Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετά την αρχική βουτιά, μάχη για το πρόσημο

Να ξεπεράσει το αρχικό σοκ του πτωτικού ανοίγματος προσπαθεί το Χρηματιστήριο. Βαρίδι σήμερα η Coca Cola. Αντίδραση για Πειραιώς, Eurobank. Στα 2,20 ευρώ απορροφάται η προσφορά στην ΕΤΕ. Αντιδρούν ΟΤΕ, MIG, Intralot.

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση Ωστόσο, σημαντικός «υπεύθυνος» αυτής της νέας καθίζησης δεν είναι μέχρι τώρα οι τράπεζες, αλλά κυρίως η δεικτοβαρής μετοχή της Coca Cola.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1.071,66 μονάδες, ενώ ο FT25, έφτασε τις 342,68 μονάδες, πλην όμως σημαντικό μέρος της διαφοράς οφείλεται στην πίεση που δέχεται η μετοχή της CCHBC.

Αμέσως μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι απώλειες καλύφθηκαν και η μάχη μεταφέρθηκε στο... πρόσημο.

Η πίεση στην Coca Cola αποδίδεται στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα. Ο τίτλος υποχώρησε έως 4,65% για τη μετοχή που διόρθωσε προς τα 16,56 ευρώ. 

Θυμίζοντας πως λίγο χαμηλότερα στα 16,24 ευρώ έχει σημειωθεί στις 9 Ιουλίου το χαμηλό 52 εβδομάδων για τη μετοχή της Coca Cola.

Εξαιρούμενης αυτής της μετοχής (ο όμιλος αποτιμάται στα 6,12 δισ. ευρώ), η διόρθωση του 25άρη θα ήταν μικρότερη από τη στιγμή μάλιστα που ο τραπεζικός δείκτης έστω και ελαφρώς αντιδρά κατά 0,53% προς τις 140 μονάδες.

Αντίδραση που οφείλεται στην Πειραιώς (1,33 ευρώ με κέρδη 5%), δευτερευόντως στην Eurobank και μέχρι πριν λίγο στην Εθνική που έπιασε τα 2,24 ευρώ.

Βοηθά και η μετοχή του ΟΤΕ, που με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου αντέδρασε από το χαμηλό των 9,45 ευρώ προς τα 9,65 ευρώ.

Μετά από περίπου μια ώρα συνεδρίασης 4-6 μετοχές από τις 25 αντιδρούσαν, ωστόσο με νέες ρευστοποιήσεις, πιέσεις, υποχωρούσαν Μυτιληναίος, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ.

Σε ΤΕΝΕΡΓ, Μυτιληναίο αλλά και ΓΕΚ Τέρνα και σε ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ενεργοποιούνταν εντολές αγοράς από τα χαμηλά ημέρας. Από τα 3,52 ευρώ στη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ, από τα 5,87 ευρώ στον Μυτιληναίο, από τα 9,40 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ, από τα 7,15 ευρώ στην Motor Oil.

Περίπου στις 11:30 από τον 25άρη αντιδρούσαν ΟΛΠ στα 17,06 ευρώ, MIG στα 0,422 ευρώ, Intralot στα 1,72 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 63% στις τράπεζες, ενώ αυξημένες συναλλαγές και πακέτα είχαν γίνει σε Jumbo, ΟΠΑΠ, Φουρλή και Alpha Bank.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώριζαν η αντίδραση των Ικτίνου (1,49 ευρώ), του Υγεία (στα 0,28 ευρώ), της Intracom (στα 0,63 ευρώ).

Την ίδια ώρα στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούσαν πτωτικές τάσεις, αλλά σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα για τον DAX στις 9.125 μονάδες και για τον CAC 40 στις 4.200 μονάδες. Με τις ευρωαγορές στη σκιά της εντεινόμενης αντιπαράθεσης Δύσης-Μόσχας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v