Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Μαζεύονται» τα πρωινά κέρδη

Προς τις 1.170 μονάδες κινείται πλέον ο Γενικός Δείκτης. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Eurobank, MΙG, ΔΕΗ, Coca Cola. Απώλειες σημειώνουν ΟΠΑΠ, Intralot, Eurobank Properties. Αυξημένες συναλλαγές σε warrants Πειραιώς και Alpha Bank.

Συνεδρίαση διατήρησης δυνάμεων με τον FΤSE 25 στις 380 μονάδες, τη στιγμή που στα ευρωχρηματιστήρια έχουν συρρικνωθεί τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη.

Στην περιοχή των 1.170 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης, χωρίς αισθητή διαφοροποίηση. Υψηλό ημέρας οι 1.182,64 μονάδες, ήσσονος σημασία αντίσταση, που μόνο άνω των 1.185 μονάδων θα είχε ουσιαστικο ενδιαφέρον.

Στις 380 ο FT25 με υψηλό ημέρας ελάχιστα πιο πάνω, ενώ για τον Τραπεζικό οι 163,50 μονάδες θεωρούνται εβδομαδιαία αντίσταση.

Στα 51 εκατ. ευρώ περίπου η αξία των συναλλαγών (σχεδόν το 57% στις τράπεζες), από τα οποία 9 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς, περί τα 8,7 στην Alpha Bank και άλλα 8,3 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής.

Τεχνικά οι μέχρι τώρα υψηλές τιμές εξακολουθούν να θεωρούνται αντιστάσεις με τα 2,85 ευρώ εύλογο στόχο για τον τίτλο της Εθνικής. Στα 2,64-2,70 ευρώ το μέχρι τώρα εύρος διακύμανσης, που πρακτικά σημαίνει πως θα χρειαστούν νέα καύσιμα από τη Δευτέρα για να συνεχίσει ανοδικά. Στο 0,664 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank και όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων της αγοράς είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως την επομένη της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων γίνονται αυξημένες συναλλαγές στην άνοδο των δύο μετοχών. Με τη συμμετοχή κυρίως ξένων παικτών.

Σε αναμονή για Πειραιώς και Eurobank, με τις δύο μετοχές στο 1,53 και στο 0,33 ευρώ αντίστοιχα, με εμφανή τη μόχλευση - προεξόφληση, ανάλογη αυτής που είχε προηγηθεί σε Εθνική και Alpha Bank.

Αγοραστές και σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ενώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ συνεχίζεται η απρόσκοπτη αλλαγή θέσεων, πωλήσεων- αγορών στα 12,17-12,40 ευρώ. Θυμίζουμε πως πρόκειται για τα υψηλά στα τέλη Ιουλίου, με επόμενο στόχο προς τα 12,80-10,90 ευρώ στην αρχή του ίδιου μήνα.

Σε μετοχές-σηματωρούς όπως Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά. γίνονται νέες τοποθετήσεις έως 2,9% υψηλότερα, όμως οι συναλλαγές δεν προμηνύονται κάτι θεαματικό για τη συνέχεια. Εκτός εάν αυτή η διαδικασία επιβεβαίωσης αυτών των τιμών και της εισόδου νέων παικτών συντελείται με βραδύτερο ρυθμό απ΄ ό,τι στις αρχές Αυγούστου.

Πάντως, από τη μέχρι τώρα σύνθεση πωλητών - αγοραστών φαίνεται πως και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για ένα θετικό κλείσιμο του Αυγούστου (έστω και οριακά πάνω από τις 1.170 μονάδες, θα επιμείνουμε...). Οι μεν πρώτοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να πιέσουν αισθητά χαμηλότερα τις τιμές, οι δε αγοραστές να βγουν σημαντικά πιο ψηλά.

Ενα αποτέλεσμα που μέχρι τώρα δείχνει να ικανοποιεί και τους δύο δεδομένης της προσοχής των ξένων χρηματιστηρίων στη Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου. Στις 9.475 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη χωρίς εμφανή προεξόφληση λήψης αποφάσεων των Ευρωπαίων για άμεσα νέα μέτρα κατά της Μόσχας.

Ανάλογα σταθεροποιητική η εικόνα από τις αγορές συναλλάγματος και κρατικών τίτλων, με τα μεγέθη να μην προμηνύουν τη λήψη μέτρων δραματικών για τις αγορές. Αναφερόμαστε στη μέχρι τώρα κατάσταση και σε τίποτε περισσότερο, συνεκτιμώντας πως η υποχώρηση λ.χ. του DAX δεν κάλυψε ούτε το αρχικό 1/3 της προηγηθείσας ανοδικής αντίδρασης αφήνοντας ένα περιθώριο για νέα διόρθωση προς τις 9.350-9.300 μονάδες. Προφανώς αυτό θα εξαρτηθεί και από τις όποιες αποφάσεις ληφθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε αυτό το περιβάλλον ούτε το Χ.Α. βιάζεται,. Οι περισσότεροι παίκτες βολεύονται με κλείσιμο στην ευρύτερη περιοχή των 1.180 μονάδων (ο Αύγουστος ξεκίνησε από τις 1.162,89 μονάδες).

Αυξημένες συναλλαγές σε warrants της Πειραιώς και της Alpha Bank (ακολουθούν την τιμή των μετοχών), σε ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ, JUMBO, Motor Oil, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank Properties.

Από τις αναφερθείσες μετοχές, μόνο στην Properties υπερισχύουν οι πωλητές (έως τα 9,15 ευρώ), ενώ στην ΕΧΑΕ έχει γίνει το ένα από τα δύο πακέτα για 52.000 τμχ. στα 7,15 ευρώ, συνολικής αξίας 371.800 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών - καθοδικών έχει μεταβληθεί στο 52/40 (από το αρχικό 57/10).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v