Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τον πήχη των 1200 ο ΓΔ

Με περιορισμένο όγκο συναλλαγών το χρηματιστήριο χάνει ενδοσυνεδριακά το ψυχολογικό όριο. Σχεδόν το σύνολο των blue chips στο «κόκκινο» Πρωταγωνιστεί σε απώλειες η Πειραιώς, ακολουθούν Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΡΟ.

Δυστυχώς, απόλυτα "προφητικά" αποδεικνύονται τα δύο προηγούμενα σχόλια της στήλης. Στο προσυνεδριακό ο τίτλος ήταν "οι 1.210 - 1.220 μονάδες κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση", με την επισήμανση ότι η διάσπαση ενός από τα δύο άκρα θα αποτελούσε σηματωρό για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες που θα αναπροσάρμοζαν την τακτική τους. Ανοδική διάσπαση των 1.220 μονάδων θα σηματοδοτούσε την ολοκλήρωση του πρόσφατου πτωτικού κύματος, ενώ καθοδική διάσπαση των 1.210 μονάδων θα ξαναέδινε τον πρώτο λόγο στους πωλητές.

Στο αμέσως επόμενο σχόλιο ο τίτλος ήταν "ζητείται αντίβαρο στις τραπεζικές πιέσεις" και φευ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης, από το ταμπλό του FTSE 25, μόνο οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Folli Follie Group παλεύουν για το θετικό πρόσημο.

Ασφαλώς το -2,71% του Τραπεζικού Δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους μέχρι στιγμής αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας - οι απώλειες της Πειραιώς προσεγγίζουν το 5%, μεγαλύτερες του 3% σημειώνει η Eurobank, ενώ με σχετικά μικρότερες απώλειες κινούνται Εθνική και Alpha Bank.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25άρη, με πτώση μεγαλύτερη των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων κινείται η Eurobank Properties και των τριών ποσοστιαίων μονάδων η ΕΥΔΑΠ. Με μικρότερες αλλά αξιοσημείωτες απώλειες Viohalco, ΔΕΗ, Ελλ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Intralot, Motor Oil, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Ξεπερνά το 1 προς 2 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, ενώ χαμηλότερα του 25άρη, κάποια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια ανοδικής κίνησης σημειώνεται στον Σαράντη.

Ο τζίρος έχει κατεβάσει σημαντικά στροφές και μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 39 εκατ. (λίγο πριν από τις 14:00) από τα οποία τα 7,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές που έχουν σημειωθεί σε Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΕΕΕ και ΠΕΙΡΤΠ.

Κρίσιμη θεωρείται η τελευταία ώρα της συνεδρίασης, καθώς αν ο Γενικός Δείκτης επιμείνει σε κίνηση χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων, οι κινήσεις "stop loss" θα απλώσουν τις πιέσεις σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να αδρανοποιούνται σημαντικά τα σενάρια που έδωσαν την ανοδική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας και τίθεται, εκ νέου, σε απόλυτη αμφιβολία ακόμα και η απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v