Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στα blue chips στέλνουν τον ΓΔ προς τις 1.150

Σε χαμηλότερα επίπεδα η εγχώρια αγορά, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει 1,8% και τον FT 25 έως 0,8% χαμηλότερα. Ανοδική κίνηση από ΟΠΑΠ. Χαμηλός ο τζίρος. Πτωτικά το ευρώ και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη. Αργία στη Wall Street.

Τα θετικά πρόσημα που επικράτησαν στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα και του Φθινοπώρου στις μεγάλες ασιατικές αγορές, δεν φαίνεται να επηρεάζουν θετικά τους επενδυτές στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κινούνται με οριακές μεταβολές και πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, καθώς οι εν δυνάμει αγοραστές τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και τα μηνύματα από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αυτήν την εβδομάδα. Στην Ευρώπη η πτώση είναι οριακή αλλά το ευρώ κινείται σε χαμηλά έτους έναντι του δολαρίου στη σκιά των εξελίξεων και εν αναμονή του Ντράγκι.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η αργία στην Wall Street (Labor day).

Ακόμα επιφυλακτικότερη η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να πιέζονται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, τον ΟΠΑΠ να προσπαθεί να αντισταθμίσει, κάπως, τις τραπεζικές απώλειες και τον Γενικό Δείκτη, μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Έτσι, η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρίσκει τον Δείκτη να πλησιάζει τις 1.150 μονάδες, με απώλειες που προσεγγίζουν το 1%, ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 11 εκατ. από τα οποία το 1,9 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές 159.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 12,20 ευρώ.

Αποκαρδιωτική η μέχρι στιγμής «μεγαλύτερη εικόνα» του ταμπλό, όχι γιατί οι πτωτικές μετοχές είναι υπερδιπλάσιες των ανοδικών, αλλά γιατί δεκάδες τίτλοι δεν έχουν «κάνει σεφτέ» στις συναλλαγές, διατηρώντας την εικόνα της συναλλακτικής απαξίωσης στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι από τις μετοχές που κινούνται με θετικό, μέχρι στιγμής, πρόσημο, μόνο οι Ικτίνος και Κέκροψ έχουν πραγματοποιήσει κάποιου είδους ανεκτές συναλλαγές.

Μοιραία, για πολλοστή φορά, το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στο ταμπλό του FTSE 25, όπου πλην του ΟΠΑΠ με θετικό πρόσημο κινούνται οι Jumbo, Μυτιληναίος και CC HBC.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφουν οι Πειραιώς και Alpha Bank και απώλειες μεγαλύτερες του 1% οι Εθνική, ΔΕΗ, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Folli Follie Group.

Παρά το γεγονός ότι εκτός του τραπεζικού κλάδου, στον υπόλοιπο 25αρη οι πωλητές δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις και αυτό αφήνει σημαντικά περιθώρια αναστροφής, αυτό που δημιουργεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό είναι η συναλλακτική «απονεύρωση» ακόμα και στο ταμπλό των blue chips!

Μόλις 14 κομμάτια έχει διακινήσει ο ΟΛΠ, με τριψήφιες συναλλαγές κινούνται οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάνας και Folli Follie Group, ενώ ξεπερνά τα 1.100 τεμάχια ο τίτλος της CC HBC, πλησιάζουν τα 2.000 κομμάτια οι ΜΕΤΚΑ και ΕΧΑΕ, λίγο πάνω από 2.600 τεμάχια οι συναλλαγές για την Jumbo, ενώ άφησαν πίσω τους τα 3.000 τεμάχια οι Viohalco, Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v