Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενο... πρεσάρισμα στο Χρηματιστήριο

Κατοχύρωση κερδών οδηγεί τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.165 μονάδες. Επιστρέφουν οι γεωπολιτικές ανησυχίες και πιέζουν τις ευρωαγορές. Πτώση για τις μετοχές των τεσσάρων τραπεζών, αλλά και για Coca Cola, OTE και Ιντραλότ. Αντιστάσεις από ΟΠΑΠ και Folli Follie.

Σε πτωτική τροχιά κινείται το Χ.Α., κι οι απώλειες για βασικούς δείκτες και μετοχές περιορίζονται στα φυσιολογικά κι αναμενόμενα όρια. Σταθερή η ροή ρευστοποιήσεων και αγορών σε επίπεδα έως 1,2% χαμηλότερα τη στιγμή που διευρύνονται οι απώλειες στη Φρανκφούρτη και μαζεύονται στο Παρίσι.

Προς τις 1.165 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, στα χαμηλά ημέρας, και με κλίση προς τις 1.160 μονάδες. Στις 376 ο FT25 που χάνοντας την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 379 κλίνει προς τις 373. Χαμηλότερα στήριξη για τον 25άρη έχει διαμορφωθεί στις 369 μονάδες. Αναφερόμαστε πάντα στη βραχυπρόθεσμη τάση και μέτρηση της αγοράς θεωρώντας σημείο εκκίνησης τα χαμηλά στη συνεδρίαση της Παρασκευής 8 Αυγούστου.

Ρευστοποιήσεις για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, ενδεικτικό το ότι μόλις για 3+2 μετοχές η τιμή ενισχυόταν ή παρέμενε σταθερή. Αυτή η 5άδα είναι ΤΙΤΑΝ, FFG και ΟΠΑΠ (με μικρά κέρδη), ΔΕΗ - ΜΕΤΚΑ χωρίς απώλειες - σταθερές.

Η αξία των συναλλαγών στα 52 εκατ. ευρώ με το 53% στις τράπεζες, ο μεγαλύτερος τζίρος στην Εθνική και μόλις τέσσερα πακέτα (σε ΠΕΙΡτπ, Jumbo, Πειραιώς και Alpha Bank).

Όπως εκτιμούσε χρηματιστηριακός παράγων μία από τις σημαντικές παραμέτρους σε αυτήν τη φάση των αγορών παραμένει η εξωτερική, των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο. Τα τελευταία γεγονότα επηρεάζουν αρνητικά κατ΄ αρχάς το γερμανικό χρηματιστήριο καθώς ο DAX υποχωρεί περισσότερο απ' ό,τι ο CAC 40 ή ο FTSE. Αναλυτικότερα, οι απώλειες για τον DAX φτάνουν στο 1,25% (9.454) όταν για τον CAC περιορίζονται στο 0,55% και στις 4.365 μονάδες.
Ενδεχόμενο γύρισμα του γερμανικού χρηματιστηρίου προς τις δεύτερες στηρίξεις θα μπορούσε να εντείνει σταδιακά τις πιέσεις και σε άλλα ευρωχρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού. Το ενδιαφέρον είναι πως ο βαθμός συσχέτισης του Χ.Α. με το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης παραμένει υψηλός ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Εύλογη η πίεση στις τράπεζες, καθότι ο κλάδος είχε επηρεάσει την τελευταία ανοδική κίνηση της αγοράς. Στα επίπεδα των 158 μονάδων διορθώνει ο κλαδικός δείκτης με πιθανή στήριξη στις 155, αν και πέριξ των 150 θεωρείται σημαντικότερη. Με ρευστοποιήσεις και πιέσεις η μετοχή της ΕΤΕ προς τα 2,60 ευρώ (-2,99%) επιβεβαιώνοντας όσους θεωρούσαν ανυπέρβλητο εμπόδιο σε αυτήν τη φάση τα 2,85 ευρώ. Με πωλήσεις και η μετοχή της Πειραιώς προς το 1,50, πιέσεις και σε Alpha Bank, Eurobank.

Από τη μη τραπεζική 3άδα, που μέχρι πρότινος άμβλυνε τη διόρθωση των τραπεζικών και τις απώλειες της CC/HBC έχει μείνει ο ΟΠΑΠ (στα 12,36 ευρώ) και ΟΤΕ - ΔΕΗ με μικρές απώλειες στα 10,85 και 11,06 ευρώ αντίστοιχα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως με τα ευρωχρηματιστήρια σε διόρθωση και τη Φρανκφούρτη σε πτώση η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα καεί. 

Στην καλύτερη περίπτωση να εκδηλωθεί μία πρόσκαιρη αντίδραση που δύσκολα θα ωθήσει λ.χ. τη μετοχή της ΕΤΕ πάνω από τα 2,85 ευρώ, σε αυτήν τη φάση της αγοράς. Άλλωστε η βελτίωση ορισμένων δεικτών, μεγεθών για τους ομίλους έχει προεξοφληθεί και έχει αφομοιωθεί. Οι σώφρονες κάνουν... μερικό ταμείο τις τελευταίες συνεδριάσεις παρά ενισχύουν τις θέσεις τους, σημείωσε ένας από τους παράγοντες.

Ζητούμενη τώρα η επιβεβαίωση των δεύτερων στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες, ο έλεγχος των πωλήσεων, η ύπαρξη αγοραστών σε σταδιακά χαμηλότερες τιμές προς τις 1.150-1.155 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Αφορμής δοθείσης, η μετοχή του Μυτιληναίου υποχωρεί προς τα 6,23 ευρώ με συναλλαγές που φθάνουν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Μάλλον αρκετές για πρώτη μέρα διόρθωσης (μετά το 7 στα 7), συνεκτιμώντας δε πως μετοχές αυτής της κατηγορίας υποαπέδωσαν έναντι των τραπεζικών και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ στη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης. Ενδεικτικά σημειώνεται πως στις τρέχουσες τιμές η μετοχή του Μυτιληναίου υποχωρεί 0,78% σε διάστημα εβδομάδας σε αντίθεση με της ΕΤΕ που κρατά μικρά κέρδη 0,80% το ίδιο διάστημα.

Στα 3,69 ευρώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, με μεγαλύτερη πτώση (σχεδόν 2,35%) η ΓΕΚ-Τέρνα, με τη δεύτερη να έχει υπεραποδώσει έναντι της θυγατρικής στην τελευταία ανοδική κίνηση.

Στα 11,64 ευρώ σταθερή η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, στα 11,38 της Jumbo -θυμίζοντας πως στα 11,30 ευρώ έγιναν σημαντικά πακέτα στη διάρκεια της ανόδου της μετοχής-, στα 5,56 τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα 7,09 ευρώ των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Στο 1,83 ευρώ διορθώνει η μετοχή της Intralot μετά μάλιστα τις χθεσινές εξελίξεις (αναλυτικά το θέμα από τον Φώτη Κόλλια), στα 3,46 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (που εξακολουθεί να έχει άσχημο διάγραμμα).

Από τον FT Mid μετρημένες οι εξαιρέσεις με πρώτη και σταθερότερη την MLS σε νέα ιστορικά υψηλά στα 4,70 ευρώ.
Με ελάχιστες συναλλαγές, μόλις 1.010 κομμάτια, η Autohellas στα 8,20, κατά 0,85% διορθώνει στα 6,14 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου. Με απώλειες έως 4,44% οι θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ με τα Ελληνικά Καλώδια να σημειώνουν τις μεγαλύτερες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v