Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κατηφορίζει» προς τις 1.175 μονάδες

Απώλειες άνω του 1% καταγράφει το χρηματιστήριο μετά την αρχική νευρικότητα και τις συχνές εναλλαγές προσήμων. Πτώση σημειώνουν Εθνική, Coca Cola, Αlpha, Aegean. Στο κόκκινο πλέον και οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Κέρδη για Μυτιληναίο. Η τεχνική εικόνα.

Αυξάνονται κάπως, οι αρχικές ελεγχόμενες πιέσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα με τις αποδόσεις στη Γαλλία και την Αυστρία να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες κι εταιρείες ενέργειας πιέζοντας τη χώρα να τερματίσει την υποστήριξη στους Ουκρανούς αντάρτες.

Ερχόμενοι στα δικά μας, και όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, από το ημερήσιο γράφημα προκύπτει ότι η επόμενη σημαντική αντίσταση βρίσκεται στις 388 μονάδες και η κύρια στις 392 που είναι και στόχος του Intraday. Το 380 είναι σημαντική μας στήριξη, ενώ το stop μας έχει ανέβει στο 375,5 σε ωριαίο κλείσιμο.

Μέχρι τώρα δεν βλέπουμε σημαντική διάχυση ενδιαφέροντος, κι οι τίτλοι προς το παρόν κάνουν κινήσεις τακτικής και άμυνας μιας και προσπαθούν να ανακάμψουν από τηνσημαντική πτώση του τελευταίου διαστήματος.

Από την άλλη, ο Γενικός Δείκτης, μέχρι στιγμής, από την κίνησή του στις 1.062 - 1.323 έχασε το 76% της ανόδου και έχει ξεκινήσει μία αντίδραση έχοντας δώσει "Ιntraday αγοραστικό σήμα με το stop στο 1.166.

Το 1.195 είναι κοντινή αντίσταση και διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει στη ζώνη του 1.210, ενώ στήριξη έχει το 1.175. Στο μεγάλο γράφημα φαίνεται ο σημαντικός χαρακτήρας της αντίστασης στην περιοχή του 1.255-1.260 που είναι και το κύριο μέλημά μας για διάσπαση, αν η αγορά θέλουμε να δοκιμάσει και πάλι τα υψηλά της.

Ο τζίρος παραμένει φτωχός και η συμπλήρωση των τριών ωρών συνεδρίασης τον βρίσκει στα 28 εκατ. από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούν πακέτα σε Eurobank Properties, Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Από το ταμπλό του FTSE 25, με οριακά θετικό πρόσημο διασώζεται ο τίτλος της ΔΕΗ, ενώ οι σχετικά μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνονται σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Eurobank Properties και ΟΛΠ. Με απώλειες μεγαλύτερες του 1% κινούνται Εθνική, Πειραιώς, MIG, Viohalco, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Intralot και Τέρνα Ενεργειακή.

Από το υπόλοιπο ταμπλό συνεχίζει να διακρίνεται η μετοχή του Δρομέα, ενώ είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς οι χαμηλές συναλλαγές επιτρέπουν στη σημαντική αλλαγή του σκηνικού, αν διοχετευθούν στο σύστημα συναλλαγών ελάχιστες εντολές σχετικού ειδικού βάρους σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Παράλληλα τα δημοσιεύματα για νέα εταιρική χρεοκοπία κατασκευαστικής εταιρείας στην Κίνα και με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για επικίνδυνες αποτιμήσεις σε αρκετά από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια επιτείνουν την επιφυλακτικότητα στις αγορές.

Σε αυξημένο συναίσθημα κινδύνου αναφέρονται οι διεθνείς αναλυτές, ενώ μία πιο σκληρή απάντηση της Ρωσίας δεν αποκλείεται να επιδεινώσει την ψυχολογία των αγορών.

Μένοντας στις διεθνείς αγορές και παίρνοντας τη βοήθεια του Ηλία Ζαχαράκη, περνάμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι δείκτες στο NYSE συνεχίζουν να καταγράφουν πολυετή, ή ιστορικά υψηλά.

Σύμφωνα με τις τεχνικές γνώσεις του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και ξεκινώντας από τον Dow Jones που μόλις χθες σημείωσε το 15ο ιστορικό ρεκόρ σε κλείσιμο έχουμε τα εξής δεδομένα:

Μία τριπλή κορυφή στην περιοχή των 17.180 μονάδων με το απαραίτητο "spike" στην προχτεσινή συνεδρίαση, μας δείχνει την κόπωση του ζεύγους. Το 17.100 κοντινή στήριξη με το 17.141 αντίσταση, ενώ μία κατοχύρωση του 17.050 που έχει σημαντικό "support" θα μπορούσε να μας δώσει έναν στόχο στην περιοχή των 17.000 σε πρώτη φάση (intraday setup: "short" 17.120 με "stop" το 17.145 και target το 17.076).

Στην περίπτωση του S&P 500, σε ημερήσιο γράφημα παραμένουμε long με το stop στο 1.952 επίπεδο. Το 1.985 είναι κοντινή αντίσταση και κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο επίπεδο των 1.994 ή 2.006-2.014 μονάδων. Κοντινή στήριξη το 1.962 και κύρια το 1.953. Διάσπαση του 1.952 μπορεί να μας φέρει στην περιοχή του 1.903 με ενδιάμεση στήριξη το 1.920 επίπεδο.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v