Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα «ντεσού» της συνεδρίασης

Πτωτικό άνοιγμα στο Χρηματιστήριο. Κλειδί η μεγάλη αλλαγή θέσεων στα χαμηλά του τραπεζικού κλάδου και η στάση (κυρίως) των ξένων σε μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ αλλά και ΟΤΕ-ΔΕΗ. Στο επίκεντρο και τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των εισηγμένων.

Μετά και τη χθεσινή... βουτιά, η αντίδραση ή μήπως το... χάος; Ας μου επιτραπεί να ξεκινήσω σήμερα με ερώτημα, καθώς ήταν το μόνο που απασχολούσε όσους ανθρώπους της αγοράς ρώτησα και με τους οποίους συζήτησα από εχθές το απόγευμα μέχρι πριν από λίγο, το πρωί.

Ήταν το δεύτερο χειρότερο πτωτικό σερί σε απόλυτο αριθμό συνεδριάσεων, αυτό που βυθίζει την αγορά στα όρια των έσχατων στηρίξεων, ξεπουλά τραπεζικά χαρτιά και προκαλεί αντιδράσεις σε κύκλους πέραν των τραπεζικών και των χρηματιστηριακών γραφείων.

Στις 1.093,51 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 349,45 ο FT25 και ο Τραπεζικός στις 138,42 χωρίς φαινομενική στήριξη μέχρι τα χαμηλά έτους. Στοιχείο που αφορά την έκταση της διόρθωσης του Τραπεζικού Δείκτη από τις αρχές Ιουνίου είναι αυτό που φωτογραφίζει τι ακριβώς γίνεται στο Χ.Α., σημείωνε υψηλόβαθμο στέλεχος τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ.

Διόρθωση σχεδόν 30% από τα υψηλά των αρχών Ιουνίου για τον κλαδικό δείκτη, υποχώρηση που ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, αρκετά οξείας για τον κλάδο, είναι αλήθεια.

Από τις παρυφές των 200 μονάδων ξεκίνησε προ 2μήνου η διόρθωση του τραπεζικού κλάδου, που στη διάρκειά της επηρέασε και τις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και τελευταία τίτλους εισηγμένων με καλά μεγέθη, όπως επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες.

Σύμφωνοι, η αναπόφευκτη διόρθωση των ξένων αγορών μετά το παρατεταμένο ράλι νέων υψηλών στη Wall Street και στη Φρανκφούρτη, προφανώς η όξυνση της κρίσης στο ρωσικό μέτωπο κι οι δραματικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη επηρεάζουν και το Χ.Α. Ωστόσο η διόρθωση στο χρηματιστήριό μας είχε ξεκινήσει νωρίτερα και εύλογα επιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες.

Στο σχετικό θέμα των Γιώργου Α. Σαββάκη και Χρήστου Κίτσιου επιχειρείται η όσο το δυνατόν ψυχραιμότερη αντιμετώπιση κι εξέταση του θέματος με πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών και χρηστικών τεχνικών λεπτομερειών για κάποιον που κινείται κυρίως βραχυπρόθεσμα.

"Αντίδραση ή νεότερα χαμηλά;", το κυριότερο ερώτημα αυτών των ωρών και όπως σημείωνε το ίδιο στέλεχος το 73% των τραπεζικών συναλλαγών σε συνολικό τζίρο 252,2 εκατ. ευρώ αποτελεί το κλειδί-απάντηση στο ερώτημα.

Μεγάλων διαστάσεων αλλαγή θέσεων από αποχωρούντα επιθετικά χαρτοφυλάκια, με μάζεμα από συντηρητικότερα funds όπως και από άλλα επίσης επιθετικά που τοποθετούνται από αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Στατιστικά, τεχνικά και λογικά, το Χ.Α. σήμερα - αύριο γυρίζει σε μία κυρίως τεχνικών χαρακτηριστικών αναστροφή, ειδάλλως θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλα βαθύτερα αίτια και λόγους που προσωπικά δεν γνωρίζω...

Σημειώνεται πως το χθεσινό χαμηλό των 1.073,98 μονάδων του Γενικού Δείκτη θεωρείται από αρκετούς γνώστες στήριξη για σήμερα - αύριο. Με την προϋπόθεση πως η σημαντική ευρύτερη περιοχή των 1.063 μονάδων θα αντέξει σε ενδεχόμενη αρχική πίεση, το Χ.Α. μπορεί να πάρει μία... μεγάλη -τεχνική- ανάσα.

Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος κι η στάση των ξένων στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ο ΟΠΑΠ δικαιώνει τους βραχυπρόθεσμους και το ενδιαφέρον στα αποτελέσματα τριμήνου. Η CC/HBC και ο ΟΤΕ μπορούν να δώσουν τάση, και αυτό θα φανεί σήμερα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v