Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση για τη βραχυπρόθεσμη τάση

Με τις αγορές να σκιάζονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις το ενδεχόμενο της περαιτέρω διόρθωσης χαμηλότερα και των 1.150 μονάδων δείχνει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Ωστόσο σε περιόδους επιφυλακτικότητας αναδύονται οι ευκαιρίες για τους τολμηρούς.

Καλή μέρα, καλή εβδομάδα και καλώς σας ξαναβρίσκω! Με την αγορά στα λίγο ως πολύ ίδια επίπεδα, που είχα αφήσει πίσω μου προ δύο εβδομάδων, αλλά με τις εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα (εξωτερικά-εσωτερικά) να έχουν ενταθεί με παράπλευρες συνέπειες και απώλειες.

Ανησυχητικό μίνι ξεπούλημα στη συνεδρίαση της Παρασκευής κι ο Θανάσης Σταυρόπουλος εκτιμά πού κρίνεται η τάση μετά και το γύρισμα του Γενικού Δείκτη στις 1.158,24, του FT25 στις 373,41 και των τραπεζών προς τη ζώνη των 155 μονάδων.

Αδιαμφισβήτητα τα περισσότερα συνηγορούν... υπέρ της συνέχισης της διόρθωσης, της περαιτέρω ταλαιπωρίας των αγορών και των χρηματιστηρίων καθώς τα νεότερα από Ουκρανία, Ισραήλ, Γάζα μονο προς την κατεύθυνση της διευθέτησής τους δεν βαίνουν. Στο δε εσωτερικό το... μακρύ απρόβλεπτο καλοκαίρι της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος περιλαμβάνει πολλές καταιγίδες και πλημμύρες.

Σε 4 ορόσημα για τη Λεωφόρο Αθηνών αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης φτάνοντας μέχρι τα μεγάλα μέτωπα του φθινοπώρου, συμπληρώνοντας και αυτά που ακολουθούν μέχρι Οκτώβριο - Δεκέμβριο με τα πανευρωπαϊκά stress tests και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Έχουμε δρόμο, και μάλιστα πολύ, μπροστά μας, έχουμε δρόμο με εκπλήξεις και παγίδες με τον τραπεζικό κλάδο να μετρά τις εκκρεμότητές του, τις επιχειρήσεις σε στενωπό και τον Γιώργο Α. Σαββάκη να ψάχνει 5άδες για άμυνα και επίθεση. Σύμφωνοι, μόνο που η ομάδα θα χρειαστεί και έναν έμπειρο τερματοφύλακα, πορτιέρο εμπιστοσύνης να εμπνέει από τα μετόπισθεν για τη συνέχεια του αγώνα.

Οι αγορές σκιάζονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, και η αναπόφευκτη διόρθωση (σ.σ. στις 9.720 πλέον ο DAX) προκαλεί ανησυχία για συνέχιση της υποχώρησης των τιμών προς τις επόμενες βραχυμεσοπρόθεσμες στηρίξεις (του Μαρτίου). Ενδεικτικά ο Τραπεζικός Δείκτης έχει χάσει προ πολλού τις πρώτες βασικές στηρίξεις του (πέριξ των 165 μονάδων) με τη μετοχή της Εθνικής στα 2,48 ευρώ, την Πειραιώς στο 1,54, την Alpha Bank στο 0,623 και τη μετοχή της Eurobank στο 0,346 ευρώ.

Για τον τραπεζικό κλάδο η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ εκτιμά πως τα αποτελέσματα των stress tests θα είναι διαχειρίσιμα, κάτι που θα πρέπει ωστόσο να ασπασθεί και η επενδυτική κοινότητα, ειδικότερα όμως οι ξένοι -και κυρίως τα επιθετικά funds- που ρευστοποίησαν στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας. Οι διεργασίες στον τραπεζικό κλάδο έχουν προχωρήσει πολύ, φαίνεται όμως πως πολύς είναι ακόμη ο δρόμος μέχρι την τελική μορφοποίηση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και με μία από τις αμέσως επόμενες φάσεις να συμπεριλαμβάνει τη δραστική αναδιάταξη και του επιχειρηματικού χάρτη.

Ας έχουμε υπόψη μας πως για τις επόμενες εβδομάδες, μήνες οι εξελίξεις στις τράπεζες θα σχετίζονται ακόμη περισσότερο ουσιαστικότερα με αυτές σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες. Από τα ΜΜΕ, το εμπόριο, μέχρι τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες οι συστημικές αλλαγές είναι αναπόφευκτες, σχεδόν μονόδρομος.

Υπό τη σκιά της τελευταίας διόρθωσης φαντάζει ίσως... πρόκληση να ξαναβάλουμε σταδικά στη συζήτηση τις δικές σας προσεγγίσεις και εκτιμήσεις - ο Βασίλης Μαρκάκης με ξαφνιάζει με το ερώτημά του για το αν... υπάρχουν ακόμα πιθανότητες για ένα καλοκαιρινό ράλι. Κοντολογίς ο φίλτατος υποστηρίζει πως για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται άνω των 1120 μον. , η απάντηση είναι σαφέστατα καταφατική.

Οι πιθανότητες να τερματίσει η πτώση στις 1.120 μον. ή έστω να γίνει η αφετηρία για μία αξιόλογη ανοδική αντίδραση που θα καλύψει το 50% ίσως και 66% του πτωτικού από τις 1.328 μον. είναι πολύ μεγάλες. (vasilis.markakis.blogspot.gr).

Ξεκινάμε λοιπόν κάτω από μάλλον αντίξοες συνθήκες και... μετράμε την αγορά μας από τα δύσκολα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v