον χρυσό.

Περισσότερο επιφυλακτικές οι μεγάλες ασιατικές αγορές, δείχνουν να ολοκληρώνουν τη σημερινή συνεδρίαση με μικτά πρόσημα.

Αρκετά πλούσια δείχνει η σημερινή διεθνής ατζέντα, καθώς ανακοινώνουν αποτελέσματα β΄ τριμήνου οι Goldman Sachs, Intel, Yahoo, JP Morgan, Johnson & Johnson, ενώ ασφαλώς και ξεχωρίζει η ομιλία Yellen στο Κογκρέσο. Νωρίτερα σημαντικές αναμένεται να είναι οι τοποθετήσεις των Carney, Kohn, Taylor και Bailey για τις οικονομικές συνθήκες στην Αγγλία.

«Η Fed θα χρειαστεί να διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική ακόμα και μετά την επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας στα επίπεδα που θέλουμε. Οπότε ακόμα και όταν οι "αντίθετοι άνεμοι" υποχωρήσουν στο σημείο όπου η οικονομία θα έχει επιστρέψει σε τροχιά και θα είναι εκεί που θέλουμε, θα χρειάζεται ακόμα μια ασυνήθιστα επεκτατική νομισματική πολιτική» δήλωσε σε συνέντευξή της στο «New Yorker» η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.

Από την άλλη, «η υπερβολική άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ αποτελεί ρίσκο για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης στην ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε τη θέση πως η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι στόχος της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά τόνισε πως είναι σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, σήμερα θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του ελληνικού δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατ. ευρώ, λήξεως στις 17 Οκτωβρίου 2014.

Από την άλλη, με ενδιαφέρον περίμενε η αγορά την απάντηση της Forthnet, καθώς χθες εξέπνευσε η προθεσμία της μη δεσμευτικής προσφοράς από τον ΟΤΕ για την απόκτηση της Nova. Μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε κανένα νεότερο.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 385 μονάδες είναι κοντινή σημαντική αντίσταση και οι 392 κύρια, ενώ στήριξη έχουμε στις 377 μονάδες κοντινή και στις 374 κύρια, με το «stop» μας στις 372.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η χθεσινή υπέρβαση των 1.160 μονάδων, αφήνει περιθώρια για κίνηση προς τις 1.200 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα θα χρειαστεί σημαντική αύξηση του τζίρου.

Οι περισσότερο συντηρητικοί θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα προχωρήσουν σε κάποια κίνηση αν ο Γενικός Δείκτης δεν επιστρέψει με κλεισίματα άνω των 1.257 μονάδων και ο FTSE 25 υψηλότερα των 407 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v