Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι 1.210-1.220 μονάδες κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση

Πώς αποτιμά η αγορά την πτώση του τζίρου και τα μηνύματα της χθεσινής συνεδρίασης. Οι πολιτικές εξελίξεις αλλά και τα μέτωπα σε Ουκρανία και Γάζα παραμένουν στο προσκήνιο. Γιατί είναι σημαντική η ζώνη των 1.210-1.220 μονάδων.

Η χθεσινή συνεδρίαση ασφαλώς και δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο, τουλάχιστον σε όσους ασχολούνται με την τεχνική εικόνα της αγοράς, πλην της σημαντικής συρρίκνωσης του τζίρου, που έφερε διιστάμενες απόψεις στους επαγγελματίες του χώρου.

Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι οι χθεσινές, ήπιες, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δεν συνοδεύτηκαν από υψηλό τζίρο, άρα οι πωλητές δεν επέδειξαν επιθετικές διαθέσεις, ενώ οι περισσότερο συντηρητικοί περιορίστηκαν στο να επισημάνουν πως δεν απέχει πολύ η επιστροφή της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς στη συναλλακτική μιζέρια.

Από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η ΕΧΑΕ μάλλον κινήθηκαν στη ζώνη της ουδετερότητας, καθώς ήταν οριακά υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά δεν δημιούργησαν και κύματα ενθουσιασμού!

Αντίθετα, απογοήτευσε η δημόσια εγγραφή της Algae Farms, κι η διοίκηση της εταιρείας δήλωσε ότι θα αποταθεί, εκ νέου, στο επενδυτικό κοινό το φθινόπωρο.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street, ενώ ήπια θετικές διαθέσεις επέδειξαν σήμερα το πρωί οι επενδυτές στις μεγάλες ασιατικές αγορές. Είναι πασιφανές ότι η επενδυτική κοινότητα θα τηρήσει στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την Τετάρτη.

Από την άλλη, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τον νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος προσώπων και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων εταιρειών με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία. Ασφαλώς και οι νέες εξελίξεις θα φέρουν νέους προβληματισμούς στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η αγορά στέκεται στις κινήσεις της κυβέρνησης για να διαπραγματευτεί εκτός συνόρων με την τρόικα, αποτιμώντας ποια είναι η σημασία αυτής της εξέλιξης. 

Όσον αφορά το Χ.Α., η χθεσινή ημερήσια διακύμανση του Γενικού Δείκτη στις 1.209 - 1.220 μονάδες θα αποτελέσει σηματωρό και για τη σημερινή συνεδρίαση. Κλείσιμο του Δείκτη σημαντικά χαμηλότερα των 1.210 μονάδων ξαναδίνει τον πρώτο λόγο στους πωλητές.

Αντίθετα, συνεχόμενα κλεισίματα του Γενικού Δείκτη άνω των 1.220 μονάδων πιθανότατα θα δικαιώσουν όσους υποστηρίζουν ότι το τελευταίο πτωτικό κύμα έχει ολοκληρωθεί και η αγορά θα κινηθεί συγκρατημένα αναδικα με πρώτο στόχο τις 1.250 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v