Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύστημα... κατενάτσιο για ασφαλιστικό-εργασιακά

Σκληρή αναμένεται η διαπραγμάτευση στο Παρίσι -και όχι μόνο- για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Να εφαρμοστούν όλα τα υπεσχημένα ζητά η τρόικα. Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και οι «κόκκινες κάρτες» από την τρόικα.

Σύστημα... κατενάτσιο για ασφαλιστικό-εργασιακά

Προετοιμασμένη να πάει στο Παρίσι να διαπραγματευτεί σκληρά, να παρουσιάσει έργο, αλλά να μην... πέσει από τον πύργο του Άιφελ, είναι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Τα ανοικτά μέτωπα είναι κρίσιμα. Μάλιστα, για πολλά από αυτά, η ελληνική πλευρά έχει ήδη θέσει κόκκινες γραμμές, τις οποίες κατά κύριο λόγο εμφανίζεται να τονίζει το ΠΑΣΟΚ με κάθε ευκαιρία. Βέβαια, στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν πως ό,τι έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές θα πρέπει να εφαρμοστεί. Η τρόικα άλλωστε έχει αποδείξει ότι δεν υπαναχωρεί στα υπεσχημένα.

Το φθινόπωρο αναμένεται δύσκολο κι ο Γιάννης Βρούτσης εμφανίζεται ως ο υπουργός με τα πλέον κρίσιμα μέτωπα, τόσο σε εργασιακό, όσο και σε ασφαλιστικό - προνοιακό επίπεδο. Πολλά πρέπει να γίνουν εντός των επόμενων μηνών, ενώ η πολιτική συγκυρία δεν ευνοεί την προσπάθεια. Οι δανειστές θα επιδιώξουν να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί αφενός να διατηρήσει αρραγές το εσωτερικό της, αφετέρου να μην περάσει σκληρά μέτρα σε μια περίοδο όπου από πολλούς θεωρείται, άτυπα, προεκλογική.

Στο επίπεδο των εργασιακών, οι κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί κυρίως από την πλευρά του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση των Παρισίων. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα βρεθεί μπροστά στο δύσκολο έργο να πείσει τους δανειστές ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν ισχύει το lockout (ανταπεργία), ενώ οι τελευταίες αλλαγές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βέβαια, από την τελευταία επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι τροϊκανοί είχαν δείξει τις προθέσεις τους και δεν θα είναι εύκολη η αποδοχή των ελληνικών θέσεων.

Στο ασφαλιστικό, η ελληνική πλευρά θα παίξει καθυστέρηση, καθώς η μελέτη του ΚΕΠΕ δεν έχει ακόμη, επίσημα, παρουσιαστεί, ενώ οι αναλογιστικές μελέτες-καθρέφτης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα είναι έτοιμες τον Οκτώβριο.

Το θέμα που καίει -και συνεπώς δεν θα ήθελε να αγγίξει ο υπουργός Εργασίας- είναι αυτό της αντιστοίχησης των εισφορών με τις παροχές, καθώς στο επίπεδο τόσο των κατώτατων συντάξεων ΙΚΑ όσο και του ΟΑΕΕ υπάρχει μια υστέρηση της τάξης του 30% των ποσών που έχουν καταβληθεί ως εισφορές με αυτά που τελικά λαμβάνουν ως συντάξεις οι δικαιούχοι.

Οι επώδυνες αποφάσεις θα πρέπει να παρουσιαστούν τον Νοέμβριο, συνεπώς το δύσκολο σε αυτήν τη φάση, για την ελληνική πλευρά, θα είναι να πείσει πως τα οικονομικά των ταμείων είναι εντός προϋπολογισμού. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν ήδη ξεσκονίσει τα στοιχεία, που δείχνουν μεν επίτευξη των στόχων, με δραματική όμως υστέρηση στις πληρωμές προς τρίτους.

Καμπανάκι χτυπάει ήδη για τον ΟΑΕΕ, ο οποίος έχει απορροφήσει στο 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 650 εκατ. ευρώ, ήτοι το 81,3% των ετήσιων πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού. Από κοντά και το ΙΚΑ, που έχει απορροφήσει 1,5 δισ. ή το 64% των ετήσιων πιστώσεων, κι η διοίκησή του φοβάται τους επόμενους μήνες, κατά τους οποίους θα καταγραφεί σε πλήρη εξέλιξη η πτώση των εσόδων λόγω της μείωσης των εισφορών αλλά και η αύξηση της ανεργίας λόγω της λήξης της τουριστικής περιόδου.

Δύσκολη θα είναι και η διαπραγμάτευση αναφορικά με την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων. Η ελληνική πλευρά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, ενώ η τρόικα πιέζει για σημαντικές αλλαγές.

Καθυστέρηση παρατηρείται και στο ζήτημα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η εφαρμογή του οποίου φαίνεται πως κόλλησε κάπου μεταξύ εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προεκλογικής περιόδου και ενστάσεων της τρόικας για την πιλοτική και κυρίως για την πλήρη εφαρμογή του εντός του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v