Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού θα κριθεί το πρόσημο του Γενικού Δείκτη

Τελευταία συνεδρίαση για τον Αύγουστο με ζητούμενο εδώ και μέρες ένα κλείσιμο του χρηματιστηρίου έστω και οριακά πάνω από τις 1.170 μονάδες. Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα των εισηγμένων αλλά και ο τραπεζικός κλάδος.

Επέστρεψε η ουκρανική κρίση στις αγορές, τα ευρωχρηματιστήρια διόρθωσαν, επηρεάστηκε η Wall
και στο Χ.Α. το ανοδικό σερί ανακόπηκε. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.167,51 μονάδες (-0,85%), τον FT 25 στις 378,72 (-0,69%), τον Τραπεζικό στις 160 (-1,08%) και τον F T Mid κατά 1,13% χαμηλότερα στις 1.050,07 μονάδες.

Αφορμής δοθείσης, σημειώναμε στο χθεσινό σχόλιό μας, καθώς τα χρηματιστήρια στην πλειονότητά τους ολοκλήρωναν μία σημαντική βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση, σε συνέχεια μιας εξίσου σημαντικής υποχώρησης των μετοχικών αξιών.

Στο Χ.Α. η διαδρομή λίγο ως πολύ γνωστή, με την αγορά να ανακάμπτει από τα χαμηλά της 8ης Αυγούστου και να φτάνει μέχρι τα όρια των 1.180-1.185 μονάδων όπου και ενεργοποιήθηκαν εντολές ρευστοποίησης- κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων αξιών.

Τελευταία συνεδρίαση για τον Αύγουστο -καλό μας μήνα, καλό Σεπτέμβριο από Δευτέρα!- και ζητούμενο εδώ και μέρες είναι κλείσιμο έστω και οριακά πάνω από τις 1.170 μονάδες. Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της 1ης/8 ο μεν Γ.Δ. είχε κλείσει στις 1.162,89 μονάδες, ο FT2 5 στις 372,41 κι ο Τραπεζικός στις 154,87 μονάδες.

Θα ήταν καλό για την αγορά- και δεν αναφέρομαι μόνο στον ψυχολογικό παράγοντα- να διαμορφωθεί έστω και οριακά θετικά για τους βασικούς δείκτες, συνεκτιμώντας πως σημαντικό μέρος της διαφοράς από τις 8/8 και μετά επιτεύχθηκε με τις τράπεζες.

Διήμερο αποτελεσμάτων εχθές και σήμερα, καθώς η Εθνική και η Alpha Bank ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα 6μήνου, καλά σε γενικές γραμμές, και η Πειραιώς κι η Eurobank ακολουθούν, κλείνοντας σήμερα την περίοδο αυτή.

Η αγορά έχει να περιμένει και θετικά και αρνητικά από τις αρχές κιόλας του Σεπτεμβρίου -θα τα δούμε στη συνέχεια- όπως και τα ξένα χρηματιστήρια. Από το rebalancing των δεικτών του MSCI και την αξιολόγηση της S&P, μέχρι τις... ετοιμασίες για τη ΔΕΘ και τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Πιθανόν όταν ολοκληρωθεί και αυτός ο κύκλος διόρθωσης να... προκύψουν αφορμές που θα δικαιολογούν ένα νέο ανοδικό γύρισμα των χρηματιστηρίων.

Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να μετρήσουμε την έκταση αυτής της διόρθωσης που όπως φαίνεται θα εκτείνεται από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι μέχρι την Αθήνα.

Ζητούμενο κατά την εκτίμησή μας ένα θετικό κλείσιμο για τον Αύγουστο, που θα άλλαζε έστω και οριακά τη βραχυπρόθεσμη τάση, θέτοντας τις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη αναστροφή της τάσης, που παραμένει πτωτική.

Ο Σεπτέμβριος προμηνύεται... καυτός, πολύ καυτός στα περισσότερα μέτωπα. Τουλάχιστον ας κλείσει ο Αύγουστος με θετικό πρόσημο και βλέπουμε...

Τεχνικά, οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο με τις 155 μονάδες επαρκή στήριξη και τις 162/163 ως πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Η καλή εικόνα της Alpha Bank στη χθεσινή συνεδρίαση, μπορεί να έχει συνέχεια σήμερα. Καλό θα ήταν να κρατήσει σε τελική τιμή τα 2,60-2,62 ευρώ η μετοχή της Εθνικής. Και ο δυνατός ΟΠΑΠ να επιβεβαιώσει τα 12,40 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v