Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» 184 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με αφορμή τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Προβληματίζουν οι εξελίξεις στο Ιράκ. Καλά τα εταιρικά αποτελέσματα. Εβδομαδιαία κέρδη 0,4% για Dow και 0,3% για S&P. Άνοδος για πετρέλαιο.

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών σημείωσε ο Dow Jones με στήριξη από τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα. Θετική η ανταπόκριση της αγοράς στα δημοσιεύματα ότι η Ρωσία επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, η άνοδος στην έναρξη της συνεδρίασης ήταν συγκρατημένη καθώς προβλημάτισε έντονα τους επενδυτές η παρέμβαση των ΗΠΑ στις πολεμικές συγκρούσεις στο Βόρειο Ιράκ. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε σήμερα έγκριση για στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή προκειμένου να στηριχθεί η τοπική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Wells Fargo, John Manley, «οι επενδυτές εξετάζουν, αν οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ θα επηρεάσουν τη ροή πετρελαίου στις αγορές».

Στη Wall, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,13% στις 16.553,93 μονάδες, ο S&P σημείωσε κέρδη 1,15% στις 1.931,59 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,83% στις 4.371,08 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Gap Inc. ενισχύθηκε 5,9% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων κερδών και εσόδων στο τρίμηνο.

Καλά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε και η Monster Beverage, η μετοχή της οποίας σημείωσε άνοδο 6,6%. 

Στον αντίποδα, ο τίτλος της Zynga Inc. υποχώρησε 1,5% καθώς η διοίκηση υποβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το 2014.

Αντίστοιχα, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της News Corp. οδήγησαν σε απώλειες τον τίτλο 4,5%.

Από πλευράς οικονομικών στοιχείων, η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε 2,5% στο β' τρίμηνο έναντι μείωσης 4,5% στο προηγούμενο τρίμηνο. Αντίστοιχα το εργατικό κόστος αυξήθηκε 0,6% μετά από εκτίναξη 11,8% στο α' τρίμηνο.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,04 δολ., σημειώνοντας άνοδο 1,3% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχώρησε 0,9% στα 21,57 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε 0,2% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3391 δολ. Επιπλέον το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σε σχέση με το γεν στα 101,95 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κοντά σε χαμηλό 14 μηνών καθώς έχασε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,37%

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,3% στα 97,62 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.311 δολ./oz, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο 1,3%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v