Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αφαντοι» οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Χαμηλότερα των 1.150 μονάδων συνεχίζεται η «ταλαιπωρία» του ΧΑ. Οι... ρηχές συναλλαγές αποτυπώνουν την απουσία των ξένων και την έλλειψη ενδιαφέροντος. ΕΤΕ και Eurobank υποχωρούν αλλά παραμένουν σε τιμές υψηλότερες των ΑΜΚ. Σταθεροί οι πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ.

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας το Χ.Α., σε ρυθμό διόρθωσης ανάλογο με αυτόν των περισσότερων ευρωχρηματιστηρίων. Εν μέσω εντεινόμενων εξελίξεων στο εξωτερικό μέτωπο και στασιμότητας ή και προβλημάτων στο εσωτερικό, με τους βασικούς δείκτες πέριξ των... δεύτερων βραχυπρόθεσμων στηρίξεών τους.

Εμφανής είναι η απουσία πολλών ξένων επενδυτών, αυτών που μετά την ολοκλήρωση της φάσης της αύξησης κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχαν αναλάβει την «εργολαβία» της ανοδικής αντίδρασης και δημιουργίας υπεραξιών.

Το ελληνικό χρηματιστήριο σε αυτήν τη φάση έχει ξεμείνει από καύσιμα και αφορμές για κάτι καλύτερο. Τουλάχιστον, μέχρι τώρα συγχρονίζεται με την ευρύτερη υποχώρηση των ευρωαγορών που ξεκίνησαν με οδηγό τη Φρανκφούρτη και ενώ και ο DAX διορθώνει ήδη περί τις 380-400 μονάδες από τα τελευταία ιστορικά υψηλά. Έχει ενδιαφέρον και διαγραμματικά η εικόνα του FT25 που από τις αρχές Ιουλίου ακολουθεί σχεδόν την καθοδική πορεία του δείκτη του γερμανικού χρηματιστηρίου. Αυτό οδηγεί παράγοντες της αγοράς στο να επισημάνουν πως η μέχρι τώρα παλγιοκαθοδική κίνηση δεικτών - μετοχών συγχρονίζεται με αυτήν των ευρωχρηματιστηρίων, έχει πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά και προσώρας παραπέμπει σε ελεγχόμενη αποθέρμανση και κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών και ενδεχομένως σε διαμόρφωση χαμηλότερων - ελκυστικότερων για επανείσοδο σημείων στη συνέχεια.

Πιθανότατα το Χ.Α. θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από την πορεία των ξένων αγορών και αυτά από την εξέλιξη των ανοικτών μετώπων, με την Ουκρανία πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Συνεπώς οι πωλητές έχουν ελαφρώς το προβάδισμα, καθώς ο τραπεζικός κλάδος ταλαιπωρείται από τα λίγο ως πολύ γνωστά προβλήματα και τις εκκρεμότητές του.

Στην ευρύτερη περιοχή των 155 με χαμηλό όριο τις 150 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης με τις ροές να παραμένουν στο περίπου 2/1 (πωλήσεις/αγορές) και τις όποιες τοποθετήσεις στα χαμηλά της ημέρας. Ωστόσο όπως σημειώναμε προηγουμένως, τόσο ο 25άρης όσο και κύριες μετοχές σύρονται στα χαμηλά 20ημέρου αλλά ακόμη απέχουν αρκετά από τα χαμηλά 3μήνου (που παραμένουν και ελάχιστα επίπεδα για φέτος).

Επιφυλακτικότητα, μέτριες συναλλαγές, απουσία δέλεαρ, κάτι που αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων με το 10ετές να παραμένει στο 6,1%.

Οι ξένοι από την πλευρά τους δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να ωθήσουν ψηλότερα την αγορά όσο παραμένει σε διόρθωση η Ευρώπη και όσο η κυβέρνηση συνεχίζει τον... αγώνα δρόμου με τον υπουργό Οικονομικών να πιέζει υπουργούς και εμπλεκόμενους να κλείσουν τα προαπαιτούμενα μέσα στον Αύγουστο εν όψει της τρόικας.

Πιθανόν η τάση να αποσαφηνισθεί διεθνώς αρκετά πιο νωρίς από την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και οι αγορές να οδηγηθούν είτε σε ανοδικό κύκλο η σε συνέχιση της διόρθωσής τους.

Στο εσωτερικό μέτωπο νέους πονοκεφάλους προσθέτει η επιβάρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τον Μάιο.

Στα της συνεδρίασης, άξιον αναφοράς το γεγονός πως ο Γ.Δ. μετά τα πρώτα 5-15' της συνεδρίασης, όπου πέρασε σε αρνητικό έδαφος, παραμένει σταθερά στο κόκκινο, ενώ μόλις 5-7 μετοχές του FT25 έχουν... αναλαμπές και οι τράπεζες βρίσκονται σε σταθερή, ήπια πίεση.

Η Πειραιώς και η Alpha Bank με απώλειες στο 1,51 και 0,611 ευρώ παραμένουν σε τιμές χαμηλότερες των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου ενώ συγκριτικά διασώζονται ΕΤΕ και Eurobank, με απώλειες μεν, αλλά πάνω από τις τιμές της αύξησης. Ωστόσο κυρίως αμερικανικά funds παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα σταθερά πωλητές με σχεδόν αποκλειστικά ξένα χαρτοφυλάκια να απορροφούν την προσφορά. Συνολικά όμως η θέση των ξένων θα πρέπει να αποτυπωθεί μειωμένη τον Ιούλιο.

Είναι προφανές πως το hot story που μέχρι πρότινος προσέλκυε «ξένο κεφάλαιο» και πολλά hedge funds έχει κρυώσει αρκετά, συνεκτιμώντας δε τη γενικότερη διεθνή εικόνα οι πωλητές έχουν κάθε λόγο να παραμένουν ενεργοί. Θυμίζεται δε πως το Χ.Α. διόρθωσε στις 19-20 Μαΐου μέχρι την περιοχή των 1.050 μονάδων, την οποία αρκετοί θεωρούν πως θα πιάσει και πάλι. Προσώρας, η τελευταία διόρθωση που ξεκίνησε από την «τελευταία κορυφή» των 1.246 μονάδων (στις 9/7) εξελίσσεται κανονικά και για τους πιο παρατηρητικούς αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης καθοδικής κίνησης που άρχισε από τις 1.328 μονάδες στις 10 Ιουνίου.

Nωρίτερα ο φίλος Βασίλης Μαρκάκης σημείωσε τα εξής: «Τα αίτια του ανηλεούς σφυροκοπήματος των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες είναι πολλά. Έχω την αίσθηση όμως ότι λόγω της χρονικής συγκυρίας, το κυριότερο όλων ήταν η έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε στις 10/6 αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας η οποία προέβλεπε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ανέλθουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 15,8 δισ., δηλ. σχεδόν υπερδιπλάσιο από εκείνο που προέβλεπε η ΤτΕ. Έως ότου λοιπόν αποσαφηνιστεί το ακριβές ποσό των κεφαλαιακών αναγκών με τα stress tests από την ΕΚΤ, τα οποία θα διενεργηθούν τον Νοέμβριο και θα ανακοινωθούν μάλλον στις αρχές του 2015, οι δείκτες αλλά και η πραγματική οικονομία θα είναι υπό καθεστώς ομηρίας. Εικάζεται ότι οι μεγάλες προβλέψεις εντάσσονται στο πλαίσιο των πιέσεων από το ΔΝΤ προκειμένου η Αθήνα να μη χρησιμοποιήσει τα αδιάθετα κεφάλαια μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, καταφεύγοντας αναγκαστικά σε τρίτο πακέτο διάσωσης, σε νέο μνημόνιο.
Όπως και να έχει, είτε αποδειχθούν βάσιμες οι προβλέψεις του ΔΝΤ είτε είναι σκοπιμότητες, σενάριο πολύ πιθανό, όπως θα έλεγε και ένας φίλος μας, ένα είναι το σίγουρο: ότι δύσκολα θα ξεκολλήσουμε από τα ρηχά».

Όπως σημειώνεται ενδεικτικά (The Traders Diary) εμφανής είναι η σημασία διατήρησης της στήριξης της ευρύτερης περιοχής των 360 μον: Η μακροπρόθεσμη πορεία του δείκτη ενδεχομένως να κριθεί στην S1 και όχι στην S, χωρίς να υποτιμώ βέβαια την αξία της τελευταίας. Η μακροπρόθεσμη τάση θα κινδυνεύσει σοβαρά μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση των 306 μον., δηλ. του 50% της συνολικής ανοδικής κίνησης του δείκτη.

Θα ήταν ευχής έργον αν κατόρθωνε ο μήνας να κλείσει πέριξ των 384 μον. Θα βελτίωνε σημαντικά την τεχνική εικόνα. Στην αντίθετη περίπτωση θα είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους 26 μήνες που θα παραβιάζεται μηνιαία στήριξη, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στη συνέχεια θα ανεβάσουμε και σχετικό διάγραμμα στον Εκηβόλο για να έχουμε καλύτερη μέτρηση της βραχυπρόθεσμης κίνησης του 25άρη που νωρίτερα υποχώρησε μέχρι τις 368 μονάδες.

Σταθεροί οι πωλητές όμως και στις 3 μη τραπεζικές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ καθώς πρόκειται για ευρύτερη μείωση θέσεων ξένων χαρτοφυλακίων από τα τελευταία υψηλά αυτών των μετοχών-σηματωρών.

Θυμίζω πως ενδεικτικά για τη μετοχή του ΟΤΕ κορυφή σημειώθηκε στα 13,20 ευρώ (στις 13 Μαρτίου), για να ακολουθήσει έκτοτε καθοδική κίνηση (με ενδιάμεσες ανοδικές διορθώσεις). Στα 10,30 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ που ως σημείο αναφοράς - στήριξης έχει το χαμηλό της 10ης/7 στα 10,19 ευρώ. Ανάλογες τιμές στηρίξεις ισχύουν και για τις μετοχές του ΟΠΑΠ στα 11,60 και της ΔΕΗ στα 10,20 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών/καθοδικών ακριβώς στο 1/2, με 33/66 μετοχές, το 60% από τις συναλλαγές των 26,4 εκατ. ευρώ (λίγο πριν από τις 13.55) στις τράπεζες και με μόλις ΕΝΑ πακέτο, και αυτό ενδεικτικό του γενικότερου κλίματος, που επικρατεί. Στα 11,90 ευρώ για 55.372 τίτλους του ΟΠΑΠ, όλο κι όλο.

Από τις μετοχές του... άπνοου FT Mid θα περιοριστούμε στην Αεροπορία Αιγαίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v