Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται αντίβαρο στις τραπεζικές πιέσεις

Πιέσεις με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο οδηγούν το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.200 μονάδες. Πτώση άνω του 2% για την Πειραιώς. ΟΠΑΠ και ΔΕΗ καλούνται να παίξουν το ρόλο αντίβαρου. «Προσπαθεί» για ψηλότερα και η Ελλάκτωρ, κινητικότητα στη Fourlis.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες αδυνατούν να άρουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, που συνεχίζουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις αυριανές ανακοινώσεις της Fed.

Ίδια η εικόνα με τη χθεσινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται αρχικά σε ένα στενό, εύρος, μεταξύ των 1.215,46 και των 1.206,53 μονάδων, αλλά εν συνεχεία να δέχεται πιέσεις και να υποχωρεί κάτω από τις 1.200 μονάδες.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αξίζει υπενθύμισης ότι ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ έβαλαν πλάτη στον Δείκτη προκειμένου να αντιπαρέλθει τις ελεγχόμενες τραπεζικές πιέσεις, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα, έστω και με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Ωστόσο σήμερα η τελευταία δέχεται πιέσεις και υποχωρεί στα 11,18 ευρώ με πτώση 1,5%.

Έτσι σήμερα και περίπου από το ξεκίνημα, υπό σχετική πίεση βρίσκεται ο τίτλος της Eurobank, ενώ σημαντικό πωλητή δείχνει να έχει και ο τίτλος της Πειραιώς. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η χθεσινή ανακοίνωση με βάση την οποία "σε πώληση 356.936 μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και 70.753 warrants, προχώρησε ο Μιχάλης Σάλλας", ίσως έδωσε το έναυσμα πωλήσεων στον τίτλο και μένει να φανεί πόσο επιθετικές διαθέσεις θα επιδείξουν οι εν δυνάμει πωλητές.

Με σαφώς μικρότερες απώλειες, αλλά αξιοσημείωτες κινείται ο τίτλος της Εθνικής και πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος η μετοχή της Alpha Bank.

Αν και παραμένει άγνωστο το αν θα ενταθούν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, ή αν θα υπάρξει προσπάθεια αναστροφής, δυστυχώς δεν διαφαίνεται από τον υπόλοιπο μη τραπεζικό 25άρη ο τίτλος που θα βάλει σήμερα πλάτη στον Δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας κινείται μόνο ο τίτλος της Ελλάκτωρ, ενώ οι υπόλοιποι από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς παρουσιάζουν απόλυτα διστακτική εικόνα που φαίνεται και από τις μέχρι στιγμής συναλλαγές, με την ΕΧΑΕ να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, μόλις 86 κομμάτια έχουν αλλάξει χέρια στην Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με τριψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται ΕΕΕ και Eurobank Properties και με τετραψήφιες συναλλαγές Viohalco, Intralot, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group και Τιτάνας.

Ελαφρώς υψηλότερος δείχνει ο τζίρος που ξεπερνά τα 13,5 εκατ. από τα οποία το 1,9 εκατ. αφορά προσυμφωνημένη συναλλαγή στην Alpha Bank.

Χαμηλότερα του 25άρη, ίσως αξίζουν αναφορά η σχετική κινητικότητα στη Fourlis και οι αξιοπρόσεκτες πιέσεις που δέχεται ο τίτλος της Τρ. Αττικής που δείχνει να επαναπροσεγγίζει απειλητικά τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά!

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v