Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσγείωση στις 1.160 μονάδες

Σε αντίθεση με τις ήπιες πιέσεις στις διεθνείς αγορές οι απώλειες έφτασαν στα επίπεδα του 2,5% για τον Γενικό Δείκτη. Κρίσιμη η ζώνη των 379 - 375 μονάδων για τον FT 25. Στο «κόκκινο» το σύνολο των blue chips. Δεν άλλαξε την εικόνα το κλείσιμο των συμβολαίων Ιουλίου.

Με αξιοπρόσεκτη ψυχραιμία αντιδρούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές στις εντεινόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες και παρά το γεγονός ότι κινούνται πτωτικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι μέχρι στιγμής απώλειες δείχνουν απόλυτα ελεγχόμενες. Οριακά υψηλότερα κινείται το πετρέλαιο, μικρή οπισθοχώρηση σημειώνουν οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων.

Σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο Χ.Α. τα ενεργά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να πυροβολούν αδιακρίτως οποιονδήποτε τίτλο δίνει το δικαίωμα ρευστοποιήσεων χωρίς να σημειωθούν υπερβολικές ημερήσιες μεταβολές και με αυτά τα δεδομένα μοιραία η προσοχή των εν δυνάμει πωλητών επικεντρώνεται στους τίτλους του FTSE25 και κυρίως στο τραπεζικό ταμπλό.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι μία εντολή αγοράς - στήριξης που μπήκε στον τίτλο της Εθνικής (μεγαλύτερη των 775.000 τμχ.) κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών που έλαβαν χώρα από τις 13.45 έως τις 14.00, προκειμένου να λήξουν τα συμβόλαια Ιουλίου, άντεξε στην πίεση των πωλητών ελάχιστα λεπτά. Στις 15:00 ο FT 25 ήταν στο 374,26 και το συμβόλαιο Αυγούστου στις 376 μονάδες.

Από την αρχή της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχοντας καταγράψει, μέχρι στιγμής, ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.159,03 μονάδες. Στις 13.45 βρέθηκε στις 1.164,06 (-2,20%) και στις 14.00 άνοιξε στις 1.165,8 μονάδες.

Λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος έχει ξεπεράσει τα 63 εκατ. από τα οποία τα 8,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Εξαιρετικά κακή η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, ξεπερνά το 1 προς 4 και είναι περίπου βέβαιο ότι οι απώλειες θα... απλώσουν αν η τελευταία ώρα της συνεδρίασης βρει τον Γενικό Δείκτη στο βαθύ κόκκινο.

Από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές δεν υφίσταται τίτλος που να συνδυάζει αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά ανεκτές συναλλαγές, ενώ από την πλευρά των "κόκκινων" 23 μετοχές καταγράφουν πτώση που ξεπερνά τις 4 ποσοστιαίες μονάδες, οι περισσότερες με λιγοστές συναλλαγές.

Στο ταμπλό του "κατακόκκινου" 25άρη, με απώλειες μεγαλύτερες του 4% κινείται η Eurobank Properties και με μεγαλύτερες του 3% Εθνική, Ελλάκτωρ, Folli Follie Group και Ελλ. Πετρέλαια.
Με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων Alpha Bank, MIG, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Eurobank, Jumbo και Τιτάνας.

Παρά το γεγονός ότι σε συνεδριάσεις "ειδικών συνθηκών", όπως η σημερινή, η τεχνική ανάλυση έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης γλιστρήσει χαμηλότερα από τη ζώνη των 379 - 375, δεν αποκλείεται να πυκνώσουν σημαντικά οι κινήσεις "stop loss".

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v