Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ψάχνει τέλος στη 10ήμερη πτώση

Στις διεθνείς αγορές προσβλέπει το Χ.Α. για να σταματήσει η κατάρρευση. Τράπεζες και ΟΤΕ, ΔΕΗ τα κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης, στο επίκεντρο ο ΟΠΑΠ. Οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις για τη συνεδρίαση. Ανοιγμα με κέρδη άνω του 2%.

Καλή εβδομάδα, τεσσάρων συνεδριάσεων (λόγω της αργίας την Παρασκευή 15 Αυγούστου), με το Χ.Α. υπό 10ήμερο σφυροκόπημα, τις αγορές του ευρωνότου επίσης σε διόρθωση, το άλμα 184 μονάδων της Wall Street (την περασμένη Παρασκευή) και μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για έστω τεχνικής μορφής κίνηση και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι εβδομαδιαίες απώλειες 2,1% για τον Euro Stoxx 50 ενισχύουν την εκτίμηση έγκυρων αναλυτών πως οι αγορές θα παραμείνουν ευμετάβλητες καθώς αντιμετωπίζουν συνεχώς αρνητικές προκλήσεις, προδιαθέτοντας για νέες πιέσεις και διόρθωση των χρηματιστηριακών δεικτών.

Σχεδόν 10,5% χάνει ο DAX από τα τελευταία «ιστορικά υψηλά» του (τον Ιούνιο) συνεπεία και των τελευταίων εξελίξεων στο ρωσικό μέτωπο. Ξεπερνά το 24% η υποχώρηση του Γ.Δ. από τα δικά του υψηλά (τοπικά και όχι ιστορικά, όπως για τον DAX ή τους DJIA, S&P κ.ά.) που σημειώθηκαν στις 18 Μαρτίου, με τις τράπεζες να μετρούν σχεδόν 30% από την τοπική κορυφή στις αρχές Ιουνίου.

Σαφής η διορθωτική κίνηση των αγορών διεθνώς, εξηγήσιμη η πολλαπλάσια πτώση της ρηχής ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και υπό τη σκιά πολιτικών, οικονομικών και άλλων εξελίξεων και ρευστότητας.

Στην περιοχή των 1.045-1.050 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, κι αρκετοί θεωρούν αναπόφευκτη την υποχώρησή του χαμηλότερα και των 1.000 μονάδων (προς διάφορα επίπεδα στηρίξεων που ξεκινούν από τις 970 και φτάνουν προς τις 850 μονάδες).

Με τον FT 25 στη ζώνη των 335-340 μονάδων, με τον τραπεζικό δείκτη στις 137 μονάδες. Και ενώ αναφορές, φήμες και σενάρια για πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου κάνουν τον γύρο της αγοράς, ακούγονται διάφορες ενδεχόμενες τιμές και όλα αυτά επιτείνουν τη συνεχή υποτίμηση της τιμής των μετοχών του κλάδου.

Στα 2,21 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 1,26 ευρώ της Πειραιώς, στο 0,579 ευρώ της Alpha Bank και στο 0,295 ευρώ της Eurobank. Το Euro2day.gr έχει αναλύσει εκτενώς το θέμα των τραπεζών (τελευταία με σχετικό άρθρο των Γιώργου Α. Σαββάκη - Χρήστου Κίτσιου, όπου αναφέρεται και το ερώτημα των ΑΜΚ), ενώ στο σημερινό Εκηβόλο θα ανέβει στη συνέχεια μία ενδιαφέρουσα -εκτιμώ- προσέγγιση του ζητήματος.

Η εντυπωσιακή αντίδραση της Wall Street (την Παρασκευή) δημιούργησε ελπίδες πως μπορεί να επιχειρηθεί κάτι ανάλογο και στις ευρωπαϊκές αγορές. Κοινή είναι η εκτίμηση πως, εάν διαφανεί άμβλυνση των εξελίξεων από το μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, κυρίως το γερμανικό χρηματιστήριο αλλά και τα περισσότερα ευρωπαϊκά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Οπότε μία παράμετρος που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επηρεάσει ανάλογα από τη Φρανκφούρτη μέχρι την ευρωπεριφέρεια είναι η ουκρανική. Μετά μάλιστα την απογοήτευση των αγορών από τις τελευταίες δηλώσεις-θέσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Το Χ.Α. έρχεται από ένα σερί -το χειρότερο της τριετίας- 10 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων, ενδεικτικό του κλίματος πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής ούτε ένας δείκτης, ούτε μία από τις μετοχές του 25άρη, δεν απέφυγαν τη διόρθωση. Είναι επίσης ενδεικτικό πως από τους συνολικά 31 δείκτες για τους 20 το ποσοστό διόρθωσης ήταν μεγαλύτερο του 3%, ενώ από τις μετοχές του δείκτη για 17 η διόρθωση ξεπέρασε το ίδιο ποσοστό.

Δεδομένου ότι οι συναλλαγές έφθασαν τα 132,45 εκατ. ευρώ και ότι επρόκειτο για τη 10η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, θεωρείται πως είχε τα χαρακτηριστικά ενός «μαζικού ξεπουλήματος».

Σε αρνητικό κανάλι οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, σε καλύτερη θέση του ΟΠΑΠ. Για τη μετοχή του ΟΤΕ η Eurobank Equities χαμηλώνει λίγο τον πήχη στα 13,6 ευρώ, διατηρώντας όμως τη σύσταση για αγορά. Στα 9,33 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 10,02 ευρώ της ΔΕΗ (θυμίζοντας την κρισιμότητα της μακροχρόνιας στήριξης των 10 ευρώ). Στα 11,75 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ με αρκετούς αγοραστές και την προηγούμενη... κατακλυσμιαία εβδομάδα.

Από συντριπτικές απώλειες διορθώνουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με -5,14% στα 3,32 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με -5,98% στα 3,38 ευρώ), Μυτιληναίος (με -4,58% στα 5,63 ευρώ), ΜΟΗ (με -4,24% στα 7,22 ευρώ), MIG (με -7,89% στο 0,385 ευρώ), ΤΙΤΑΝ (με -6,05% στα 18,32 ευρώ), ενώ σημαντικές ήταν και για μετοχές εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Κατά 4,90% χαμηλότερα η μετοχή του Φουρλή στα 4,85 ευρώ, στο 1,23 ευρώ της ΣΙΔΕΝΟΡ, στα 5,09 ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου, στο 1,31 ευρώ της J&P ΑΒΑΞ κ.λπ.

Τεχνικά περιττεύει να ειπωθεί πως για αρκετούς δείκτες και μετοχές η βύθισή τους σε υπερπουλημένες ζώνες δικαιολογεί μία έστω τεχνικής μορφής αντίδραση. Όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει δεικτοβαρείς τίτλοι και δείκτες (τραπεζών, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών) να αντιδράσουν ανοδικά.

Δεδομένου ότι πλησιάζει και η συνεδρίαση λήξης μηνός Αυγούστου στα παράγωγα (απλή σειρά) η προσοχή κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών θα επικεντρωθεί στα πρώτα 30΄-45΄ της συνεδρίασης (οπότε και εκτιμάται πως θα κριθεί η... τύχη μίας πιθανής αντίδρασης) και σε συγκεκριμένους κλάδους-μετοχές, στις τραπεζικές και στις μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Όσον αφορά την τεχνικότητα της κίνησης του Γενικού Δείκτη ο Βασίλης Μαρκάκης σημειώνει πως προσέγγισε τον απλό ΚΜΟ 200 εβδομάδων όπου όπως και παλαιότερα έτσι και πρόσφατα ανακόπηκε η διόρθωση της αγοράς. Πιθανό σημείο συνάντησης οι 1.035,7 μονάδες, κι ο φίλος συμπληρώνει ότι ούτως ή άλλως ελάχιστα χαμηλότερα (από τις 1.032) «διέρχεται» ποσοστό διόρθωσης Fibonacci 38,2% της συνολικής ανοδικής κίνησης από τις 471 (χαμηλό Ιουνίου 2012) έως τις 1.379 μονάδες (υψηλό Μαρτίου 2014) που για τον Βασίλη αποτελεί το σημείο κλειδί για τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Λογική μέτρηση, κατανοητή απόλυτα τεχνικά, με την οποία συμφωνώ και τη μεταφέρω. Περιμένοντας να δω εάν θα λειτουργήσει -επιτέλους- σήμερα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v