Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δέκα το... κακό στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εσπασε ρεκόρ με δέκα πτωτικές συνεδριάσεις το ΧΑ. Με απώλειες 10% έκλεισε η εβδομάδα. Υποχώρησαν πάνω από 5% δέκα blue chips. Μπαράζ ρευστοποιήσεων στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης. Νέες βαριές απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη.

Πρωτοφανές αρνητικό σερί 10 συνεδριάσεων στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σήμερα στις 1.047,21 μονάδες (με χαμηλό ημέρας στις 1.044,23) που ουσιαστικά «επαναφέρει» την αγορά στα χαμηλά επίπεδα 10 μηνών.

«Επιστροφή» εκ πρώτης όψης και κοινής λογικής αναιτιολόγητης που ωστόσο χαρακτηρίζεται από τη «βύθιση» μετοχών/εισηγμένων της μεγάλης (και της μεσαίας) κεφαλαιοποίησης, ενώ ενδεικτικό θεωρείται, για παράδειγμα, το ιστορικό ελάχιστο για τη μετοχή της Eurobank στα 0,295 ευρώ.

Πρόκειται για... καταστροφή, σημείωνε χρηματιστηριακό στέλεχος καθώς μέσα σε δέκα συνεδριάσεις έχει χαθεί κεφαλαιοποίηση που αγγίζει το 10% του ΑΕΠ. Και αυτό, για να χρησιμοποιήσω την παρατήρηση αναγνώστη του Euro2day, εν μέσω διεθνούς κρίσης αλλά με το ΧΑ να σημειώνει πολλαπλάσιες απώλειες από της Μόσχας και του Κιέβου (που βρίσκονται σε... εμπόλεμη κατάσταση), της Λισαβώνας (όπου έχει καταρρεύσει μία από τις μεγαλύτερες τραπεζες της Πορτογαλίας) αλλά και του Μιλάνου (με την ιταλική οικονομία να ξαναμπαίνει σε ύφεση). 

Στις 336,99 μονάδες ο FT25, στις 137,34 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 132 εκατ. ευρώ ( από τα οποία το 50% στις τέσσερις τραπεζικές) αλλά με παράλληλη διάχυση ρευστοποιήσεων/πιέσεων στο σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (και οι 25 στο κόκκινο) και της μεσαίας (μόνον μία του ΟΛΘ διασώθηκε από τις 20 του δείκτη).

Πλέον παράγοντες της αγοράς κάνουν ανοιχτά λόγο για υποτιμητικό παιχνίδι που με αφορμή και την επιβάρυνση του κλίματος στις διεθνείς αγορές χρησιμοποιείται για ποικίλους λόγους και επιδιώξεις:

* Ξένα χαρτοφυλάκια με μακροπρόθεσμη θέση στην αγορά ρευστοποιούν μετοχές εισηγμένων από τις οποίες ακόμη μετρούν κέρδη,

* Ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια πιέζουν την τιμή των τραπεζικών μετοχών διευκολύνοντας έτσι την ενδεχόμενη είσοδο/συμμετοχή σε πολύ φθηνότερες τιμές απ’ ότι στην διαδικασία του Απριλίου-Μαίου,

* Ελληνικά χαρτοφυλάκια υποχρεώνονται να κλείσουν τις μερίδες πελατών τους,

* Χρηματιστηριακές κλείνουν κωδικούς μόχλευσης, ενώ

* αλλα «ισχυρά χέρια» σκουπίζουν ότι προσφέρεται σε μία ομάδα 4-6 συγκεκριμένων μετοχών/εισηγμένων.

Το αν σε αυτή την φάση της αγοράς σημειώνονται όντως κρούσματα υποτιμητικής κερδοσκοπίας προφανώς και χρήζει έρευνας από τις αρμόδιες αρχές. Εμείς οφείλουμε να καταγράψουμε πως η μεγάλη διόρθωση ξεκίνησε από τις τράπεζες αρχές Ιουνίου σχεδόν αμέσως με την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ όταν ο κλαδικός δείκτης ήταν στις 197,72 μονάδες.

Πολλά ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια που είχαν συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ είχαν προνοήσει να πάρουν τα κέρδη τους στην άνοδο του κλάδου (που ακολούθησε την ολοκλήρωση της φάσης των αυξήσεων κεφαλαίου). Αρχές Ιουλίου ο John Paulson δημοσιοποίησε τη μείωση του ποσοστού του σε λιγότερο από 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank (ενέργεια, που...πονήρεψε πολλούς) για να ακολουθήσουν οι κυβερνητικές παλινωδίες, η έξαρση της κρίσης στα διάφορα εξωτερικά μέτωπα, η διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων.

Στην τελευταία φάση της 10ήμερης διόρθωσης προστέθηκαν η προσεκτική αναβάθμιση από τη Moody's, η προειδοποίηση της Credit Agricole πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές, η προειδοποίηση της Bank of America, το άρθρο της Handelsblatt για περαιτέρω επιβάρυνση και η νέα προσέγγιση της BofA με σαφείς αναφορές στα stress tests.

Δεν θέλει και πολύ σε ένα «ρηχό» χρηματιστήριο η άνοδος να εξελιχθεί σε κατάρρευση, με εμφανείς ενδείξεις υποτίμησης και «εκβιασμού» από την πλευρά ξένων παικτών (και ενδεχομένως ελλήνων συνεργατών τους).

Η ουσία είναι, πως σε διάστημα εβδομάδας τα Folli Follie Group χάνουν το 12,94% της χρηματιστηριακής αξίας τους, τα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ το 18,76%, η Jumbo το 12,65%, ο Μυτιληναίος το 12,31%, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ το 10,81%.
Ολες τους με αυξημένες συναλλαγές.

Θα χρησιμοποιήσω την εκτίμηση αναγνώστη του Euro2day (τον οποίο εμπιστεύομαι σε θέματα τεχνικής ανάλυσης) ο οποίος σημειώνει, πως «σε εβδομαδιαίο γράφημα ο ΓΔ έσπασε γραμμή στήριξης 2 χρόνων και ανοίγει τον κάτω μπόλλιγκερ. Στο μηνιαίο έσπασε επίσης τη μακροχρόνια στήριξη και τον ΚΜΟ20. Πιο σορτ δεν γίνεται». 

Ας δούμε όμως μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για βαρύνουσες μετοχές με έντονη τη συμμετοχή ξένων χαρτοφυλακίων.

Στον ΟΤΕ μετά την απώλεια των 9,50-9,40 ευρώ (τιμές 19/20 Μαΐου 2014) εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση η μετοχή «απειλείται» με επιστροφή στα επίπεδα της 20-23 Δεκεμβρίου 2013 δηλαδή στα 8,80-8,70 ευρώ.

Πλέον ο ΟΤΕ αποτιμάται 4,57 δισ. ευρώ η δε μετοχή μετρά απώλειες 3,52% από την αρχή έτους. Οι αγοραστές στη αρχή της χρονιάς βγαίνουν με ζημιά.

Στη μετοχή της ΔΕΗ δόθηκαν γερές «μάχες» πωλητών- αγοραστών για να χαθούν- κρατηθούν τα 10 ευρώ, που σαν στήριξη 2ετίας είχε καθοριστική σημασία για τη συνέχεια. Χαμηλό ημέρας στα 9,83 ευρώ, αλλά κλείσιμο στα 10,02.

Αποτιμάται 2,32 δισ. ευρώ η δε μετοχή έχει απώλειες 7,22% από την αρχή του έτους.

Αντιθέτως σε ετήσια βάση η μετοχή του ΟΠΑΠ με 21,51%(!) από την 2/1/2014 είναι η μόνη της μη τραπεζικής 3άδας που κρατά το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου με σχεδόν σταθερή τη συμμετοχή των λεγόμενων «συντηρητικών χαρτοφυλακίων».

Και για τις 25 μετοχές του FT25 η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες, ενώ από την αρχή του έτους σε θετικό έδαφος παραμένουν- ακόμη- μόλις 5. Συγκεκριμένα οι 5...τυχερές (για τους επενδυτές) είναι οι Folli Follie Group, Eurobank Properties, Marfin Investment Group, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ/Τέρνα.

Ενδεικτικό παράδειγμα των παράπλευρων απωλειών των επιπτώσεων στον «τουριστικό τομέα» θεωρείται από αναλυτές η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου. Νέες απώλειες σήμερα 5,21% στα 5,09 ευρώ με την απόδοση της να περνά αρνητικά κατά 0,72% από την αρχή του έτους.

Η ανακοίνωση της είδησης (16.30΄) πως ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως για στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων πυροβολικού των τζιχαντιστών επηρέασε περισσότερο το ελληνικό χρηματιστήριο και ελάχιστα το γερμανικό (στη συνέχεια ο DAX ανέκαμψε προς τις 9.011 μονάδες και ο CAC 40 στις 4.145 μονάδες λίγο πριν τις 18.50').

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v