Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς έσπασε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο

Σε κρίσιμη στιγμή σταμάτησε η ανοδική κίνηση του δείκτη. Η ευθυγράμμιση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τι προοιωνίζεται για τη συνέχεια. Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων. Τι περιθώρια «ελιγμών» έχει το ΧΑ.

Αυτό ήταν, στις 1.180 μονάδες ανακόπτεται το ανοδικό σερί και άμεσα θα γνωρίζει η αγορά εάν σε αυτά τα επίπεδα ολοκληρώνεται ο τρέχων κύκλος της αντίδρασης. Μιας κίνησης από τα χαμηλά των 1.044-1.050 μονάδων, που ξεκίνησε από την συνεδρίαση της Παρασκευής 8 Αυγούστου ως συνέπεια του καθοδικού σερί (10 στις 10) που είχε προηγηθεί.

Στις 1.180 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από την πολύ σημαντική και ανθεκτική περιοχή των 1.185 μονάδων κορυφώθηκε ο σχηματισμός του Γενικού Δείκτη με το ελληνικό χρηματιστήριο να διορθώνει στον ρυθμό των ευρωπαϊκών.

Ετσι φτάσαμε σε κλείσιμο για τον ΓΔ στις 1.167,51 με χαμηλό ημέρας στις 1.158,40 μονάδες. Στις 378, 72 ο 25άρης με χαμηλό ημέρας στις 375,22 μονάδες στις 160 με χαμηλό ημέρας στις 157,24 ο Τραπεζικός και στην περιοχή των 1.050 ο FT Mid (*) .

H αξία των συναλλαγών στα 93,398 εκατ. ευρώ από τα οποία το 50% στις τέσσερις τραπεζικές και με 19,4 στη μετοχή της ΕΤΕ και άλλα 14,2 εκατ. ευρώ στης Πειραιώς.

Ουκρανικές ανησυχίες και πάλι (είτε ως αίτιο, είτε ως αφορμή, είναι ένα άλλο θέμα...) επέδρασαν στο να διορθώσει κατ’ αρχήν το ισχυρότερο χρηματιστήριο της γηραιάς ηπείρου (με τον DAX ακριβώς πάνω στην αντίσταση του) παρασύροντας τα υπόλοιπα.

Βραχυπρόθεσμα οι παίκτες έχουν να προσβλέπουν στις ενέργειες του Μ. Ντράγκι και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, που πιθανότατα θα επηρεάσουν και τις αγορές. Εάν υποτεθεί πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει κάτι ουσιώδες στις αρχές Σεπτεμβρίου τότε η σημερινή διόρθωση «δικαιολογεί» και άλλο κάτω. Σε χαμηλότερες τιμές θα είναι ευκολότερο να ξανατοποθετηθεί «ζεστό χρήμα» ποντάροντας σε κάποια κίνηση ενίσχυσης της ρευστότητας του ευρωσυστήματος (και παρά την σφοδρή αντίθεση του Βερολίνου προσωπικά δε του Β. Σόιμπλε κατά του ιταλού Κεντρικού Τραπεζίτη). Θα τα δούμε όλα αυτά συν τω χρόνω από την επόμενη εβδομάδα, που χρηματιστηριακά ξεκινά την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου.

Προσώρας μένουμε στον Αύγουστο, που ολοκληρώνεται αύριο και εξ΄ αρχής είχαμε θέσει ως βασικό ζητούμενο ένα «κλείσιμο» έστω οριακά πάνω από τις 1.170 μονάδες, έτσι για να «γράψει» θετικό πρόσημο ο μήνας σε αντίθεση με τον προηγούμενο.

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα λεπτομέρειες, θα γνωρίζουμε αύριο που ολοκληρώνεται και η περίοδος ανακοίνωσης. Ο Στέφανος Κοτζαμάνης αποτιμά τα μέχρι εχθές αποτελέσματα βλέποντας... grecovery για αρκετές εισηγμένες.

Νωρίτερα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα 6μηνου η ΔΕΗ, σε γενικές γραμμές αναμενόμενα, ενώ Εθνική και Alpha Bank δίνουν τα δικά τους.

Ενδοσυνεδριακά η μετοχή της Alpha Bank φάνηκε πιο ισχυρή, ειδικά προς το κλείσιμο, με κίνηση στο εύρος των 0,634-0,656 ευρώ, ενώ η ΕΤΕ «ταλαιπωρήθηκε» μετά την αδυναμία προσέγγισης των 2,85 ευρώ. Στα 2,58-2,69 ευρώ η μετοχή της Εθνικής που για σήμερα βρήκε στήριξη στα 2,55 ευρώ.

Στα 1,50-1,56 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,326- 0,334 ευρώ της Eurobank που ακολουθούν αύριο.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ κινήθηκαν λίγο ως πολύ αναμενόμενα με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να ενισχύεται περισσότερο από του ΟΤΕ, επιβεβαιώνοντας την ισχύ που έχει από την αρχή του ετους.

Η αγορά βρήκε καλύτερα των εκτιμήσεων της τα μεγέθη του ΟΠΑΠ, οι αγοραστές συνέχισαν για ακόμη μία συνεδρίαση με την τιμή στα 12,20-12,55 ευρώ. Στα 10,80-11,02 η μετοχή του ΟΤΕ με μικρά κέρδη, αρνητικά για της ΔΕΗ που έμεινε στο εύρος των 10,90-11,29 ευρώ. 

Η εικόνα σε επιμέρους μετοχές

Από τις 25 μετοχές του δείκτη θα εστιάσουμε σε ορισμένες, που είχαν ενδιαφέρον. Στα 1,86 ευρώ (0,54%) η μετοχή της Intralot σε μία κίνηση κόντρα στην προεξόφληση της αγοράς, μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο θέμα του διαγωνισμού για τον ΟΔΙΕ. Στα υπόψη.

Κόντρα κίνηση από Τέρνα Ενεργειακή έναντι της ΓΕΚ/Τέρνα με την θυγατρική να ενισχύεται στα 3,75 και τη μητρική να υποχωρεί στα 3,52 ευρώ. Εκτίμηση μου, πως η Ενεργειακή θα αποτελέσει συν τω χρόνω την «ομπρέλα» και για άλλες πέραν της ενέργειας δραστηριότητες του ομίλου. Η αποτίμηση στους στα 409,93 εκατ. ευρώ έναντι 32,51 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ, απόκλιση που νομίζω, πως έχει τη σημασία της.

Σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της Jumbo (στα 11,13 ευρώ) με διανομές πακέτων τόσο στην προηγηθείσα άνοδο όσο στη σημερινή διόρθωση. Σημειώνω πως και τα δύο πακέτα σήμερα της μετοχής έγιναν στα 11,50 ευρώ.

Στα 17,45 ευρώ διολίσθησε η μετοχή της CC/HBC με όχι και τόσο καλή τεχνική εικόνα, που κατά γενική εκτίμηση αποτυπώνει δυσλειτουργίες και προβλήματα του ίδιου του ομίλου. Θυμίζω τα χαμηλά της μετοχής στα 16,01 ευρώ πρόσφατα στις 8 Αυγούστου.

Βρήκε στήριξη στα 6,20 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου όμως εμφανή είναι τα σημάδια χρηματιστηριακής κόπωσης. Στα 11,60 σταθερότερη η μετοχή της ΜΕΤΚΑ.

Στη μετοχή των ΕΧΑΕ αγοραστές στην άνοδο, πωλητές στην διόρθωση, σαφώς πιο ευμετάβλητη και με συμπεριφορά περισσότερο προς «τίτλο τάσης». Τα 7,40-7,50 ευρώ δύσκολη αντίσταση για τη μετοχή.

Υποτονική η ΜΟΗ (στα 8,09 ευρώ) απλά έχει συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά από των Ελληνικών Πετρελαίων. Με απώλειες 1,58% έναντι 26,39 των ΕΛ.ΠΕ.

Στα 3,47 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εμφανώς έχει πρόβλημα με τα 3,50-3,60 ευρώ.

Από τον FT Mid (στις 1.050 με απώλειες 1,13%) ο όμιλος Βασιλάκη με διπλή εκπροσώπηση έχει δύο «γερά χαρτιά» που ευνοούνται από την θεαματική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. Στα 6,20 ευρώ η ΑΡΑΙΓ, στα 8,36 η Autohellas. Συνολική αποτίμηση περίπου 550 εκατ. ευρώ.

Για μία μετοχή, που σε αυτή την φάση γράφει νέα ιστορικά υψηλά τι να πεις... Το ταμπλό είναι αδιάψευστος μάρτυς και τα 4,74 ευρώ ενδεικτικά ενός στοιχήματος που παίζει η διοίκηση της MLS και μέχρι τώρα της βγαίνει. Τα οικονομικά αποτελέσματα επαρκή για την αποτίμηση των 55 εκατ. ευρώ.

Εν μέσω αναδιάταξης του ομίλου η μετοχή του Fourlis κράτησε τα 5 ευρώ. Με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία η μετοχή θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα για κάποιον καιρό.

Διαβάζοντας με περισσότερη ησυχία τα αποτελέσματα των Εθνικής και Alpha Bank φαίνεται πως ξένοι και έλληνες αναλυτές έκαναν καλή δουλειά. Το 83% δανείων προς καταθέσεις της ΕΤΕ είναι ικανοποιητικός λόγος, ενώ ενδιαφέρουσα η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση το δεύτερο τρίμηνο της Alpha Bank. Πλήρη εικόνα αύριο με Πειραιώς και Eurobank.


(*) στο προ συνεδριακό σχόλιο και στον Εκηβόλο αναφέρθηκαν αρκετά στοιχεία τεχνικής μορφής για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v