Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Που θα κριθεί η κίνηση του Γενικού Δείκτη

Τι σηματοδοτεί για το χρηματιστήριο η ισχυρή πτώση της Παρασκευής. Τα βλέμματα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Οι πιέσεις στις τράπεζες και οι προσδοκίες των ξένων επενδυτών για τα warrants. Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς.

Αυτό που προβλημάτισε περισσότερο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, δεν ήταν τόσο η εικόνα του μίνι ξεπουλήματος και η ανυπαρξία αγοραστών, όσο το γεγονός ότι το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα χαμηλά ημέρας συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου.

Το Χ.Α. ανήκει στις αναδυόμενες Αγορές και σαν τέτοια αντιμετωπίζεται από τα ενεργά ξένα χαρτοφυλάκια.
Και ο "άγραφος" χρηματιστηριακός νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση κρίσεων, ή έστω και απλών αναταραχών, τις πρώτες και μεγαλύτερες "συνέπειες" τις υφίστανται οι θεωρούμενες "μικρότερες" Αγορές, όπου και συνήθως παρατηρείται και "συνωστισμός στην θύρα εξόδου".

Από την άλλη, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί, η "ρηχότητα" της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς δρα σαν καταλυτικός πολλαπλασιαστής, είτε η κίνηση είναι ανοδική, είτε (πολύ περισσότερο) αν είναι "νότια".

Επίσης ίσως έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον το ότι ξένοι επενδυτές δηλώνουν τουλάχιστον δυσαρεστημένοι, καθώς περίμεναν άμεσες εξελίξεις στο θέμα των warrants και αυτές παραπέμπονται για αργότερα. Κάποιοι από αυτούς εθεάθησαν στην πλευρά των πωλητών στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Αυτές τουλάχιστον τις πληροφορίες μεταδίδουν χρηματιστηριακά γραφεία που διατηρούν επαφές με ξένα funds, 

Σε κάθε περίπτωση η τάση της επόμενης εβδομάδας θα εξαρτηθεί σε σημαντικότατο βαθμό από την ειδησεογραφία του Σαββατοκύριακου και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Με βάση την τεχνική ανάλυση, μέχρι την επιστροφή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1194 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1220 μονάδων, κάθε ανοδική αντίδραση μόνο σαν τεχνικού χαρακτήρα θα πρέπει να εκλαμβάνεται και οι "γρήγοροι" θα προχωρούν σε μειώσεις θέσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση, επόμενες στηρίξεις στις 1138 και 1115 μονάδες.

Για τον δείκτη FTSE 25 το σημείο κλειδί, που μπορεί να φέρει ανοδικές "αναπνοές" είναι οι 393 μονάδες, καθώς η επιτυχής διάσπαση θα σπρώξει τον δείκτη προς τις 400 μονάδες. Σε περίπτωση που οι πωλητές συνεχίσουν να διατηρούν τον πρώτο λόγο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 365 μονάδες.

Για τους πιο "γρήγορους" που κινούνται με βάση τα ημερήσια γραφήματα, το "stop loss" για όσους διατηρούν θέσεις "short", έχει κατέβει στις 385 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, δίνοντας και δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο χαμηλότερα από την αποφασιστική στήριξη των 165 μονάδων, έχοντας σαν επόμενες στηρίξεις τις 152 και 141 μονάδες.

Το ίδιο άσχημα είναι τα πράγματα στους επιμέρους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους.

Έτσι, μετά την Πειραιώς, και η Alpha Bank έχασε την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (0,65 ευρώ) και η αμέσως επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στα 0,60 ευρώ.

Σημαντική απώλεια για την Εθνική το κλείσιμο χαμηλότερα από την αποφασιστική στήριξη των 2,50 ευρώ. Αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται "νότια", η επόμενη στήριξη οριοθετείται στην τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (2,20 ευρώ).
Κακή η τεχνική εικόνα και των Πειραιώς και Eurobank, με τις επόμενες τεχνικές στηρίξεις να εντοπίζονται στα 1,50 ευρώ και 0,33 ευρώ, αντίστοιχα.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,29% και ο Τραπεζικός κέρδη 0,15%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 0,38%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης "ανεβάζει το κόστος" στο 12,34%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Η αύξηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας με τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία αποτέλεσαν μια καλή αφορμή για την υποχώρηση των μετοχών, καθώς οι αποτιμήσεις των εταιρειών τους τελευταίους μήνες είχαν αναρριχηθεί σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την άποψη του Στρατή Πολυχρονέα.

Η απουσία θετικών ειδήσεων στο εσωτερικό, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα (θα συνεχισθούν το Σεπτέμβριο), καίτοι έγιναν μέσα σε καλό κλίμα, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, μη επιτρέποντας στο Χ.Α. να διαφοροποιηθεί αρνητικά ως προς την υποχώρηση των ξένων δεικτών.

Ακόμα και αυτές οι δηλώσεις αξιωματούχων του ΤΧΣ ότι οι Τράπεζες δεν θα χρειασθούν να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις μ/κ ενόψει των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών δε μπόρεσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα εγχώρια Τραπεζικά Ιδρύματα στην τρέχουσα φάση.

Με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να κινείται εκ νέου καθοδικά, σημεία αναφοράς για τη συνέχεια θα αποτελέσουν οι στηρίξεις στις 1,135 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 365 μονάδες για το FTSE Large Cap.

"Τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις είχε η τρέχουσα εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο χωρίς όμως να προσθέσουν μία νέα δυναμική στη πορεία του Γενικού Δείκτη", αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Ο τζίρος όλη την εβδομάδα ήταν χαμηλός και η άνοδος οφειλόταν περισσότερο στην μείωση των πωλήσεων παρά στην δυναμική επανεμφάνιση των αγοραστών. Ήταν μια προσπάθεια σταθεροποίησης στα τρέχοντα επίπεδα με τα εκκρεμή ζητήματα των κεφαλαιακών αναγκών των Τραπεζών, το θέμα του χρέους, το θέμα των warrants και της πολιτικής αβεβαιότητας να παραμένουν και να προβληματίζουν τους επενδυτές.

Η κρίση στην Ουκρανία και το Ισραήλ έφεραν αναταραχές στις διεθνείς Αγορές και επηρέασαν το Ελληνικό Χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Παρασκευής χωρίς να απειληθούν τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας.
Όσο κρατούν αυτά τα χαμηλά (1150 με 1140 μονάδες) ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε ένα εύρος διακύμανσης 1140 με 1250 μονάδες αλλά η διάσπαση ενός από τα δύο αυτά άκρα θα έδινε το έναυσμα για εντονότερη κίνηση προς την κατεύθυνση της διάσπασης.

Σε περίπτωση διάσπασης των χαμηλών η επόμενη "αναμέτρηση" αγοραστών-πωλητών θα δοθεί στη περιοχή των 1060 μονάδων, κρίσιμη περιοχή για την μελλοντική πορεία του Γενικού Δείκτη. Όσο αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, η αδυναμία του να κινηθεί πάνω από τις 164 μονάδες εντείνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πτωτική κίνηση προς τις 144 μονάδες. Για μερικές από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE Large Cap έχουν κρατηθεί σημαντικά επίπεδα στήριξης όπως ο ΚΜΟ 200 ημερών και θα μπορούσαν να δώσουν την απαιτούμενη στήριξη στο Γενικό Δείκτη.

"Την επόμενη εβδομάδα έχουμε την συνέχιση ανακοινώσεων αποτελεσμάτων στις Η.Π.Α., ενώ έχουμε και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια νέα εισαγωγή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, την εταιρεία ΕΛΤΕΧ - Άνεμος την ερχόμενη Τρίτη" επισημαίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επισκίασαν κάθε άλλο εγχώριο γεγονός επαναφέροντας το κλίμα επιφυλακτικότητας στην Αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η Αγορά έδειξε περισσότερο πρόθυμη να ακολουθήσει την πτωτική τάση των ξένων Αγορών, αναζητώντας τις αφορμές σταθεροποίησης στον διεθνή παράγοντα, μιας και η εσωτερική ειδησεογραφία δεν παρουσίασε κάποια αξιοσημείωτη εξέλιξη.

Η υπόθεση της Forthnet, αν και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς την κατάληξη της, δεν ήταν αρκετή στο να δώσει περισσότερα κίνητρα ανόδου ενώ ο καθορισμός των κριτηρίων για το "τεστ αντοχής" των Τραπεζών δεν προσέθεσε κάτι νέο στα ήδη γνωστά, πέραν της ημερομηνίας διεξαγωγής του, που τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Η βασική βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση παραμένει πτωτική, με πιθανό πέρας την ζώνη τιμών κοντά στις 1.080 – 1.100 μονάδες. Σε αυτά τα επίπεδα εκτιμάται ότι η αρχική αντίδραση θα έχει ικανοποιητική έκταση και οι τιμές θα έχουν ανοδικό περιθώριο τουλάχιστον τα πρόσφατα υψηλά της εβδομάδας που πέρασε.

Tα στατιστικά της εβδομάδας

Οι 10 μετοχές με την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο είναι οι: Περσεύς (103%), Μύλοι Λούλη (31,4%), Ναυτεμπορική (23%), Δρομέας (21,3%), Sato (20%), Εβροφάρμα (19%), Προοδευτική (17,92%), Lavipharm (17,24%), Σελόντα (15,70%), Ιντεάλ (14,29%).

Οι 10 μετοχές με την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση είναι οι: Compucon (35,8%), Mπουτάρης (32,91%), Ιλυδα (26,98%), Μαθιός Πυρίμαχα (26,8%), Altec (22,2%), Dionic (21,69%), Tρία Άλφα (19,9%), Χαιδεμένος (18,8%), ΝΕΛ (16,6%), Βιοκαρπέτ (15,29%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v